Recommended Post Slide Out For Blogger

Ελα και εσύ στην παρέα του Ola-e-tipota!Κάνε like εδώ

Powered By | Blog Gadgets Via Blogger Widgets

Κυριακή 18 Μαρτίου 2012

0 Επανίδρυση του ΠΑΣΟΚ το στοίχημα του Βενιζέλου

 Επανίδρυση του ΠΑΣΟΚ το στοίχημα του Βενιζέλου

Ο νέος αρχηγός αναλαμβάνει από σήμερα τα ηνία του κόμματος γνωρίζοντας ότι πρέπει να διαχειριστεί έναν όγκο προβλημάτων σε πολλά επίπεδα, ενώ από την άλλη πρέπει να προχωρήσει στην επόμενη μέρα με τους δικούς του όρους και στόχους

Τα ηνία του ΠΑΣΟΚ, στην πλέον δύσκολη πορεία λόγω οικονομικής κρίσης, αναλαμβάνει σήμερα ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος πρωταγωνίστησε από τη θέση του υπουργού Οικονομικών τους τελευταίους 9 «κολασμένους» μήνες, δίνοντας τη μάχη για τη διάσωση της χώρας από τον κίνδυνο της χρεοκοπίας.

Η μετάβαση στην Ιπποκράτους φέρνει ανατροπές και μόνο ανατροπές επανίδρυσης, όπως λένε οι συνομιλητές του. Ο κ. Βενιζέλος θέλησε – τόλμησε να ζητήσει μια δεύτερη ευκαιρία για την εκλογή του στην ηγεσία, γνωρίζοντας όσο κανείς άλλος πόσο δύστροπη και σκληρή είναι η συγκυρία, αλλά και οι επόμενες ημέρες και μήνες για την οικονομική σταθερότητα της χώρας. Ως αρχηγός του ΠΑΣΟΚ αύριο θα υποβάλει, εκτός απροόπτου, την παραίτησή του από τα κυβερνητικά του καθήκοντα, χωρίς ωστόσο να παραιτηθεί από την υποχρέωσή του να συνεχίσει τις μάχες εντός και εκτός Βουλής για την προώθηση των συμφωνηθέντων με τους εταίρους. Είναι άλλωστε ο δρόμος στον οποίο θέλει να βαδίσει ο ίδιος ως αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, προβάλλοντας το προφίλ του αξιόπιστου κυβερνήτη που λειτουργεί αποκλειστικά ως πολιτικός παράγοντας σταθερότητας για το επόμενο κρίσιμο διάστημα. Ο κ. Βενιζέλος ξέρει πολύ καλά ότι μετά τις εκλογές (στις 29 Απριλίου ή στις 6 Μαΐου) το πολιτικό σκηνικό θα είναι διαφορετικό, αλλά ο στόχος σταθερός: κυβέρνηση που θα συνεχίσει πιστά την εφαρμογή των συμφωνηθέντων, με προτεραιότητα την ανάπτυξη, αλλά και αναγκασμένη να λάβει τον Ιούνιο νέα σκληρά μέτρα αρκετών δισ. ευρώ.

Το στρατηγικό του σχέδιο παραπέμπει σε μια διετή σταθερή κυβέρνηση (συνεργασίας το πιθανότερο) με ορίζοντα που φτάνει κοντά στον χρόνο εκλογής νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, διεξαγωγής των ευρωεκλογών και των αυτοδιοικητικών εκλογών. Τότε, δηλαδή, γύρω στον Μάιο του 2014, μπορεί να γίνουν πολλές εκλογές με τη μία! Και οι εθνικές, αφού έχουν ληφθεί μέτρα, υπάρχει φως στο τούνελ της οικονομίας πάραυτα κ.ά.

Δίνει το σύνθημα
Και στο ΠΑΣΟΚ; «Αρχίζουμε» είναι το σύνθημα του κ. Βενιζέλου και του ΠΑΣΟΚ, που αλλάζει σελίδα και εννοεί ότι από αύριο ξεκινά η προεκλογική εκστρατεία με πολλά και διαφορετικά στοιχήματα, τα οποία συμπληρώνουν το ένα το άλλο. Ο νέος αρχηγός πρέπει να διαχειριστεί όγκο προβλημάτων σε πολλά επίπεδα και από την άλλη πλευρά να κάνει τη διαφορά – να προχωρήσει στην επόμενη μέρα με τους δικούς του όρους και στόχους. Εμπειρα στελέχη προβλέπουν ότι η σημερινή διαδικασία, που είναι και το πρώτο κρας τεστ για τον Ευ. Βενιζέλο, θα αποκαλύψει διά της συμμετοχής μελών και φίλων στην ψηφοφορία ποια είναι η βάση εκκίνησης του ΠΑΣΟΚ για την καθοριστική αναμέτρηση των βουλευτικών εκλογών. Ολα τα μηνύματα που «απορροφούσε» μέχρι αργά χθες το βράδυ το επιτελείο του κ. Βενιζέλου οδηγούσαν στο συμπέρασμα ότι, τηρουμένων των αναλογιών, η προσέλευση στις εσωκομματικές κάλπες θα είναι τουλάχιστον ικανοποιητική – πιο δυναμική στην επαρχία και αμφίθυμη στο Λεκανοπέδιο (με τους οπαδούς να δείχνουν ότι ενδέχεται να αιφνιδιάσουν θετικά).

assets LARGE t 420 54042811 type12128 Επανίδρυση του ΠΑΣΟΚ το στοίχημα του Βενιζέλου

Είναι πασιφανές ότι η σημερινή διαδικασία θα δημιουργήσει μια νέα αφετηρία για την αλλαγή σελίδας στο ΠΑΣΟΚ, θα αποκαλύψει τον βαθμό ενότητας στο κόμμα, θα αναγκάσει αυτομάτως το επιτελείο του Ευ. Βενιζέλου να συντάξει νέες εισηγήσειςγια την προεκλογική μάχη, και θα αποδώσει αξιόπιστα το παζλ όσον αφορά στα πρόσωπα και στη στρατηγική που πρέπει να ακολουθήσει ο νέος αρχηγός, πριν και μετά τις εκλογές.

Πάντως ένα από τα διαγνωσμένα «ατού» του νέου προέδρου αφορά στον υψηλό βαθμό κυβερνησιμότητάς του, πάνω στον οποίο βασίζεται και το στρατηγικό σχέδιο για την προεκλογική περίοδο και μετά. Σε κρυφές δημοσκοπήσεις φαίνεται άλλωστε ότι ο κ. Βενιζέλος μπορεί να δυσκολέψει αρκετά την παρουσία του κ. Αντώνη Σαμαρά στη δημόσια αντιπαράθεση, καθώς ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπέγραψε το νέο Μνημόνιο, ενώ επί δύο χρόνια διαπαιδαγωγούσε αντιμνημονιακά το κόμμα του, βουλευτές και στελέχη. Δεν ήταν τυχαία, δε, η επίθεση που εξαπέλυσε ο κ. Βενιζέλος από την Ιπποκράτους στην προχθεσινή συνέντευξή του, όπου επιχείρησε να διεμβολίσει και τη Νέα Δημοκρατία αναδεικνύοντας τις κυβιστήσεις της σε σχέση με το Μνημόνιο και την αποδοχή του, αλλά και την Αριστερά, τη συμπαθή και την… άλλη. Στην πραγματικότητα ο κ. Βενιζέλος κατέγραψε ως συντηρητικής αντίληψης κόμματα και στελέχη ένθεν κακείθεν του ΠΑΣΟΚ, αριστερά και δεξιά του, χτυπώντας τον λαϊκισμό που εκπέμπουν μέσω κινήσεων και δηλώσεων.

Σχετικά με τον πόλεμο προς τη Νέα Δημοκρατία, ο κ. Βενιζέλος εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να είναι απόλυτα ταυτισμένος με τους ρυθμούς του «σκληρού ροκ», ισορροπώντας πάντως μέσω των κατάλληλων στελεχών, που πρέπει να διατηρήσουν τη γέφυρα για την επόμενη μέρα της πιθανής συγκυβέρνησης με τη στήριξη των δύο κομμάτων. Αν η διαφορά με τη ΝΔ είναι μεγαλύτερη των 10 μονάδων, τότε ο κ. Βενιζέλος δεν μπορεί παρά να εξετάσει σοβαρά το ενδεχόμενο συγκυβέρνησης και με πρωθυπουργό προτεινόμενο κατ’ αρχάς από τη ΝΔ. Στα σενάρια ακούγεται έντονα το όνομα του κ. Δ. Αβραμόπουλου, αν και ο κ. Λουκάς Παπαδήμος εκτιμάται ότι θα συνεχίσει να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην κυβέρνηση και με προοπτική να σχηματίσει κυβέρνηση τύπου Μόντι, με τη συμμετοχή και κάποιων πολιτικών στελεχών από τα δύο κόμματα.

Νέα στελέχη
Αξιοποίηση των ικανών

Το στοίχημα για την επανίδρυση του ΠΑΣΟΚ αποτελεί βασική προτεραιότητα για τον Ευ. Βενιζέλο που σκοπεύει να αιφνιδιάσει με την απόφασή του για την αξιοποίηση νέων στελεχών. Δεν προτίθεται να αναδείξει στην πρώτη γραμμή πρόσωπα που δεν μπορούν να σταθούν με αυτάρκεια απέναντι στον πόλεμο με τη ΝΔ και τα άλλα κόμματα. Το προφίλ των στελεχών το περιέγραψε ουσιαστικά, προχθές. Ο ίδιος θύμισε τη διαδρομή του, από τη δυτική συνοικία της Θεσσαλονίκης και το δημόσιο σχολείο προς το πανεπιστήμιο, την επαγγελματική κατάρτισή του και την ενασχόλησή του με την πολιτική στα επίσης δύσκολα του ΠΑΣΟΚ το '89. Τι ήθελε να σηματοδοτήσει; Οτι στα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ θα συμπεριλάβει στην πρώτη γραμμή και ει δυνατόν στις περισσότερες Περιφέρειες ανθρώπους με καθαρή ταυτότητα. Με παρελθόν που αναδεικνύει την επαγγελματική τους επάρκεια και με στελέχη που ήταν και επιμένουν να δρουν στο ΠΑΣΟΚ χωρίς να έχουν κρυφές πτυχές, τουλάχιστον με κίνητρα ιδιοτέλειας.

Ανανέωση χωρίς αποκλεισμούς
Οχι σε «ιερατεία»

Τα κορυφαία στελέχη θα έχουν ρόλο στην Εκλογική Επιτροπή, αλλά όχι τέτοιο που θα αποκλείει τις νεότερες γενιές από το κέντρο λήψης των αποφάσεων. Ο κ. Βενιζέλος θέλει και θα το επιδιώξει να συσπειρώσει δυνάμεις και στην κορυφή, αλλά και να ξεκαθαρίσει ότι δεν αποδέχεται την ιδέα συγκρότησης ενός «ιερατείου» που συναποφασίζει. Το έδειξε δε με την κίνησή του για τη συλλογή υπογραφών υπέρ της υποψηφιότητάς του από βουλευτές. Αφού τις συγκέντρωσε, συνομίλησε με κορυφαία στελέχη, τα οποία δεν είχαν υπογράψει, αλλά στη συνέχεια εξέφρασαν δημοσίως την υποστήριξή τους. Θα είναι και ο Χρ. Παπουτσής στην Εκλογική Επιτροπή; Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, ο κ. Παπουτσής ψηφίζοντας σήμερα θα κάνει σχετική δήλωση υπέρ της ενότητας.

Νέο ύφος
«Ναι» στις ανατροπές

Η «εικόνα» του ΠΑΣΟΚ δεν θα αλλάξει κατά τον κ. Βενιζέλο αν δεν επέλθουν ανατροπές στην καθημερινή διαχείριση των γεγονότων. Διατηρεί άριστες σχέσεις με τον Γ. Παπανδρέου, αλλά θα κάνει αυστηρή κριτική για τη διετία. Εχει ήδη ζητήσει «συγνώμη» και έχει ευχαριστήσει τους πολίτες για τις θυσίες και τη στήριξη αντίστοιχα, θα επιχειρήσει να αναδείξει τις κυβιστήσεις της ΝΔ, να επιτεθεί στα κόμματα της Αριστεράς για την ισοπεδωτική λογική και να μιλήσει με τόνους υποδόριας ειρωνείας για τη «συμπαθή» Αριστερά, εννοώντας το κόμμα Κουβέλη το οποίο «είναι υπέρ του ευρώ αλλά κατά του οικονομικού προγράμματος». Δηλαδή, στην πραγματικότητα θα «προκαλέσει» τους ψηφοφόρους να σκεφτούν ποια είναι η αξιόπιστη λύση μετεκλογικά…

1. Ιπποκράτους
Από αύριο η Ιπποκράτους αλλάζει «όψη». Νέοι ρυθμοί, έντονοι, προεκλογικοί. Νέα πρόσωπα και με τον Ευ. Βενιζέλο, μετά την παραίτηση από τα κυβερνητικά καθήκοντα, να ηγείται της προσπάθειας «διάσωσης» του ΠΑΣΟΚ από την εκλογική κατάρρευση. Η επιλογή νέου γραμματέα και εκπροσώπου Τύπου σηματοδοτεί την επιλογή των «μάχιμων».

2. Ψηφοδέλτια
Ο Ευ. Βενιζέλος συγκροτεί «λίστες», ζητώντας από κορυφαία στελέχη να «κατέβουν» σε άλλες περιφέρειες – π.χ. η Φ. Γεννηματά στη Β’ αντί στην Α’ Αθηνών. «Καθαρά» πρόσωπα παντού, είναι το σύνθημά του. Απορρίπτει αποκλεισμούς στελεχών που πιστεύουν στην «πανστρατιά». Απευθύνει κάλεσμα «επιστροφής» τώρα, αλλά όχι σε «κιγκινάτους» και φιλόδοξους σωτήρες μετεκλογικά.

3. Εκλογική Επιτροπή
Ενα ισχυρό στρατηγείο για την προεκλογική περίοδο. Εμπειρα και λιγότερο επώνυμα στελέχη στο ίδιο τραπέζι – ως πρόβα επανίδρυσης του ΠΑΣΟΚ. Στην ίδια λογική και η κεντρική Εκλογική Επιτροπή με όλους, κορυφαίους και άλλους – τον «συλλογικό διανοούμενο» του ΠΑΣΟΚ.

4. Καμπάνια
Θα αναδείξει τις κυβιστήσεις του Αντ. Σαμαρά και της ΝΔ, από την αντιμνημονιακή διετία στην υπογραφή του Μνημονίου 2. Θα προκαλέσει αντιπαράθεση με «τον λαϊκισμό, αριστερά και δεξιά του ΠΑΣΟΚ», ενώ σχεδιάζει την πλήρη αποδόμηση της «συμπαθούς» Αριστεράς του Φ. Κουβέλη.

5. Το δίλημμα
Η ανάδειξη του διλήμματος ποιος θα κυβερνήσει έχει «διά ταύτα». Ο κ. Βενιζέλος υπερτερεί σε ερωτήματα γκάλοπ έναντι του κ. Σαμαρά, έχει δοκιμαστεί στο καμίνι της Οικονομίας και του Μνημονίου για 9 μήνες και θα επιδιώξει να το κεφαλαιοποιήσει.

ΦΩΦΗ ΓΙΩΤΑΚΗ
Share

BloggerTT

Ενημερώσου με ενα Like

Αρχειοθήκη ιστολογίου

i

Θα μεταφερθείτε στη νέα σελίδα σε

Δευτερόλεπτα
 

Ola-i-tipota Copyright © 2011 - |- Template created by O Pregador - |- Powered by Blogger Templates