Recommended Post Slide Out For Blogger

Ελα και εσύ στην παρέα του Ola-e-tipota!Κάνε like εδώ

Powered By | Blog Gadgets Via Blogger Widgets

Σάββατο 9 Φεβρουαρίου 2013

0 Αμηνόρροια: Τι είναι και πώς αντιμετωπίζεται;


Αμηνόρροια: Τι είναι και πώς αντιμετωπίζεται;




Η απουσία περιόδων κατά τα αναπαραγωγικά χρόνια μιας γυναίκας μπορεί να αποτελέσει αιτία ανησυχίας, αν η γυναίκα δεν είναι έγκυος ή δεν θηλάζει. Τι προκαλεί όμως αυτό το πρόβλημα και ποιος είναι ο τρόπος αντιμετώπισής του;

- Αλλαγή περιβάλλοντος: Το τμήμα του εγκεφάλου που ρυθμίζει τον αναπαραγωγικό κύκλο μπορεί να ενοχληθεί από ξαφνικές αλλαγές του τρόπου ζωής. Συνήθως, μόλις ο οργανισμός προσαρμοστεί στο νέο τρόπο ζωής, η περίοδος επανέρχεται.

- Υπερβολικά μεγάλη απώλεια βάρους: Για την υποστήριξη της εγκυμοσύνης μια ορισμένη ποσότητα αποθηκευμένου λίπους είναι απαραίτητη. Σε περίπτωση που χάσετε υπερβολικά πολύ βάρος, το σώμα αναγνωρίζει ότι δεν είστε σε κατάλληλη κατάσταση για εγκυμοσύνη και ωορρηξία, κι έτσι η εμμηνορρυσία σταματά.

- Συναισθηματικές διαταραχές: Θλίψη, κατάθλιψη και παρατεταμένο άγχος μπορεί να διαταράξουν την έμμηνο ρύση.

- Ορμονικές διαταραχές: Πολλές ασθένειες μπορεί να διαταράξουν τον έλεγχο των ορμονών του καταμήνιου κύκλου προκαλώντας αμηνόρροια. Εκτός από τις φυσιολογικές αιτίες, η αμηνόρροια μπορεί να οφείλεται και σε διάφορες άλλες παθολογικές αιτίες. Εάν δεν εμφανιστούν δύο συνεχείς περίοδοι, η γυναίκα θα πρέπει να επισκεφθεί τον γιατρό της, ώστε κατά πρώτον να αποκλειστεί η περίπτωση εγκυμοσύνης και κατόπιν να γίνει διάγνωση και αντιμετώπιση των άλλων αιτιών της αμηνόρροιας.

Τα συμπτώματα

Παράλληλα με την απουσία της εμμηνορρυσίας εμφανίζονται όλα ή μερικά από τα παρακάτω συμπτώματα: πονοκέφαλος, βάρος στην περιοχή της λεκάνης, πόνος στη λεκάνη και την πλάτη, ταχυπαλμία, έξαψη στο πρόσωπο, ίλιγγος που μπορεί να διαρκέσει από λίγες ώρες έως αρκετές ημέρες.

Θεραπεία

Η θεραπεία της αμηνόρροιας είναι κυρίως υποστηρικτική και έχει να κάνει άμεσα με έναν υγιή τρόπο ζωής. Οταν οφείλεται σε αλλαγή του περιβάλλοντος ή της εργασίας, καθώς και σε νευρικές διαταραχές, δεν απαιτεί θεραπευτική αντιμετώπιση. Οταν οφείλεται σε παθητική συμφόρηση (υπεραιμία) λόγω κρυολογήματος, συστήνονται θερμά μπάνια (ατμόλουτρα) και ξεκούραση. Ευεργετική είναι επίσης η κατανάλωση ζεστού γάλακτος μαζί με λίγο «Saffron» πριν από τον ύπνο και τουλάχιστον για δύο εβδομάδες.

Σε περίπτωση αναιμίας και κακής διατροφής, θα πρέπει να ακολουθήσετε θρεπτική διατροφή και να ξεκουράζεστε. Ασκήσεις σε ανοιχτούς χώρους, όπως κολύμβηση, ιππασία κ.λπ., μπορεί να βοηθήσουν αρκετά. Ανάλογα με τις συμβουλές του γιατρού σας, ύστερα από κάθε γεύμα θα πρέπει να λαμβάνετε χάπια σιδήρου.

Η Αγιουρβέδα περιλαμβάνει πολλές θεραπείες για την αντιμετώπιση της αμηνόρροιας. Ενα από τα πιο χαρακτηριστικά βότανα για την ομαλή εμμηνορρυσία είναι το Shatavari (Asparagus Racemosus).

Τέλος, ένα σημείο που πρέπει να τονίσουμε είναι ότι η αμηνόρροια δεν είναι ασθένεια, αλλά ένα σύμπτωμα από μια σειρά γενικών ή τοπικών διαταραχών και άρα πρέπει να αντιμετωπίζεται μάλλον ως ένδειξη κάποιας διαταραχής, παρά ως ξεχωριστή παθολογική ασθένεια.

ΣΟΦΙΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ
Χημικός - Πρόεδρος ΕΛΕΜΕΕΑ (Ελληνική Εταιρεία Μελέτης και Εφαρμογής Επιστήμης Αγιουρβέδα)
Share

BloggerTT

Ενημερώσου με ενα Like

Αρχειοθήκη ιστολογίου

i

Θα μεταφερθείτε στη νέα σελίδα σε

Δευτερόλεπτα
 

Ola-i-tipota Copyright © 2011 - |- Template created by O Pregador - |- Powered by Blogger Templates