Recommended Post Slide Out For Blogger

Ελα και εσύ στην παρέα του Ola-e-tipota!Κάνε like εδώ

Powered By | Blog Gadgets Via Blogger Widgets

Δευτέρα 25 Ιουλίου 2016

0 Μεταφορά του κατοικίδιου μου με αεροπλάνο, τρένο, πλοίο, ΚΤΕΛ, και λεοφωρειο

Δυστυχώς η Ελλάδα δεν είναι από τις φιλικές χώρες (ως προς τη νομοθεσία) για τη διευκόλυνση των ιδιοκτητών κατοικίδιων ζώων.

Η μεταφορά των κατοικίδιων ζώων με τα μέσα μεταφοράς δεν είναι ιδιαίτερα εύκολη υπόθεση, ωστόσο υπάρχουν περιπτώσεις στις οποίες επιτρέπεται να έχουμε το ζωάκι μας μαζί μας.

Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να είμαστε υπεύθυνοι ως ιδιοκτήτες και το ζωάκι μας να μην προκαλεί προβλήματα, ακόμη και όπου επιτρέπεται να το έχουμε μαζί.

Ας δούμε πιο αναλυτικά τι ισχύει.

Για τα αστικά μέσα μεταφοράς: ΗΣΑΠ, Μετρό, Λεωφορεία

Στα μέσα του ΟΑΣΑ (δηλαδή το μετρό, το τραίνο, τα λεωφορεία και τα τρόλεϋ), επιτρέπεται η μεταφορά κατοικίδιων ζώων, μέσα σε κλουβί, με διαστάσεις έως 70x50x40. Δηλαδή τα μεγαλόσωμα ζώα (κυρίως τα σκυλιά) αποκλείονται.

Όταν το ζωάκι μας είναι μέχρι 10 κιλά, μπορούμε να το μεταφέρουμε χωρίς κλουβί, με το λουρί του και εφόσον έχουμε μαζί μας φίμωτρο (για να του το φοράμε αν μας ζητηθεί).

Επιτρέπεται η μεταφορά κατοικιδίων μέσα σε κλουβί, με διαστάσεις έως 70x50x40, καθώς και η επιβίβαση σκύλων-οδηγών τυφλών και σκύλων-βοηθών ατόμων με αναπηρίες. Τα μεγαλόσωμα σκυλιά, λοιπόν, αποκλείονται.

Όπως ορίζει το άρθρο 15 του Ν. 2963/2001, επιτρέπεται η είσοδος στα μέσα μεταφοράς των ζώων (ανεξαρτήτως βάρους) που συνοδεύουν άτομα με ειδικές ανάγκες. Τα ζώα αυτά μπαίνουν στα ΜΜΜ χωρίς κλουβί αλλά με λουρί και φίμωτρο, εφόσον ζητηθεί.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σε κάθε μετακίνηση πρέπει να έχουμε μαζί μας το βιβλιάριο υγείας ή το διαβατήριο του ζώου, ενημερωμένο για τα εμβόλια, τις αποπαρασιτώσεις, και με τον αριθμό ηλεκτρονικής σήμανσης (microchip). Χωρίς αυτό κανένα ζώο δεν μπορεί να ταξιδέψει με κανένα ΜΜΜ (νόμος 4039/12).

Για μεγαλύτερα ταξίδια: ΚΤΕΛ, Πλοία, ΤΡΑΙΝΟΣΕ, Αεροπλάνα

ΚΤΕΛ

Στα ΚΤΕΛ επιτρέπεται η μεταφορά ζώων συντροφιάς, μέσα στην καμπίνα των επιβατών, σε συγκεκριμένα δρομολόγια κάθε λεωφορείου. Τα ΚΤΕΛ υποχρεούνται να έχουν αναρτημένα τα δρομολόγια αυτά καθημερινά.

Υπάρχει περιορισμός για τη μεταφορά δυο ζώων ανά λεωφορείο. Το ζώο πρέπει να είναι υποχρεωτικά δεμένο με λουρί και ο ιδιοκτήτης να έχει μαζί του φίμωτρο.

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ, σε κάθε περίπτωση η μεταφορά ζώων μαζί με τις αποσκευές.

Επίσης απαγορεύεται η μεταφορά ασυνόδευτων ζώων.

ΤΡΑΙΝΟΣΕ

Στα επιβατικά οχήματα και σε όλες τις κατηγορίες αμαξοστοιχιών της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, καθώς και στα οδικά μέσα ιδιοκτησίας της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, γίνονται δεκτά για μεταφορά μικρόσωμα ζώα συντροφιάς (σκύλοι έως 10 κιλά, γάτες, πουλιά, κλπ.) κλεισμένα σε κλουβιά, καλάθια ή άλλες κατάλληλες ασφαλείς -τόσο για το μεταφερόμενο μικρόσωμο ζώο, όσο και για τους συνεπιβάτες και το τροχαίο υλικό- συσκευασίες. Η μέγιστη διάσταση των συσκευασιών αυτών είναι 50Χ40Χ70 εκ. για τις αμαξοστοιχίες και η μέγιστη διάσταση των συσκευασιών αυτών για τα λεωφορεία της ΤΡΑΙΝΟΣΕ είναι 50Χ40Χ35 εκ. Τα ζώα πρέπει να συνοδεύονται από τον ιδιοκτήτη ή τον κάτοχό τους, ο οποίος, εφόσον ζητηθεί, πρέπει να προσκομίσει το βιβλιάριο υγείας του ζώου, ενημερωμένο τουλάχιστον κατά την τελευταία διετία.

Ειδικά οι μικρόσωμοι σκύλοι βάρους έως 10 κιλών είναι δυνατόν να γίνουν δεκτοί και χωρίς συσκευασία στις αμαξοστοιχίες της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, πρέπει δε σε κάθε περίπτωση να φέρουν λουρί και φίμωτρο.

Πλοία

Σε κάθε περίπτωση, οι ναυτιλιακές εταιρείες υποχρεούνται να έχουν ειδικούς χώρους για τη μεταφορά κατοικίδιων ζώων. Από το νόμο, προβλέπεται ένα κλουβί ανά 200 επιβάτες. Θα πρέπει να υπάρχουν και τουλάχιστον 2 κλουβιά διαστάσεων 1x1x1 για μεγάλα ζώα.

Ο ιδιοκτήτης είναι υπεύθυνος να αφήνει καθαρό το χώρο που του εκχωρήθηκε, μετά από το ταξίδι. Ενώ για ταξίδια 8 ωρών και άνω, το ζώο πρέπει να βγει βόλτα στο κατάστρωμα. Οι σκύλοι-οδηγοί και οι σκύλοι-βοηθοί επιτρέπονται και στους κοινόχρηστους χώρους του πλοίου, πάντα κοντά στον ιδιοκτήτη τους.

Η μεταφορά των ζώων είναι δωρεάν.

Στην πράξη, οι περισσότερες εταιρείες επιτρέπουν στους ιδιοκτήτες να έχουν μαζί τους τα ζωάκια τους στο κατάστρωμα, αρκεί να έχουν λουρί. Στις περισσότερες εταιρείες είναι υποχρεωτικό μαζί με την κράτηση του εισιτηρίου να δηλώσετε ότι θα ταξιδέψετε με το ζώο σας.

Αεροπλάνο

Σχεδόν όλες οι αεροπορικές δέχονται μέσα στην καμπίνα του αεροπλάνου, κατοικίδια που μαζί με το κλουβί τους δεν ξεπερνούν τα 10 κιλά. Οι μέγιστες διαστάσεις κλουβιού είναι 55x40x23. Το ζώο θα ταξιδέψει μπροστά στα πόδια του ιδιοκτήτη και μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ελαφρύ πάνινο κλουβί.

Ζώα βαρύτερα από 8 κιλά και μέχρι 32 το ανώτερο ταξιδεύουν μέσα σε σκληρό πλαστικό κλουβί cargo, στις αποσκευές. Το μέγεθος του κλουβιού πρέπει να είναι ικανοποιητικό, ώστε το ζώο να μπορεί να γυρίσει και η οροφή να απέχει τουλάχιστον 10 εκ. από το κεφάλι του, όταν το ζώο στέκεται όρθιο. Σε αυτό να αναγράφονται όλα τα στοιχεία του ιδιοκτήτη και το μέγεθος του ζώου.

Στις περισσότερες αεροπορικές εταιρείες οι σκύλοι-οδηγοί μεταφέρονται δωρεάν.

Οι τιμές ποικίλλουν από εταιρεία σε εταιρεία.

Σε κάθε περίπτωση, οι ιδιοκτήτες καλό είναι να επικοινωνούν με την εταιρεία προτού ταξιδέψουν με το κατοικίδιο τους για να ενημερωθούν για τον κανονισμό της εταιρείας.  




Share

BloggerTT

Ενημερώσου με ενα Like

Αρχειοθήκη ιστολογίου

i

Θα μεταφερθείτε στη νέα σελίδα σε

Δευτερόλεπτα
 

Ola-i-tipota Copyright © 2011 - |- Template created by O Pregador - |- Powered by Blogger Templates