Recommended Post Slide Out For Blogger

Ελα και εσύ στην παρέα του Ola-e-tipota!Κάνε like εδώ

Powered By | Blog Gadgets Via Blogger Widgets

Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2012

0 Στις γειτονιές της παράδοσης

Δεν έχεις παρά να συντονιστείς με τους ρυθμούς τους και να απολαύσεις ένα συναρπαστικό ταξίδι στις γειτονιές του χθες. Στις γιορτινές μέρες δεν λείπει ο συνωστισμός επισκεπτών και οχημάτων στα στενά δρομάκια. Ωστόσο, παρά την τουριστική κίνηση, ο τόπος διατηρεί αναλλοίωτη τη γοητεία του και καταφέρνει με τον τρόπο του να σου προσφέρει δυνατές συγκινήσεις, αρκεί να θέλεις να «ξεστρατίσεις» από τα συνηθισμένα. Βέβαια, στην εποχή της κρίσης καλό θα ήταν να αναζητήσετε μέσω των sites των ξενώνων τις διάφορες προσφορές και είναι σίγουρο ότι θα περάσετε αξέχαστα! Τα προτεινόμενα χωριά βρίσκονται στο Κεντρικό Ζαγόρι, κοντά στα γνωστά θέρετρα Μονοδένδρι και Τσεπέλοβο, και απέχουν από τα Γιάννενα όχι παραπάνω από 40 χιλιόμετρα.

Δίλοφο: Ο δρόμος σταματά στην είσοδο του οικισμού και η περιπλάνηση στα περίφημα λιθόστρωτα καλντερίμια συνεχίζεται με τα πόδια. Κατηφορίζοντας το κεντρικό καλντερίμι προς τη λιθόκτιστη πλατεία του χωριού, όπου δεσπόζει η καλοδιατηρημένη εκκλησιά της Κοίμησης της Θεοτόκου, αλλά και καθώς θα περιπλανιέστε στα γραφικά σοκάκια, θα εντυπωσιαστείτε από την καλαίσθητη παρουσία όλων αυτών των επιβλητικών κτισμάτων: σχολεία, εκκλησίες, αρχοντικά αποπνέουν μια παρακμασμένη αλλά αναμφισβήτητα πανταχού παρούσα διαχρονική αρχοντιά.

Κουκούλι: Το παραδοσιακό χωριό εξακολουθεί να βιώνει την καθημερινότητα μέσα από τους δικούς του ρυθμούς, απολαμβάνοντας ένα είδος… τουριστικής ασυλίας. Οπως και όλη η περιοχή, το Κουκούλι γνώρισε μεγάλη ακμή από τον 18ο μέχρι τα μέσα του 19ου αιώνα. Στο κέντρο του οικισμού ξεχωρίζει η εκκλησία του Αγίου Μηνά του Αιγύπτιου, κτίσμα του 1778. Σήμερα το κτίριο του παλιού σχολείου με τις καμάρες, τις βρύσες, αλλά και τα αρχοντικά του Πλακίδα, του Κόκορου και του Αναστασιάδη ξεχωρίζουν με την ιδιότυπη αρχιτεκτονική και τη θαυμάσια εσωτερική διακόσμηση.

Κήποι: Λίγο νοτιότερα από το Κουκούλι βρίσκονται οι Κήποι. Το παλιό όνομά τους ήταν Μπάγια και υπήρξαν ένα ζωντανό κεφαλοχώρι ήδη από τον 15ο αιώνα. Το χωριό είναι κτισμένο αμφιθεατρικά πάνω από το κατάφυτο Μπαγιώτικο ποτάμι. Διαθέτει αξιόλογη υποδομή και προσεγγίζεται εύκολα με ασφάλτινο δρόμο. Βέβαια, για να δεις τις ψηλότερες γειτονιές θα πρέπει να περπατήσεις σε ανηφορικά, μα πανέμορφα καλντερίμια.


Δείτε περισσότερες φωτογραφίες στο www.viewsofgreece.gr
Share

BloggerTT

Ενημερώσου με ενα Like

Αρχειοθήκη ιστολογίου

i

Θα μεταφερθείτε στη νέα σελίδα σε

Δευτερόλεπτα
 

Ola-i-tipota Copyright © 2011 - |- Template created by O Pregador - |- Powered by Blogger Templates