Recommended Post Slide Out For Blogger

Ελα και εσύ στην παρέα του Ola-e-tipota!Κάνε like εδώ

Powered By | Blog Gadgets Via Blogger Widgets

Τετάρτη 18 Μαρτίου 2015

0 «Δεν αξίζει το ρίσκο ενός Grexit» Financial Times: Είναι καλύτερο για την Ευρώπη η Ελλάδα να παραμείνει στο ευρώ


Η Ευρώπη μπορεί να επιβιώσει μιας εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, αλλά μακροπρόθεσμα το κόστος θα είναι τρομερό, γράφουν οι Financial Times σε δημοσίευμά τους με τίτλο «Η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ είναι ένα ρίσκο που δεν αξίζει να πάρουμε».

Η άσχημη λέξη Grexit δεν θα έπρεπε να είχε επινοηθεί ποτέ. Περισσότερο από μια συμβατική χρεοκοπία, η απόφαση αποχώρησης από ένα νόμισμα συνδέεται συχνότερα με ισχυρές αναταράξεις. Έχει συμβεί μόνο σε στιγμές ιστορικής αποτυχίας, όπως όταν η Γερμανική Βαϊμάρη εγκατέλειψε το παλιό μάρκο. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι οι αρχιτέκτονες του ευρώ δεν προέβλεψαν ρυθμίσεις για τη δυνατότητα εξόδου μιας χώρας, αναφέρεται στο δημοσίευμα.

Όπως σημειώνεται ακόμη, «από τότε που το ριζοσπαστικό αριστερό κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ ανήλθε στην εξουσία, η ατίθαση συμπεριφορά των ηγετών του έχει οδηγήσει σε έξαρση των συζητήσεων για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. 

Δεν πρόκειται για μια απλή απειλή με στόχο να επανέλθει στην τάξη η Αθήνα. Μετά την αποτυχία των προηγούμενων κυβερνήσεων να μεταρρυθμίσουν την οικονομία, οι έλληνες ψηφοφόροι ανέδειξαν τον Ιανουάριο ένα κόμμα που υποσχέθηκε να ακυρώσει όποια πρόοδο είχε επιτευχθεί. Αντί να υπομείνουν το κουραστικό παιχνίδι των υποσχέσεων που δίνονται κακόπιστα με αντάλλαγμα την παράταση των δανείων, πολλοί Ευρωπαίοι (συμπεριλαμβανομένων των περισσότερων Γερμανών) θα προτιμούσαν η Ελλάδα να βάλει τέλος στο δράμα και να επαναφέρει τη δραχμή.

Η αιτία της αντίδρασής τους, σύμφωνα με τους FT, οφείλεται στο γεγονός ότι πιστεύουν πως πλέον μια έξοδος δεν θα δημιουργούσε μια υπαρξιακή κρίση για την Ευρώπη. Η οικονομική έκθεση στην Ελλάδα είναι πολύ μικρότερη σε σχέση με το 2012. Όσοι είχαν ελληνικό χρέος το ξεφορτώθηκαν στο διάστημα αυτό. Τώρα υπάρχουν ισχυρά τείχη προστασίας που θα αποτρέψουν την μετάσταση από μια χώρα στις άλλες. Τέλος, η ΕΚΤ είναι πολύ καλύτερα εξοπλισμένη για να αντιμετωπίσει τις οικονομικές πιέσεις από ότι στο απόγειο της κρίσης πριν από τρία χρόνια.
Share

BloggerTT

Ενημερώσου με ενα Like

Αρχειοθήκη ιστολογίου

i

Θα μεταφερθείτε στη νέα σελίδα σε

Δευτερόλεπτα
 

Ola-i-tipota Copyright © 2011 - |- Template created by O Pregador - |- Powered by Blogger Templates