Recommended Post Slide Out For Blogger

Ελα και εσύ στην παρέα του Ola-e-tipota!Κάνε like εδώ

Powered By | Blog Gadgets Via Blogger Widgets

Σάββατο 28 Μαρτίου 2015

0 «Ενεργειακός παίκτης η Κύπρος» Ο Κύπριος ΥΠΕΞ επεσήμανε το σημαίνοντα ρόλο της χώρας


Η Κύπρος μπορεί να γίνει ενεργειακός παίκτης στην περιοχή, επεσήμανε ο υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Cyprus Weekly» που κυκλοφορεί σήμερα.

Ο κ. Κασουλίδης πρόβαλε σημαίνοντα περιφερειακό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Κύπρος στον τομέα της ενέργειας, λόγω της στρατηγικής γεωγραφικής θέσης, ακόμα και αν τα δικά της αποθέματα υδρογονανθράκων αποδειχθούν μικρότερα από ό,τι αναμενόταν. «Ένας ενεργειακός παίκτης δεν στηρίζεται μόνο από τις ποσότητες φυσικού αερίου που διαθέτει στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη του. Η γεωγραφική θέση έχει τη δική της σπουδαιότητα και σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να αποδειχθεί πιο σημαντική και από το ίδιο το φυσικό αέριο» σημειώνει. Ωστόσο, παραδέχεται ότι ο ενεργειακός ρόλος της Κύπρου θα ενισχυόταν περισσότερο, εάν ανακαλύπτονταν μεγαλύτερες ποσότητες αερίου στην ΑΟΖ της.

Σε ό,τι αφορά την προοπτική επανέναρξης συνομιλιών για λύση του Κυπριακού, ο υπουργός Εξωτερικών υπογραμμίζει ότι τώρα υπάρχει παράθυρο ευκαιρίας και συνθήκες που ενδεχομένως να επιτρέψουν την επανάληψη διαπραγματεύσεων. «Μόνο κάποιος ανόητος θα μπορούσε να ανατρέψει αυτή την ευκαιρία» επισημαίνει.

Όπως σημειώνει η εφημερίδα, πρόκειται για έμμεση αλλά σαφή αναφορά στον ρόλο της Τουρκίας και την προσδοκία ότι η Άγκυρα δεν θα ανανεώσει στις 6 Απριλίου την οδηγία προς ναυτιλομένους και θα αποσύρει το Barbaros από τη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου. Πάντως, ο κ. Κασουλίδης επανέλαβε ότι οι διαπραγματεύσεις δεν μπορούν να ξεκινήσουν υπό το καθεστώς εκβιασμών, ενώ έδειξε να μην έχει υπόψη του το ενδεχόμενο να υποβάλει γεφυρωτικές προτάσεις ο ειδικός σύμβουλος του γγ του ΟΗΕ, Έσπεν Άιντε.
Share

BloggerTT

Ενημερώσου με ενα Like

Αρχειοθήκη ιστολογίου

i

Θα μεταφερθείτε στη νέα σελίδα σε

Δευτερόλεπτα
 

Ola-i-tipota Copyright © 2011 - |- Template created by O Pregador - |- Powered by Blogger Templates