Πρώτα συνναντήσεις με τους κ.κ. Ματέο Ρέντσι και Φρανσουά Ολάντ και μετά με την καγκελάριο της Γερμανίας...
κυρία Αγκέλα Μέρκελ, στο ουδέτερο έδαφος των Βρυξελλών, προτιμά ο πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας.
Ενώ η γερμανική κυβέρνηση φέρεται να επιθυμεί μία συνάντηση στο Βερολίνο και,όπως δήλωσε η εκπρόσωπος της καγκελαρίας, ο Έλληνας πρωθυπουργός είναι ευπρόσδεκτος, η ελληνική κυβέρνηση προκρίνει διαφορετική τακτική. Άλλωστε ο κ. Τσίπρας θα συναντηθεί με την κυρία Μέρκελ στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ την επόμενη Πέμπτη.
Νωρίτερα ο κ. Τσίπρας θα έχει συναντηθεί με τον κ. Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ο οποίος, επίσης σύμφωνα με διαρροές, φέρεται να δέχεται ότι ο ρόλος της Τρόικας έχει τελειώσει κάτι που βοηθά τις ελληνικές θέσεις.
Πάντως, για ένα ραντεβού τις προσεχείς ημέρες με την κυρία Μέρκελ δεν ευνοούν και οι υποχρεώσεις των δύο. Ενδιαμέσως θα έχει προηγηθεί η συνάντηση του υπουργού Οικονομικών κ. Γιάννη Βαρουφάκη με τον ομόλογό του κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, όπου και θα γίνει η πρώτη ανταλλαγή πυρών.
Είναι σαφές ότι ο πρωθυπουργός προτιμά τις συναντήσεις με ηγέτες που είναι κοντά στην ελληνική θέση, για αναθεώρηση της πολιτικής λιτότητας, διαμορφώνοντας ευνοικό κλίμα, από μία συνάντηση με τη γερμανική κυβέρνηση, όπου θα ασκηθούν έντονες πιέσεις. Μέχρι τότε θα έχει υπάρξει και η συνάντηση της κυρίας Μέρκελ με τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών κ. Μπαράκ Ομπάμα, την επόμενη Δευτέρα, στην Ουάσινγκτον. Η εκπρόσωπος της καγκελάριας στην ενημέρωση που έκανε τη Δευτέρα επιβεβαίωσε ότι το ελληνικό θέμα θα είναι στην συζήτηση των δύο ηγετών.
Ο κ. Ομπάμα τάχθηκε δημοσίως υπέρ της ανάγκης να μπει τέλος στην πολιτική της λιτότητας στην Ευρώπη και στην Ελλάδα, θέση την οποία ανέδειξε με δικές του δηλώσεις ο κ. Τσίπρας. Φυσικά, εφόσον συζητηθεί το ζήτημα, θα είναι στην κατεύθυνση της λήψης μέτρων με χαλάρωση της λιτότητας. Η ελληνική κυβέρνηση αξιολογεί θετικά ότι η Ουάσινγκτον έχει εκφράσει τη θέληση να συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία που θα διαδεχθεί το μνημόνιο.
Η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει καταρχήν την παράταση της ρευστότητας του ελληνικού τραπεζικού συστήματος από τον ELA, μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου, κάτι το οποίο θεωρεί ότι είναι εξασφαλισμένο. Αμέσως μετά επιδιώκει ένα ενδιάμεσο πρόγραμμα -«πρόγραμμα γέφυρα» το έχει αποκαλέσει ο κ. Βαρουφάκης- μέχρι να ολοκληρωθεί η συνολική διαπραγμάτευση για τη συμφωνία που θα διαδεχθεί το τέλος του μνημονίου.
Ικανοποίηση εκφράζει η ελληνική κυβέρνηση και για τις δηλώσεις του Βρεττανού υπουργού Οικονομικών ότι «η διάσταση Ελλάδας και Ευρωζώνης είναι αυτή την στιγμή η μεγαλύτερη απειλή για την παγκόσμια οικονομία» και η προτροπή του προς την ΕΕ να διαμορφώσει πρόγραμμα για την δημιουργία θέσεων εργασίας και για την Ανάπτυξη.
Τρίτη 3 Φεβρουαρίου 2015
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου