Recommended Post Slide Out For Blogger

Ελα και εσύ στην παρέα του Ola-e-tipota!Κάνε like εδώ

Powered By | Blog Gadgets Via Blogger Widgets

Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2015

0 H ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ EUROGROUP ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ...


...ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΣΕΤ ΠΡΟΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΩΝ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΕΙ ΜΕΧΡΙ ΤΑ ΜΕΣΑ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ...
Σε θετικό τόνο, αλλά και με την υπογράμμιση ότι θα πρέπει να ολοκληρωθεί ...
και το επόμενο σετ προαπαιτούμενων έως τα μέσα Δεκεμβρίου η επίσημη ανακοίνωση του Eurogroup για την Ελλάδα. 

Σε αυτήν τονίζονται το ακόλουθα: «Το Eurogroup καλωσορίζει την ολοκλήρωση εκ μέρους των ελληνικών του πρώτου σετ προαπαιτούμενων και της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης του χρηματοπιστωτικού κλάδου. Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα που αντιμετωπίζει τις βασικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία, προκειμένου να επιστρέψει σε ένα βιώσιμο μονοπάτι. Παράλληλα έδωσε τη δυνατότητα στη διοίκηση του ESM να εγκρίνει την εκταμίευση της δόσης των δύο δισ. ευρώ.

Αναφορικά με την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, καλωσορίζουμε τη σημαντική πρόοδο που έγινε κατά τη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της εξέτασης τους από την ΕΚΤ.

Μέχρι στιγμής όλες οι σημαντικές τράπεζες έχουν κατορθώσει να αντλήσουν σημαντικά κεφάλαια από ιδιώτες επενδυτές προκειμένου να καλύψουν τις κεφαλαιακές ανάγκες σύμφωνα με το βασικό σενάριο, ενώ δύο εξ αυτών συγκέντρωσαν τα κεφάλαια που αναφέρονται και στο δυσμενές σενάριο.

Η συνεισφορά των ιδιωτών επενδυτών στην ανακεφαλαιοποίηση είναι ευθυγραμμισμένη με τις απαιτήσεις του Eurogroup της 14ης Αυγούστου. Το Euro Working Group συμφώνησε, υπό την βάση ότι υπάρχει θετική αξιολόγηση από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, ότι οι ελληνικές αρχές έχουν καλύψει τις απαιτήσεις προκειμένου να υπάρξει εκταμίευση των 10 δισ. ευρώ.
Η επίσημη απόφαση για τη μεταφορά των 10 δισ. ευρώ στο ΤΧΣ θα ληφθεί από τη διοίκηση του ESM, όπως είναι απαραίτητο, μετά από την εκτίμηση που θα δημοσιοποιήσει το ελληνικό δημόσιο εξετάζοντας κάθε τράπεζα ξεχωριστά.
Η ανακεφαλαιοποίηση έγινε βάσει της οδηγίας BRRD, όπως είχε συμφωνηθεί στο Eurogroup της 14ης Αυγούστου.

Το Eurogroup επιβεβαιώνει ότι η όλη διαδικασία είναι προσωρινής φύσης και τα έσοδα που θα έχει το ΤΧΣ από τη συμμετοχή του στις τράπεζες, θα χρησιμοποιηθούν ώστε να αποπληρωθεί, όσο το δυνατόν γρηγορότερα, ο ESM, όπως έχει συμφωνηθεί στις 14 Αυγούστου.

Εν γένει η ανακεφαλαιοποίηση είναι απαραίτητη προκειμένου να αποκατασταθεί η υγεία του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και ως εκ τούτου να υπάρξει εγγύηση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας της Ελλάδας.

Όμως για να συμβεί αυτό χρειάζονται επιπλέον ενέργειες από τις ελληνικές αρχές, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι εναπομείνασες αδυναμίες, κυρίως αυτές που αφορούν το υψηλό επίπεδο των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Υπό αυτή την έννοια, καλωσορίζουμε την πρόθεση των ελληνικών αρχών να θέσουν σε εφαρμογή μία συγκεκριμένη στρατηγική αντιμετώπισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, σε πλήρη συμμόρφωση με το χρονικό όριο που συμφωνήθηκε με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Επίσης καλωσορίζουμε το γεγονός ότι η αποτίμηση της εμπορικής αξίας των ακινήτων, βάσει του νέου νόμου, θα καθοριστεί από ανεξάρτητους ελεγκτές και υπό την επίβλεψη της Τράπεζας της Ελλάδος.

Αναφορικά με τα επόμενα στάδια του προγράμματος που έχει συμφωνηθεί με τον ESM, καλούμε τις ελληνικές αρχές να επιταχύνουν τις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς και για το δεύτερο και τελικό «πακέτο» των προαπαιτούμενων, προκειμένου να ολοκληρωθεί και η πρώτη αξιολόγηση.

Καλωσορίζουμε τη δέσμευση των ελληνικών αρχών να ολοκληρώσουν το δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων έως τα μέσα Δεκεμβρίου, και να λάβουν τις απαραίτητες αποφάσεις προκειμένου να αρθούν τα προβλήματα που υπάρχουν σε συγκεκριμένα projects (μεταξύ των οποίων το μετρό, οι σιδηρόδρομοι, το περιβάλλον), τα οποία συγχρηματοδοτούνται από την Ε.Ε. και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων».
Share

BloggerTT

Ενημερώσου με ενα Like

Αρχειοθήκη ιστολογίου

i

Θα μεταφερθείτε στη νέα σελίδα σε

Δευτερόλεπτα
 

Ola-i-tipota Copyright © 2011 - |- Template created by O Pregador - |- Powered by Blogger Templates