«Πότε να πάρω στο παιδί κινητό;», αναρωτιούνται πολλοί γονείς μόλις το μικρό τους μεγαλώσει και αρχίζει να επιδιώκει την ανεξαρτησία του μέσω της… τεχνολογίας. Η απάντηση δεν έρχεται από ξένες έρευνες αλλά από τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών, ο οποίος λίγες μέρες πριν, διοργάνωσε ημερίδα με θέμα την «Μη ιονίζουσα ακτινοβολία και τις πιθανές επιπτώσεις της στην υγεία».
Θέμα της ημερίδας ήταν τα υψηλά επίπεδα της ακτινοβολίας, τα οποία πλέον δεν είναι ασφαλή για κανέναν μας, με τα πορίσματα των μελετών να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τις αρνητικές επιπτώσεις της στην ανθρώπινη υγεία, σύμφωνα με τον Δρ. Μέτση, εισηγητή της εν λόγω ημερίδας. Φυσικά, επειδή οφείλουμε να προστατεύσουμε πρώτα και κύρια τα παιδιά μας, ο Σύλλογος εξέδωσε κάποιες οδηγίες ασφαλούς χρήσης της ασύρματης επικοινωνίας, τόσο για τους μεγάλους όσο και για τα παιδιά.
Συγκεκριμένα, η χρήση των κινητών τηλεφώνων θα πρέπει να αποφεύγεται σε παιδιά κάτω των 14 ετών.
Επιπλέον κανόνες ασφαλείας μπορούν επίσης να περιορίσουν την έκθεσή μας στην ακτινοβολία όπως: να απενεργοποιούμε το Wi- Fi όταν δεν το χρησιμοποιούμε, να προτιμάμε την ενσύρματη σύνδεση, να παίζουμε παιχνίδια online αφού ενεργοποιήσουμε την επιλογή της λειτουργίας πτήσης, να προτιμούμε την χρήση των hands-free, να μην χρησιμοποιούμε το κινητό στο αυτοκίνητο, στο ασανσέρ ή το αεροπλάνο ούτε όταν δίπλα μας βρίσκονται μικρά παιδιά ή έγκυες αλλά και να μην το τοποθετούμε στην τσέπη μας. Για να δείτε αναλυτικά τις υπόλοιπες οδηγίες που προτείνει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, πατήστε εδώ.
Εκτός αυτού, οι ομιλητές τόνισαν την ανάγκη να γίνεται χρήση ενσύρματου δικτύου σε σχολεία, νηπιαγωγεία και παιδικούς σταθμούς, έτσι ώστε να περιοριστεί η έκθεση των παιδιών στην ακτινοβολία αλλά και να μην τοποθετούνται κεραίες κοντά σε σχολεία, νοσοκομεία, γηροκομεία και άλλα κτίρια που διαμένουν ευαίσθητες ομάδες ανθρώπων. Κρίνεται, επίσης, σημαντικό να αλλάξουν τα όρια της έκθεσης με σχετική αναθεώρηση της νομοθεσίας- μέτρο που έχει ήδη ληφθεί σε άλλες χώρες.
Ας ελπίσουμε ότι οι εισηγήσεις του Ιατρικού Συλλόγου θα ληφθούν υπόψη πρώτα απ’ όλα από τους γονείς, έτσι ώστε να μην εκθέσουν τα παιδιά τους στις βλαβερές επιπτώσεις της ακτινοβολίας, ειδικά αν αυτά είναι κάτω των 14 ετών, αλλά και στις αρμόδιες αρχές που πρέπει να προστατεύσουν την υγεία των πολιτών.
Πηγές: isathens.gr και iatronet.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου