Recommended Post Slide Out For Blogger

Ελα και εσύ στην παρέα του Ola-e-tipota!Κάνε like εδώ

Powered By | Blog Gadgets Via Blogger Widgets

Κυριακή 18 Μαρτίου 2012

0 Eρμηνεύουν τις γραφές για το φωτοβολταϊκό της Πεντέλης

 Eρμηνεύουν τις γραφές για το φωτοβολταϊκό της Πεντέλης

Το ΥΠΕΚΑ αντιμετωπίζει θετικά την προοπτική αναδάσωσης της Πεντέλης στο πλαίσιο ενός επενδυτικού προγράμματος με θετικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα.


Δύο βασικά ζητήματα θα πρέπει, σύμφωνα με το ΥΠΕΚΑ, να αποσαφηνιστούν και να επιλυθούν, προκειμένου να προχωρήσει η μεγάλη επένδυση που προωθεί η Εκκλησία της Ελλάδας για την κατασκευή φωτοβολταϊκού πάρκου 300 MW στην Πεντέλη.

Το πρώτο αφορά στο ιδιοκτησιακό της έκτασης επί της οποίας σχεδιάζεται η επένδυση. Οι αρμόδιες υπηρεσίες του Δημόσιου αμφισβητούν την κυριότητα που προβάλλει η Ιερά Μονή Πεντέλης. Μάλιστα, κατά τις συσκέψεις που είχαν με εκπροσώπους της Εκκλησίας , κατέστησαν σαφές ότι διαχειρίζονται την έκταση ως δημόσιο διακατεχόμενο δάσος, στο οποίο η κυριότητα ανήκει στο Δημόσιο και η Εκκλησία έχει δικαιώματα διακατοχής. Οπως επισημαίνει το ΥΠΕΚΑ, μόνο ως διακατεχόμενη θα μπορούσε η έκταση να τύχει επένδυσης .

Ενα δεύτερο ζήτημα αφορά στη δυνατότητα εγκατάστασης φωτοβολταϊκών σε αναδασωτέες περιοχές δάσους. Το ζήτημα αυτό συναρτάται με τη νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας. Σημειώνεται ότι η Πεντέλη κηρύχτηκε αναδασωτέα μετά από πυρκαγιές κατά το διάστημα 1998 ? 2009. Σύμφωνα με το αρμόδιο υπουργείο, το γεγονός ότι δεν έχει υποβληθεί επίσημα από την Εκκλησία της Ελλάδος -μαζί με τους υποψήφιους ιδιώτες επενδυτές- αίτημα αδειοδότησης προς τις αρμόδιες υπηρεσίες για τη συγκεκριμένη επένδυση, οφείλεται στο ότι εκκρεμούν σημαντικά ζητήματα για την υλοποίηση της επένδυσης.Το ΥΠΕΚΑ διευκρινίζει ότι αντιμετωπίζει θετικά την προοπτική αναδάσωσης της Πεντέλης στο πλαίσιο ενός επενδυτικού προγράμματος, όπου μικρό μέρος της αναδασωτέας έκτασης καλύπτεται με φωτοβολταϊκά και ο επενδυτής αναλαμβάνει το κόστος και την συντήρηση της αναδασωμένης περιοχής.

«Ξεκάθαρο»
Σχολιάζοντας την ανακοίνωση του ΥΠΕΚΑ, ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, Χάρης Κονιδάρης υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι «το ιδιοκτησιακό καθεστώς της περιοχής είναι ξεκάθαρο. Η έκταση είναι κυριότητας της Ιεράς Μονής Πεντέλης με αμετάκλητη δικαστική απόφαση. Το όλον έργο αποτελεί έργο αναδάσωσης έκτασης 20.000 και πλέον στρεμμάτων του Πεντελικού Ορους. Μίας έκτασης που θυμίζει κρανίου τόπο για όποιον μπει στον κόπο να την επισκεφθεί». Πρόσθεσε παράλληλα ότι «η αναδάσωση δεν γίνεται με λόγια και ευχές, αλλά απαιτεί πόρους που προσφέρει το συμπληρωματικό έργο της δημιουργίας φωτοβολταϊκού πάρκου σε άγονη και βραχώδη έκταση μόλις 3.500 στρεμμάτων.

Για την Εκκλησία η προστασία του περιβάλλοντος αποτελεί αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα και όρο και οι επενδυτές θα αναλάβουν και το κόστος συντήρησης και προστασίας της περιοχής που θα αναδασωθεί. Από την εκμίσθωση της έκτασης η Εκκλησία θα μπορέσει να στηρίξει το υφιστάμενο τεράστιο προνοιακό της έργο και να αναπτύξει νέες υποδομές.

Νέες θέσεις εργασίας

Σύμφωνα με την Εκκλησία, σε μια περίοδο παρατεταμένης ύφεσης και υψηλών ποσοστών ανεργίας, το έργο θα δημιουργήσει 1.000 θέσεις εργασίας για την πρώτη 5ετία εκ των οποίων οι 200 θα είναι μόνιμες

ΜΑΚΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ
mapostolou@pegasus.gr
Share

BloggerTT

Ενημερώσου με ενα Like

Αρχειοθήκη ιστολογίου

i

Θα μεταφερθείτε στη νέα σελίδα σε

Δευτερόλεπτα
 

Ola-i-tipota Copyright © 2011 - |- Template created by O Pregador - |- Powered by Blogger Templates