Recommended Post Slide Out For Blogger

Ελα και εσύ στην παρέα του Ola-e-tipota!Κάνε like εδώ

Powered By | Blog Gadgets Via Blogger Widgets

Πέμπτη 1 Μαρτίου 2012

0 Ωμέγα 3 για νεανικό... εγκέφαλο

 Ωμέγα 3 για νεανικό... εγκέφαλο



Τα υψηλά επίπεδα ωμέγα-3 λιπαρών οξέων στον οργανισμό, προστατεύουν την συρρίκνωση του εγκεφάλου και τη φθορά των νοητικών διεργασιών, υποστηρίζει νέα μελέτη αμερικανών επιστημόνων.
Οπως εξηγούν οι ειδικοί από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας με σχετική τους δημοσίευση στο επιστημονικό έντυπο «Neurology» τα άτομα που λάμβαναν μικρότερες ποσότητες ωμέγα-3 λιπαρών οξέων είχαν μικρότερη εγκεφαλική μάζα, η οποία μάλιστα αντιστοιχούσε στην εγκεφαλική μάζα ατόμων που ηλικιακά ήταν κατά δύο χρόνια μεγαλύτερα.
«Τονωτική ένεση» στον εγκέφαλο
Τα χαμηλά επίπεδα ωμέγα-3 λιπαρών οξέων έδειξαν να συνδέονται επίσης με φτωχές επιδόσεις σε τεστ οπτικής μνήμης, δυσκολία κατά την επίλυση προβλημάτων αλλά και κατά το ζογκλάρισμα παράλληλων ή αφηρημένων σκέψεων.
Οι ειδικοί πιστεύουν ότι τα συγκεκριμένα λιπαρά οξέα περιορίζουν την πιθανότητα εγκεφαλικής φλεγμονής και παίζουν σημαντικό ρόλο ως προς τη γενικότερη ανάπτυξη του εγκεφάλου και την αναγέννηση των νευρικών κυττάρων.
Στη μελέτη των Αμερικανών έλαβαν μέρος συνολικά 1.575 άτομα με μέσο όρο ηλικίας τα 67 έτη οι οποίοι υποβλήθηκαν σε μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου (MRI). Οι ερευνητές είδαν λοιπόν, ότι τα άτομα που εμφάνιζαν πολύ χαμηλά επίπεδα δοκοσαεξαενοϊκού οξέος (DHA) στα ερυθρά τους αιμοσφαίρια εμφάνιζαν συχνά εγκεφαλική συρρίκνωση και φθορά σε νοητικές διεργασίες.
«Τα άτομα με χαμηλά επίπεδα ωμέγα-3 λιπαρών οξέων στο αίμα τους, είχαν εγκεφαλική μάζα που αντιστοιχούσε σε δομική γήρανση δύο ετών» εξηγεί ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας δρ Ζάλντι Ταν.
«Εγκεφαλικές» τροφές
Το δοκοσαεξαενοϊκό οξύ αποτελεί ένα πολυακόρεστο ωμέγα-3 λιπαρό οξύ το οποίο ενισχύει την επικοινωνία μεταξύ των νευρικών κυττάρων. Εντοπίζεται κυρίως σε λιπαρά ψάρια όπως π.χ. η ρέγκα, ο σολομός, ο κολιός, η σαρδέλα, ο τόνος, η αντζούγια. Από λευκά ψάρια ο μπακαλιάρος και η γλώσσα αποτελούν επίσης πηγές DHA αλλά σε χαμηλότερα επίπεδα.
Τα τελευταία χρόνια, μάλιστα, μια σειρά τροφίμων (κοτόπουλο, μαργαρίνη, αυγά, γάλα και ψωμί) έχει ενισχυθεί με ωμέγα-3 λιπαρά οξέα προκειμένου το καταναλωτικό κοινό να λαμβάνει μέσω της διατροφής του τα πολύτιμα θρεπτικά στοιχεία.
Share

BloggerTT

Ενημερώσου με ενα Like

Αρχειοθήκη ιστολογίου

i

Θα μεταφερθείτε στη νέα σελίδα σε

Δευτερόλεπτα
 

Ola-i-tipota Copyright © 2011 - |- Template created by O Pregador - |- Powered by Blogger Templates