Γνωρίζεις τη φράση «what goes online stays online» (ό,τι δημοσιεύεται στο ίντερνετ, μένει για πάντα εκεί); Μόνο τυχαία δεν έχει ειπωθεί. Τα διαδικτυακά μας ίχνη πολύ δύσκολα μπορούν να αφαιρεθούν, αφού κατά πάσα πιθανότητα κρατούνται σε κάποιο server ή έχουν ευρετηριοποιηθεί από κάποια μηχανή αναζήτησης κ.ο.κ.
Τα Κοινωνικά Δίκτυα αποτελούν μέρος του ίντερνετ και οι κινήσεις σου σε αυτά αποτελούν διαδικτυακά ίχνη, αναφέρει το digitallife.gr.
Οι δημοσιεύσεις σου σήμερα μπορούν να σε βλάψουν αύριο, αν δεν είσαι προσεχτικός. Και πώς μπορείς να είσαι προσεχτικός;
1) Σκέψου δυο φορές πριν δημοσιεύσεις κάτι. Είτε αυτό είναι κείμενο, φωτογραφία ή και βίντεο, σκέψου το δύο φορές πριν πατήσεις το πλήκτρο δημοσίευση. Αναρωτήσου τι αντίκτυπο θα είχε η δημοσίευση αυτή για σένα και αν αρμόζει στην προσωπικότητα και τα πιστεύω σου.
2) Απόφυγε το trolling. Δεν είναι καλό να «παίζεις» με τις ερωτήσεις του κόσμου, όσο απλές κι αν είναι αυτές. Ειδικά μάλιστα όταν πρόκειται για δημόσια δημοσίευση, στη οποία όλοι μπορούν να δουν την απάντησή σου. Έχε όσο το δυνατόν πιο σωστή και καλή συμπεριφορά απέναντι στους άλλους χρήστες και εκείνοι θα σε ανταμείψουν ενισχύοντας το brand name σου.
3) Μείνε μακριά από επικίνδυνο περιεχόμενο. Όταν πρόκειται να δημοσιεύσεις ή να αναδημοσιεύσεις κάποιο σύνδεσμο, σκέψου τι εικόνα θα μπορούσε να δημιουργήσει για σένα. Πολλές φορές οι χρήστες βγάζουν πολύ γρήγορα συμπεράσματα, επειδή είδαν κάποιες συγκεκριμένες λέξεις ή ακόμη και τη φωτογραφία του άρθρου που (ανα)δημοσίευσες. Θα σκεφτείς πως δεν είναι δικό σου πρόβλημα αυτό, αλλά έτσι λειτουργούν οι περισσότεροι χρήστες.
4) Ξέχνα τη λογική «Θα το σβήσω αργότερα». Έστω ότι δημοσίευσες κάτι και το μετάνιωσες. Αποφάσισες όμως να αναβάλεις για λίγο τη διαγραφή του, λόγω βαρεμάρας ή κάποιας άλλης υποχρέωσης. Καλό είναι να το κάνεις όσο πιο άμεσα γίνεται, γιατί ποτέ δεν ξέρεις ποιος μπορεί να κρατήσει κάποιο screenshot (στιγμιότυπο) με τη δημοσίευση σου.
5) Να είσαι ο εαυτός σου. Οι άλλοι χρήστες πρέπει να γνωρίζουν πως η συμπεριφορά σου online ταυτίζεται με τη συμπεριφορά σου offline. Δεν πρέπει να κρύβεσαι πίσω από έναν ψεύτικο online εαυτό σου. Τα πιστεύω σου, οι αξίες σου και αντιλήψεις σου πρέπει να σε ακολουθούν και στα Κοινωνικά Δίκτυα. Απόφυγε κάθε είδους ψέμα το οποίο δε σε αντιπροσωπεύει.
6) Πρόσεχε τις ετικέτες. Είναι σύνηθες το φαινόμενο κάποιος άλλος χρήστης να σε προσθέσει με ετικέτα σε μία δημοσίευση του. Εσύ θα πρέπει να λάβεις γρήγορα μέτρα και να αξιολογήσεις τη δημοσίευση αυτή, με αποτέλεσμα να αφαιρέσεις ή να διατηρήσεις την ετικέτα η οποία σε συνδέει με τη δημοσίευση. Δε θες ας πούμε το όνομα σου να συνδεθεί με μια φωτογραφία xxx στο Facebook.
Οι έννοιες online και offline, αν και είναι δύο ξεχωριστές έννοιες, δεν σου προσδίδουν και δύο διαφορετικές ταυτότητες. Δε μπορείς να δικαιολογήσεις τη συμπεριφορά σου επειδή είναι online, άρα και δε σε αντιπροσωπεύει στην πραγματικότητα.
Και στις δύο περιπτώσεις είσαι εσύ, γι αυτό πρόσεχε ποιος δείχνεις ότι είσαι...
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου