Recommended Post Slide Out For Blogger

Ελα και εσύ στην παρέα του Ola-e-tipota!Κάνε like εδώ

Powered By | Blog Gadgets Via Blogger Widgets

Πέμπτη 2 Απριλίου 2015

0 Τι θα γίνει αν η Ελλάδα δεν πληρώσει το ΔΝΤ


Η Bank of America εξηγεί τα βήματα μέχρι τη χρεοκοπία

Χρεοκοπία με... καθυστέρηση θα σημειωθεί στην Ελλάδα αν η κυβέρνηση δεν καταφέρει να πληρώσει τη δόση των 458 εκατ. ευρώ προς το ΔΝΤ στις 9 Απριλίου αλλά και στις 20 Απριλίου όταν λήγουν τόκοι ύψους 80 εκατ. ευρώ προς την ΕΚΤ.

Η Bank of America Merrill Lynch υποστηρίζει πως αν αυτό συμβεί η Ελλάδα μπορεί να χρεοκοπήσει επισήμως τον Μάιο.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει αν η Ελλάδα δεν πληρώσει μια δόση, προς το ΔΝΤ στις 9 Απριλίου, αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα υπάρξει αυτόματα χρεοκοπία. Η Ελλάδα μπορεί να έχει μια περίοδο χάρητος ενός μήνα. 

Τα βήματα είναι τα εξής:

-Τα κλιμάκια του ΔΝΤ στέλνουν μήνυμα καλώντας το κράτος-μέλος να καταβάλει γρήγορα τη δόση. Το μήνυμα αυτό έρχεται από το γραφείο του αρμόδιου εκτελεστικού διευθυντή. Τ

-Μετά από δυο εβδομάδες, η διοίκηση του Ταμείου στέλνει μήνυμα στον πρωθυπουργό του κράτους-μέλους, τονίζοντας την σοβαρότητα της αποτυχίας εκπλήρωσης των υποχρεώσεων και πιέζοντας για άμεσο διακανονισμό και

-Μετά από έναν μήνα, η διευθύντρια του ΔΝΤ ειδοποιεί το Εκτελεστικό Συμβούλιο ότι είναι ληξιπρόθεσμη η υποχρέωση.

Έτσι όταν το Εκτελεστικό Συμβούλιο ειδοποιηθεί για την ληξιπρόθεσμη οφειλή, τότε ύμφωνα με τη συμφωνία Master Financial Assistance Facility μεταξύ του EFSF και της Ελλάδας, η ειδοποίηση για μια ληξιπρόθεσμη οφειλή προς το ΔΝΤ θα μπορούσε να συνιστά πιστωτικό γεγονός για τα δάνεια του EFSF.

Ένα τέτοιο σενάριο θα μπορούσε να οδηγήσει τον EFSF να ακυρώσει μέρος ή ολόκληρη τη συμφωνία του, ή ακόμα και να κηρύξει άμεσα απαιτητό το αρχικό κεφάλαιο του δανείου. 

Σημειώνεται πως αν η Ελλάδα αποπληρώσει την δόση των 458 εκατ. ευρώ στις 9 Απριλίου, υπάρχουν δυο ακόμα πληρωμές που πρέπει να γίνουν την 1η Μαΐου (200 εκατ.) και στις 12 Μαΐου (763 εκατ.).

Σε ότι αφορά τους τόκους για την ΕΚΤ, τΤο ενημερωτικό φυλλάδιο για τα ομόλογα που κατέχει η ΕΚΤ αναφέρει πως υπάρχει μια περίοδος χάρητος 30 ημερών για την καταβολή των τόκων, προτού κηρυχθεί χρεοστάσιο.

Share

BloggerTT

Ενημερώσου με ενα Like

Αρχειοθήκη ιστολογίου

i

Θα μεταφερθείτε στη νέα σελίδα σε

Δευτερόλεπτα
 

Ola-i-tipota Copyright © 2011 - |- Template created by O Pregador - |- Powered by Blogger Templates