Recommended Post Slide Out For Blogger

Ελα και εσύ στην παρέα του Ola-e-tipota!Κάνε like εδώ

Powered By | Blog Gadgets Via Blogger Widgets

Δευτέρα 19 Μαρτίου 2012

0 Τα πάνω κάτω έρχονται στην Παιδεία

 Τα πάνω   κάτω έρχονται στην Παιδεία


Ύστερα από σειρά ετών, δεκάδες μικροαλλαγές, νομοσχέδια που «έφευγαν» και «επέστρεφαν» χωρίς τολμηρές αποφάσεις, το εξεταστικό σύστημα της χώρας αλλάζει. Καθολικό αίτημα εκπαιδευτικών και πολιτικών τα προηγούμενα χρόνια ήταν να αποσυνδεθεί το λύκειο από το σύστημα εισαγωγής στην ανώτατη εκπαίδευση και να εμπλακούν ενεργά τα ανώτατα ιδρύματα της χώρας στον καθορισμό του αριθμού των εισακτέων αλλά και στην επιλογή των φοιτητών τους.
Το νομοσχέδιο κατατίθεται τελικά τις επόμενες ημέρες στη Βουλή και θα ψηφιστεί πριν από τις εκλογές, ενώ σε αυτό περιλαμβάνεται και το νέο εξεταστικό σύστημα που θα εφαρμοστεί ύστερα από τρία χρόνια, δηλαδή θα αφορά τους μαθητές που φοιτούν εφέτος στη Γ’ τάξη του Γυμνασίου.
Την ίδια περίοδο θα αλλάξει συνολικά και η λογική της διδασκαλίας στα σχολεία, καθώς εφαρμόζονται νέα αναλυτικά προγράμματα, χωρίς κατευθύνσεις και εξειδικεύσεις, αλλά με πολλά μαθήματα επιλογής, ανάλογα με τις κλίσεις του κάθε υποψηφίου.
Παράλληλα, όπως αναφέρει σε δημοσίευμα του το Βήμα, απομακρύνεται το λύκειο από τη λογική των εξετάσεων, της πίεσης και της παραπαιδείας, ενώ για πρώτη φορά εμπλέκονται ενεργά στο σύστημα εισαγωγής στην ανώτατη εκπαίδευση τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ.
Η διεξαγωγή των πανελλαδικών εξετάσεων θα γίνεται από ανεξάρτητο φορέα εκτός του υπουργείου Παιδείας και πιθανότατα να επιλεγεί η λύση της «τράπεζας θεμάτων» για την εξεταστική διαδικασία.
Όσον αφορά τις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις, μειωμένος περίπου κατά 10% θα είναι ο αριθμός των εισακτέων στην ανώτατη εκπαίδευση της χώρας, «επιστρέφει» όμως για δύο χρόνια η κατηγορία των υποψηφίων του 10% (που κάνουν χρήση της βαθμολογίας παλαιότερων ετών).
Από την πλευρά τους οι διοικήσεις των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ πρότειναν να μειωθεί ο αριθμός των εισακτέων κατά τουλάχιστον 50%. Δραστικές περικοπές έχουν ζητήσει το Πανεπιστήμιο της Αθήνας (2.000 άτομα λιγότερα από πέρυσι), το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο στη Θεσσαλονίκης (3.000 άτομα λιγότερα από πέρυσι),το Πανεπιστήμιο της Πάτρας (περίπου 2.000 άτομα λιγότερα από πέρυσι) κτλ.
Πέρυσι είχαν διατεθεί 66.400 θέσεις για τη γενική σειρά και 8.040 θέσεις για τις ειδικές κατηγορίες εισακτέων (τρίτεκνοι, πολύτεκνοι κ.ά.). Συνολικά δηλαδή οι θέσεις ήταν 74.440. Δεδομένη πρέπει να θεωρείται η μείωση των εισακτέων στις στρατιωτικές και αστυνομικές σχολές, με το δεδομένο ότι έχουν μειωθεί οι προσφερόμενες θέσεις στο Ελληνικό Δημόσιο.
Πιθανότατο, τέλος, θεωρείται να ενταχθεί ξανά στο μηχανογραφικό των υποψηφίων το Τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, που «κόπηκε» πέρυσι από τον τότε υφυπουργό κ. Γ. Πανάρετο, λόγω εμπλοκής καθηγητών του Τμήματος σε σκάνδαλο οικογενειοκρατίας.
Share

BloggerTT

Ενημερώσου με ενα Like

Αρχειοθήκη ιστολογίου

i

Θα μεταφερθείτε στη νέα σελίδα σε

Δευτερόλεπτα
 

Ola-i-tipota Copyright © 2011 - |- Template created by O Pregador - |- Powered by Blogger Templates