Κάτω από τις ασφυκτικές πιέσεις της Τρόικας για συρρίκνωση του δημόσιου τομέα, μετά τους επίορκους υπαλλήλους, οι οποίοι βλέπουν την πόρτα της εξόδου, σειρά παίρνουν οι… κοπανατζήδες.
Στο στόχαστρο του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, προκειμένου να αντιμετωπιστούν όπως τους αναλογεί και ταυτόχρονα να αποτραπεί η επανάληψη τέτοιων συμπεριφορών, μπαίνουν οι υπάλληλοι-φαντάσματα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο επεξεργάζεται σχέδιο για τον εντοπισμό αρχικά των υπαλλήλων που απουσιάζουν αδικαιολόγητα από την υπηρεσία τους, οι οποίοι και θα υποστούν τις κυρώσεις που ήδη προβλέπονται, ωστόσο ουδέποτε έχουν μέχρι σήμερα ενεργοποιηθεί.
Η συμπεριφορά ορισμένων υπαλλήλων, υψηλόβαθμων ή μη, είναι γνωστή. Όλοι γνωρίζουν την ύπαρξη τέτοιων περιπτώσεων, οι οποίες ωστόσο απολαμβάνουν την ανοχή των υπευθύνων των υπηρεσιών. Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Αντώνης Μανιτάκης, εξάλλου, έχει ήδη εντάξει τη συγκεκριμένη κατηγορία δημοσίων υπαλλήλων στις «δεξαμενές» από τις οποίες θα αντληθεί το προσωπικό που θα εξέλθει του Δημοσίου αφού πρώτα τεθεί σε διαθεσιμότητα.
Στόχος είναι ο εντοπισμός των αδικαιολόγητα απόντων υπαλλήλων. Στη συνέχεια θα συγκροτηθεί ένας νέος μηχανισμός από ειδικές επιτροπές, ώστε να ελέγχονται όσοι καθυστερούν ή, στη χειρότερη περίπτωση, δεν πατάνε καν στη δουλειά.
Οι κάρτες τις οποίες είναι υποχρεωμένοι να χτυπούν οι υπάλληλοι κατά την προσέλευση και την αποχώρησή τους εκτιμάται πως, ακόμη κι αν αναβαθμιστούν, δεν μπορούν να διασφαλίσουν τον έλεγχο της κατάστασης. Με τα μέτρα που σχεδιάζονται, το υπουργείο επιδιώκει να δημιουργήσει ένα νέο καθεστώς ελέγχου τόσο της παρουσίας των υπαλλήλων όσο και του έργου που διεκπεραιώνουν καθημερινά -με βάση τα καθήκοντά τους-, το οποίο να λειτουργήσει αποτρεπτικά για τους επίδοξους κοπανατζήδες.
Κλείνει η διαθεσιμότητα
Με διαδικασίες fast track επιχειρείται να κλείσει το θέμα της διαθεσιμότητας και να τερματιστούν οι αντιδράσεις, με τη δημοσιοποίηση εντός της εβδομάδας της λίστας με τα κενά των υπηρεσιών του Δημοσίου, προκειμένου να μετακινηθούν σε αυτές οι υπάλληλοι που έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα.
Θα κληθούν οι ίδιοι να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για τις θέσεις τις οποίες επιθυμούν να καταλάβουν, συμπληρώνοντας τα σχετικά δελτία, με βασικά κριτήρια για τη μετακίνηση την προϋπηρεσία σε συνδυασμό με τη συνάφεια της θέσης που κατείχαν, τα τυχόν πρόσθετα προσόντα που απαιτούνται πέραν των τυπικών, την οικογενειακή κατάσταση και την εντοπιότητα. Πληροφορίες από το υπουργείο αναφέρονται σε κενά πενταπλάσια των περίπου 1.700 υπαλλήλων που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα.
Με την επιτάχυνση της διαδικασίας, που θα εξελιχθεί ανά κύματα μετακινήσεων διοικητικών υπαλλήλων, αρχίζοντας από 500 εργαζομένους, το υπουργείο επιδιώκει να πείσει -έμπρακτα πλέον- ότι διαθεσιμότητα δεν σημαίνει απολύσεις.
Η διαδικασία, μάλιστα, σύμφωνα με αρμόδιους παράγοντες, θα μπορούσε ήδη να έχει ολοκληρωθεί εάν δεν υπήρχε εμπλοκή λόγω των αντιδράσεων. Με την καθυστέρηση που προκλήθηκε εκτιμάται πως οι σε διαθεσιμότητα υπάλληλοι θα τοποθετηθούν σε νέες θέσεις στις αρχές του 2013.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου