Recommended Post Slide Out For Blogger

Ελα και εσύ στην παρέα του Ola-e-tipota!Κάνε like εδώ

Powered By | Blog Gadgets Via Blogger Widgets

Δευτέρα 2 Μαρτίου 2015

0 Συναγερμός στο ΥΠΕΞ – Η Τουρκία θέλει το μισό Αιγαίο – Έντονο διάβημα Τσίπρα


notam_aigaio_tourkia708


Κλιμακώνει επικίνδυνα την προκλητικότητα της η τουρκική κυβέρνηση, καθώς με ΝΟΤΑΜ που εξέδωσε το Σάββατο, δεσμεύει μέχρι το τέλος του χρόνου μια μεγάλη περιοχή του Αιγαίου, που εκτείνεται από τη Σκύρο μέχρι τη Λήμνο, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί για την πραγματοποίηση ασκήσεων και ως πεδίο βολής, παραβιάζοντας το διεθνές δίκαιο και ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα.

Στο ελληνικό ΥΠΕΞ επικρατεί διπλωματικός συναγερμός. Με εντολή Τσίπρα, το υπουργείο Εξωτερικών προχώρησε σε έντονο διάβημα προς το ΝΑΤΟ, την Ε.Ε και τον ICAO.
Το βράδυ της Κυριακής επιδόθηκε η απορριπτική απάντηση και στην Άγκυρα και μάλιστα σε υψηλούς τόνους, όπως ανέφεραν διπλωματικές πηγές.
Όλα ξεκίνησαν την Παρασκευή (27/2), όταν η Τουρκία εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία ζητούσε να χρησιμοποιηθεί ο συγκεκριμένος χώρος ως πεδίο βολής.
Στην ουσία η Άγκυρα “κόβει στη μέση” το Αιγαίο, καθώς η γεωγραφική αυτή κάλυψη, πιάνει όχι μόνο ελληνικό εναέριο χώρο, αλλά ακόμη και ελληνικό έδαφος.
Πηγές του υπουργείου Εξωτερικών αξιολογούσαν αυτή την κίνηση ως μια από τις πλέον σοβαρές και προκλητικές κινήσεις της Τουρκίας.
Πρόκειται για πρωτοφανές περιστατικό, που υπερβαίνει τη συνήθη τουρκική προκλητικότητα, καθώς, όπως επισημαίνουν διπλωματικές πηγές, πρόκειται για καθολική αναβάθμιση της τουρκικής επιθετικότητας.
Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, επικοινώνησε με τον πρωθυπουργό και του περιέγραψε την κατάσταση. Αμέσως, ο κ. Τσίπρας έδωσε τις σχετικές οδηγίες και ο υπουργός Εξωτερικών διαβίβασε τις εντολές να γίνει διάβημα σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.
Το ελληνικό διάβημα επισημαίνει ότι η Τουρκία:
1. Δεσμεύει εξ ολοκλήρου μια τεράστια περιοχή του ελληνικού FIR, όπου μόνο η Ελλάδα έχει δικαίωμα να εκδίδει ΝΟΤΑΜ.
2. Συνήθως η Τουρκία  δέσμευε περιοχές για μικρό χρονικό διάστημα, τώρα όμως  ο χρονικός ορίζοντας, μέχρι τις 31-12-2015 είναι πρωτοφανής.
3. Η χάραξη του πεδίου βολής αποκόπτει το βόρειο από το νότιο Αιγαίο.
4. Η χάραξη επηρεάζει καθοριστικά τους αεροδιαδρόμους g-33  και  N -130 δημιουργώντας προβλήματα ή και κινδύνους στις αερομεταφορές.
5. Η καταληκτική γραμμή χάραξης, δεν περνά μόνο από διεθνή εναέριο χώρο και διεθνή ύδατα, αλλά και από εθνικό εναέριο χώρο και εθνικά χωρικά ύδατα, αλλά κυρίως  συμπεριλαμβάνει έδαφος της Λήμνου. Πρακτικά αυτό σημαίνει απειλή πολέμου, γιατί αν δεν πρόκειται περί αβλεψίας των Τούρκων η απειλή είναι ιδιαζόντως μεγάλη. Γιατί θεωρητικά τμήμα του εδάφους, νοτιοανατολικά της Λήμνου, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως πεδίο βολής, για τα τουρκικά αεροσκάφη.
6. Παραβιάζει κατάφωρα το διεθνές δίκαιο.
Η εξέλιξη αυτή έρχεται λίγα 24ωρα από την παρέμβαση της Άγκυρας στο ιταλικό πλοίο Explora να ζητήσει την άδειά της, προκειμένου να εκτελέσει έργο πόντισης οπτικών ινών νότια της Κρήτης, εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, αλλά και της αύξησης της δραστηριότητας της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας στον εναέριο χώρο του Αιγαίου.
Μετά την οξεία αντίδραση της, η Αθήνα αναμένει τις τοποθετήσεις των ξένων κυβερνήσεων και των διεθνών οργανισμών
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται και η αντίδραση του ΝΑΤΟ, το οποίο κατά το παρελθόν είχε ενοχλήσει την Αθήνα, λόγω των ίσων αποστάσεων που τηρούσε.
Share

BloggerTT

Ενημερώσου με ενα Like

Αρχειοθήκη ιστολογίου

i

Θα μεταφερθείτε στη νέα σελίδα σε

Δευτερόλεπτα
 

Ola-i-tipota Copyright © 2011 - |- Template created by O Pregador - |- Powered by Blogger Templates