Ο αρχαιολογικός χώρος των Φιλίππων είναι άρρηκτα συνδεδεμένος όχι μόνο με τη λαμπρή πόλη που ίδρυσε ο Μακεδόνας βασιλιάς Φίλιππος, αλλά και με τη φημισμένη μάχη που καθόρισε το μέλλον της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, ενώ αποτελεί την περιοχή όπου ο Απόστολος των Εθνών Παύλος πάτησε για πρώτη φορά το πόδι του επί ελληνικού και ευρωπαϊκού εδάφους κηρύσσοντας το Ευαγγέλιο και βαφτίζοντας στις όχθες του Ζυγάκτη ποταμού την πρώτη γυναίκα χριστιανή, την Αγία Λυδία.
Ο πλήρης φάκελος που προετοίμασε η επιστημονική ομάδα εργασίας του Δήμου Καβάλας με τη συνεργασία του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, της ΙΗ' Εφορείας Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων και της 12ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων βρίσκεται ήδη προς τελική έγκριση στο Υπουργείο Πολιτισμού.
Ο δήμαρχος Κωστής Σιμιτσής, αναφερόμενος στη θετική αυτή εξέλιξη, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι ο Δήμος Καβάλας μετά τη συγχώνευση με τον Δήμο Φιλίππων συνέχισε την προσπάθεια ώστε να κινηθούν όλες οι απαραίτητες διαδικασίες και να ωριμάσει το θέμα της υποψηφιότητας του αρχαιολογικού χώρου των Φιλίππων για ένταξη στον κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.
"Είναι μια κοινή προσπάθεια όλων των τοπικών φορέων, που όχι μόνο θα αναδείξει την πολλαπλή ιστορικότητα μιας φημισμένης από την αρχαιότητα και τα πρωτοχριστιανικά χρόνια περιοχής, αλλά ταυτόχρονα θα δώσει και το έναυσμα ώστε να γίνουν μια σειρά από εργασίες που θα βοηθήσουν στην ακόμα μεγαλύτερη διεθνή προβολή και αναγνώρισή της" υπογράμμισε.
Το Υπουργείο Πολιτισμού θα υποβάλει τον φάκελο υποψηφιότητας το Σεπτέμβριο στην έδρα της UNESCO το Παρίσι και το Φεβρουάριο του 2015 ο διεθνής οργανισμός θα τον αξιολογήσει. Ο δήμαρχος δεν κρύβει την αισιοδοξία του για τη θετική έκβαση του αποτελέσματος και, όπως τόνισε, το επόμενο διάστημα ο Δήμος Καβάλας θα ζητήσει τη στήριξη και τη βοήθεια σημαντικών προσωπικοτήτων που σχετίζονται με την πόλη, όπως του γνωστού συγγραφέα Βασίλη Βασιλικού.
Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου