Recommended Post Slide Out For Blogger

Ελα και εσύ στην παρέα του Ola-e-tipota!Κάνε like εδώ

Powered By | Blog Gadgets Via Blogger Widgets

Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2011

0 Η έκθεση του ΔΝΤ για την ελληνική οικονομία

 Η έκθεση του ΔΝΤ για την ελληνική οικονομία

Δημοσιοποιήθηκε το βράδυ της Τρίτης η έκθεση που έδωσε ο Πολ Τομσεν στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για τις εξελίξεις στην Ελλάδα

Δείτε ολόκληρη την έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου κάνοντας κλικ εδώ.

Σε αυτήν εκτιμάται ότι φέτος το έλλειμμα θα κυμανθεί στο 10% του ΑΕΠ, ενώ η ύφεση θα φτάσει το 6%. Η εικόνα της ελληνικής οικονομίας θα βελτιωθεί το 2012, όταν η συρρίκνωση του ΑΕΠ θα περιοριστεί στο 3%.

Δραματική θα παραμείνει η κατάσταση στην αγορά εργασίας, καθώς η ανεργία, που φέτος θα «κλείσει» στο 17%, το 2012 θα φτάσει το 19% και το 2013 το 19,5%, για να αρχίσει να υποχωρεί από το 2014.

Ιδιαίτερη σημασία για την αποφυγή της ανεξέλεγκτης χρεοκοπίας παίζει η συμμετοχή των ιδιωτών στο PSI. Οπως τονίζει ο Τομσεν, με την συμφωνία της 27ης Οκτωβρίου για το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, αυτό θα πέσει στο 120% το 2020. Το μέγεθος αυτό θεωρείται το μέγιστο επιτρεπτό, προκειμένου να είναι βιώσιμο.

Προειδοποιεί μάλιστα ότι, αφενός, η περαιτέρω μείωσή του θα είναι μία μακρόχρονη διαδικασία, αφετέρου ότι χωρίς σημαντική συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, το ελληνικό δημόσιο χρέος δε θα πέσει κάτω από το 145% το 2020.

Χρειάζονται επιπλέον μέτρα
Για την επίτευξη των στόχων που θέτουν ο νέος προϋπολογισμός, η συμφωνία της 27ης Οκτωβρίου και οι άλλες συμφωνίες που έχει συνάψει η Ελλάδα, το ΔΝΤ εκτιμά ότι απαιτούνται επιπλέον μέτρα.

Για τους στόχους του τρέχοντος έτους θα πρέπει να φτάνουν το 8% του ΑΕΠ, ενώ αντίστοιχου μεγέθους μέτρα απαιτούνται και για το 2012. Την επόμενη διετία θα είναι χαμηλότερα, ύψους 6% του ΑΕΠ, προκειμένου το 2014, τελικά, ο προϋπολογισμός της Ελλάδας να κλείσει με πλεόνασμα 5%.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να πάρει επιπλέον μέτρα της τάξης του 3% του ΑΕΠ, ή περίπου 7,7 δισ. ευρώ.

Ο ίδιος ο κ.Τόμσεν έσπευσε να διευκρινίσει με δηλώσεις του ότι αυτό δεν σημαίνει αύξηση της φορολογίας, καθώς το πρόγραμμα λιτότητας της Ελλάδας «έχει βασιστεί, κατά την άποψή μας, παρά πολύ στους φόρους και πιστεύω πως ένα από τα πράγματα που είδαμε το 2011 είναι ότι έχουμε φτάσει στο όριο του τι μπορεί να επιτευχθεί μέσω της αύξησης των φόρων … Οποιαδήποτε περαιτέρω μέτρα, αν χρειαστούν, πρέπει να αφορούν τη μείωση των δαπανών», όπως είπε.
Share

BloggerTT

Ενημερώσου με ενα Like

Αρχειοθήκη ιστολογίου

i

Θα μεταφερθείτε στη νέα σελίδα σε

Δευτερόλεπτα
 

Ola-i-tipota Copyright © 2011 - |- Template created by O Pregador - |- Powered by Blogger Templates