Οι αντιπροτάσεις της κυπριακής κυβέρνησης στις προτάσεις της τρόικας στάλθηκαν το μεσημέρι στα πολιτικά κόμματα, ενόψει της αυριανής συνάντησης των αρχηγών τους με τον Πρόεδρο Χριστόφια.
Η κυπριακή κυβέρνηση προτείνει ένα τετραετές πρόγραμμα, που στηρίζεται στη μεγαλύτερη αύξηση των εσόδων από τη φορολογία των εισοδημάτων και των ακινήτων και προσπαθεί να διασώσει τον 13ο μισθό και την Αυτόματη Τιμαριθμική Αναπροσαρμογή.
Το τετραετές πρόγραμμα της κυπριακής κυβέρνησης είναι ύψους 1,017 δισ. ευρώ, έναντι 975 εκατ. ευρώ του τριετούς της τρόικας.
Τα δημοσιονομικά μέτρα που περιλαμβάνει, μεταξύ των άλλων, η αντιπρόταση της κυβέρνησης προβλέπουν:
– Κλιμακωτή μείωση αποδοχών στον στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα από τον επόμενο μήνα, τον Νοέμβριο, που φτάνουν το 11% για απολαβές άνω των 3.501 ευρώ. Οι αποδοχές ως 1.000 ευρώ μένουν ανέπαφες, ενώ οι μισθοί από 1.001 ως 3.500 ευρώ περικόπτονται κατά 9%. Το ετήσιο όφελος είναι 150 εκατ. ευρώ.
– Μία πρόσληψη ανά τέσσερις αποχωρήσεις προκειμένου να μειωθούν οι δημόσιοι υπάλληλοι κατά 5.000 σε πέντε χρόνια.
– Φορολόγηση των συντάξιμων/ υψηλών επιδομάτων και εξορθολογισμός όλων των επιδομάτων με μειώσεις 10%.
– Σταδιακή αύξηση της συνεισφοράς των κρατικών υπαλλήλων για το Σχέδιο Συντάξεων από 3% σε 5% και αύξηση της εισφοράς στο Ταμείο Χήρων και Ορφανών από 2% σε 3%.
– Όσοι συνταξιοδοτούνται πρόωρα θα λαμβάνουν μειωμένη σύνταξη και εφάπαξ ως και 18% (για όσους αποχωρούν 36 μήνες νωρίτερα).
– Πάγωμα των συντάξεων που χορηγεί το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων μέχρι και το 2016.
– Στόχευση κοινωνικών δαπανών.
Η δημοσιονομική επίπτωση στα έσοδα από τη μείωση των απολαβών στον δημόσιο τομέα εκτιμάται σε 60 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση.
Στο τομέα των εσόδων:
– Αυξάνεται η φορολογία στα αλκοολούχα ποτά, στα τσιγάρα, στους τόκους των καταθέσεων και ο ΦΠΑ (18% από 17% και 10% από 8% για τον χαμηλό συντελεστή).
– Εισάγεται φόρος πολυτελείας στα αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού.
– Εισαγωγή συντελεστή φορολόγησης ακινήτων άνω των 300 τμ. Το μέτρο θα ισχύσει από το 2014 προκειμένου να συγκεντρωθούν στοιχεία.
– Το αφορολόγητο όριο για την ακίνητη περιουσία πέφτει στις 40.000 (αξίες 1980)
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου