Η Google επιχειρεί να αναπτύξει ένα χάπι το οποίο θα μεταφέρει μικροσκοπικά σωματίδια εντός των αρτηριών σε μια προσπάθεια να εντοπίζονται έγκαιρα διάφορες ασθένειες, από καρκινικούς όγκους έως επικείμενες καρδιακές προσβολές.
Η αποκάλυψη έγινε από τον Andrew Conrad, επικεφαλής του τομέα Life Sciences του Google X, δηλαδή του ερευνητικού εργαστηρίου της εταιρείας, κατά τη διάρκεια της συμμετοχής του στο συνέδριο WSJD.
Σύμφωνα με τα λεγόμενα του Conrad, η Google κατασκευάζει νάνο-σωματίδια (δηλαδή σωματίδια μήκους ενός δισεκατομμυριοστού του μέτρου) τα οποία θα αποτελούνται από μαγνητικά υλικά με αντισώματα ή πρωτεΐνες, τα οποία θα μπορούν να κινούνται στο ανθρώπινο σώμα και να εντοπίζουν άλλες μοριακές μάζες σε αυτό.
Η γενική ιδέα αφορά τη δημιουργία ενός χαπιού το οποίο μετά τη κατάποσή του, θα επιτρέπει στα νάνο-σωματίδια να εισέρχονται στις αρτηρίες ώστε να αναγνωρίζουν ενδείξεις που θα παραπέμπουν σε συγκεκριμένα προβλήματα υγείας.
Μάλιστα, στόχος είναι να δημιουργηθεί και μία wearable συσκευή που θα μπορεί να χρησιμοποιεί τα μαγνητικά μέρη των νάνο-σωματιδίων ώστε να τα συγκεντρώνει και να «διαβάζει» τα ευρήματά τους. Παράλληλα, η εν λόγω wearable συσκευή θα μπορεί να συνδέεται στο Διαδίκτυο και να αποστέλλει απευθείας δεδομένα στον προσωπικό γιατρό του ασθενή.
Όλα τα παραπάνω είναι γνωστά σαν «Πλατφόρμα Νάνο-σωματιδίων» που αποτελεί μέρος της ευρύτερης προσπάθειας της Google να αναπτύξει νέες τεχνολογίες που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν στον τομέα της υγείας.
Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι ένα άλλο «ιατρικό» πρόγραμμα της Google είναι ο φακός επαφής που θα επιτρέπει σε διαβητικούς ασθενείς να παρακολουθούν τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα τους, μέσω των δακρύων στα μάτια.
Όπως τονίστηκε χαρακτηριστικά, καμία από τις παραπάνω τεχνολογίες δεν πρόκειται να πουληθεί για εμπορικούς σκοπούς, αντίθετα πρόθεση της Google είναι η συνεργασία με εταιρείες του ιατρικού κλάδου, οι οποίες και θα αναλάβουν να «μεταφέρουν» τις συγκεκριμένες τεχνολογίες στην αγορά.
Με βάση αυτή τη λογική ο Conrad δήλωσε ότι η Google αναζητά συνεργάτες για το σχετικό project. Ωστόσο, δεν ξεκαθάρισε πότε αυτή η τεχνολογία θα φτάσει στην αγορά και επιπλέον σε ποιο βαθμό έχουν προχωρήσει οι σχετικές έρευνες.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου