Κατά την ομιλία του, ο δρ. Σιντιάνσκι αναφέρθηκε στην αντίθεση της Ελβετικής Επιτροπής στη νομική διεκδίκηση της επιστροφής των γλυπτών του Παρθενώνα, τονίζοντας ότι είναι ένα ευρωπαϊκό θέμα το οποίο πρέπει να επιλυθεί μέσω του διαλόγου, σε επίπεδο ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων, καθώς και με την ενημέρωση της κοινής γνώμης, ιδιαίτερα στη Βρετανία.
Τόνισε δε, ότι το αίτημα της Επιστροφής των Μαρμάρων του Παρθενώνα αποτελεί μοναδική περίπτωση, που αφορά στην ακεραιότητα ενός συμβολικού μνημείου που έχει διαμελισθεί.
Παρόμοια εκδήλωση έγινε και στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης, όπου οι ομιλητές αναφέρθηκαν στην ιδιαιτερότητα του αιτήματος της επιστροφής των Μάρμαρων του Παρθενώνα, στους τρόπους επίλυσης πολιτιστικών διαφορών ευρύτερα και υποστηρίχθηκε η πρόταση της Ελβετικής Επιτροπής για την επιλογή της αμοιβαία αποδεκτής λύσης για το ζήτημα, καθώς και στα μειονεκτήματα της δικαστικής επίλυσης των πολιτιστικών διαφορών, γενικότερα.
Την εκδήλωση στο Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης παρακολούθησαν πολλοί επιστήμονες, αρχαιολόγοι. Εκ μέρους της Ελλάδας παραβρέθηκε ο Έλληνας πρεσβευτής Χαράλαμπος Μάνεσης. Την αντίστοιχη εκδήλωση στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης παρακολούθησαν επιστήμονες, φοιτητές και μέλη ελληνικών κοινοτήτων, ενώ την Ελλάδα εκπροσώπησε γενικός πρόξενος Άγγελος Υψηλάντης.
Οι εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο της προσπάθειας της Επιτροπής για ευρύτερη ενημέρωση σχετικά με την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα, αλλά και την ενδυνάμωση της συνεργασίας και στήριξής της, στον γερμανόφωνο ελβετικό χώρο.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου