Δίαιτα και λιπαρά είναι δύο λέξεις που δεν πάνε… πακέτο! Αν τα θεωρείτε απαγορευμένα ίσως να εκπλαγείτε όταν μάθετε πως προλαμβάνουν την αύξηση βάρους, καθώς και ορισμένες ασθένειες. Ποια είναι τα μυστικά γι’ αυτό το «απαγορευμένο» θρεπτικό στοιχείο;
Τα λιπαρά δε παχαίνουν
Μπορεί να νομίζετε πως όποιο λίπος και να καταναλώσετε θα πάει κατευθείαν στην κοιλιά σας, όμως αυτό δεν είναι απόλυτα αληθές. Οποιοδήποτε θρεπτικό στοιχείο, είτε είναι λιπαρά, είτε υδατάνθρακες, είτε πρωτεΐνες, θα μετατραπούν σε σωματικό λίπος αν φάτε πολύ από αυτό. Ο μόνος τρόπος να αποφύγετε τα επιπλέον κιλά είναι να διατηρείτε υπό έλεγχο τις θερμίδες. Μάλιστα το μυστικό είναι να καίτε τον ίδιο αριθμό θερμίδων με αυτές που καταναλώσατε. Επίσης, αν αυξήσετε την κατανάλωση λιπαρών μπορεί ακόμα και να αδυνατίσετε! Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ διαπίστωσαν ότι όσοι έκαναν διατροφή με λογική κατανάλωση λιπαρών έχασαν διπλάσιο βάρος σε διάστημα 2 μηνών από όσους έκαναν δίαιτα χαμηλή σε λιπαρά. Γιατί συμβαίνει αυτό; Το στομάχι χρειάζεται περισσότερη ώρα για να αφομοιώσει τα λιπαρά, οπότε μένετε χορτάτοι για περισσότερο χρονικό διάστημα.
Είναι απαραίτητα για τον οργανισμό σας
Μια δίαιτα που περιλαμβάνει μόνο βραστό στήθος κοτόπουλο και σαλάτες χωρίς ντρέσινγκ δεν είναι μόνο άνοστη, αλλά και επικίνδυνη. Τα λιπαρά εκτός από πηγή ενέργειας, παρέχουν προστασία στα οστά και τα όργανα και χαρίζουν υγεία στα μαλλιά και το δέρμα σας. Επιπλέον, τα λιπαρά βοηθούν το σώμα να απορροφήσει ορισμένες βιταμίνες, όπως οι A, D, E και Κ. Σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη του Πανεπιστημίου του Οχάιο, όσοι έτρωγαν σάλτσα ντομάτας με αβοκάντο (πλούσιο σε “καλά λιπαρά”) απορρόφησαν την τετραπλάσια ποσότητα λυκοπένιο (αντιοξειδωτική ουσία που βρίσκεται στην ντομάτα) και σχεδόν την τριπλάσια ποσότητα βιταμίνης Α σε σχέση με αυτούς που έτρωγαν σάλτσα χωρίς ελαιόλαδο και λιπαρά.
Δεν είναι όλα ίδια
Ένας εύκολος τρόπος να καταλάβετε τη διαφορά των λιπαρών: τα «κακά» λιπαρά (κορεσμένα και τρανς) συνήθως βρίσκονται σε τροφές ζωικής προέλευσης ή επεξεργασμένες (μπριζόλα, τυρί, βούτυρο και γλυκά), ενώ τα «καλά» λιπαρά (πολυακόρεστα και μονοακόρεστα) προέρχονται κυρίως από τα ψάρια και τις τροφές φυτικής προέλευσης, όπως ο σολομός, οι ελιές, το ελαιόλαδο, η σόγια, οι ξηροί καρποί και οι σπόροι. Τι είναι αυτό που κάνει τόσο επιβλαβή τα κορεσμένα και τρανς λιπαρά; Αυξάνουν τα επίπεδα της χοληστερόλης LDL που φράσσει τις αρτηρίες. Μάλιστα, μελέτη του Χάρβαρντ διαπίστωσε ότι για κάθε αύξηση της τάξης του 5% σε κορεσμένα λιπαρά στις συνολικές θερμίδες ο κίνδυνος καρδιοπαθειών αυξάνεται κατά 17%. Τα καλά λιπαρά, από την άλλη, έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα – οι πιθανότητες μειώνονται κατά 42% για κάθε αύξηση της κατανάλωσης ακόρεστων λιπαρών κατά 5%.
Το μυστικό
Οι ειδικοί συμβουλεύουν να λαμβάνετε σχεδόν όλες τις θερμίδες λιπαρών από ακόρεστα λιπαρά: λιγότερο από 10% να προέρχεται από κορεσμένα και λιγότερο από 1% από τρανς λιπαρά. Για να μειώσετε την κατανάλωσή τους, προτιμήστε πηγές πρωτεΐνης που περιέχουν καλά λιπαρά, όπως τα φασόλια και το ψάρι, ή αυτές με χαμηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά, όπως το χοιρινό, το κοτόπουλο και τα ημιάπαχα γαλακτοκομικά.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου