Η 6η Φλεβάρη έχει εδραιωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα κατά της Κλειτοριδεκτομής από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών για να ευαισθητοποιήσει το διεθνές κοινό και ιδιαίτερα τους Αφρικανούς για την βάρβαρη αυτή πρακτική που εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία της γυναίκας και προσβάλλει τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Σε διάφορα σημεία του πλανήτη, κάποιες γυναίκες έχουν υπάρξει θύματα ενός ψυχικού βιασμού. Η συναισθηματική βιαιότητα έχει ως αφετηρία της μια “επέμβαση”, που αφαιρεί παντοτινά την σεξουαλικότητα της γυναικείας φύσης και την ικανοποίηση που ακολουθεί τον έρωτα. Ονομάζεται κλειτοριδεκτομή και κατά την διάρκεια αυτής, κόβεται βίαια η κλειτορίδα χωρίς αναισθησία και χωρίς αντισηψία. Τα μέσα που χρησιμοποιούνται είναι συνήθως, μεγάλα αγκάθια ή ξυράφι. Η περιοχή στη συνέχεια, ράβεται με αυτοσχέδιες βελόνες από φυτά.
Ο ακρωτηριασμός των εξωτερικών γυναικείων γεννητικών οργάνων χαρακτηρίζεται ως μορφή “σεξουαλικού ευνουχισμού” για να φανερώσει την απόλυτη υποταγή μιας γυναίκας στον μελλοντικό σύζυγό της. Πρόκειται για έθιμο που τηρείται χωρίς να υπάρχει καμία αναφορά στο κοράνι, κυρίως στις μουσουλμανικές χώρες της Αφρικής, στη Μέση Ανατολή και στην νοτιοανατολική Ασία. Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, 150 εκατομμύρια γυναίκες στον πλανήτη έχουν υποστεί κλειτοριδεκτομή ενώ κάθε χρόνο προστίθενται 2 εκατομμύρια.
Οι λόγοι που γίνεται αυτή η πρακτική μένουν σιωπηλοί ή υπερασπίζονται την άποψη πως μια γυναίκα δεν πρέπει να απολαμβάνει την ηδονή. Από στοιχεία της UNICEF, οι χώρες της Αφρικής με τα μεγαλύτερα ποσοστά ακρωτηριασμού των γυναικών είναι η Σομαλία (98%), η Γουινέα (96%), το Τζιμπουτί (93%) και η Αίγυπτος (91%). Η γενική αντίληψη που επικρατεί κατά την διάρκεια της “επέμβασης” στα μέρη όπου εφαρμόζεται, είναι πως τα μικρά κορίτσια πρέπει να δείχνουν γενναία, να μην κλαίνε και να μην εκδηλώνουν τον πόνο που νιώθουν.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου