Πολύ πιο κάτω από την κορυφή κατατάσσεται το ελληνικό σύστημα ανώτατης εκπαίδευσης, με βάση έρευνα του δικτύου πανεπιστημίων Universitas 21. Σύμφωνα με τους ξένους ειδικούς, τα ΑΕΙ της Ελλάδας καταλαμβάνουν την 29η θέση ανάμεσα σε σαράντα οχτώ χώρες, ενώ η πρωτιά ανήκει στο πανεπιστημιακό σύστημα των Ηνωμένων Πολιτειών.
Μπορεί η θέση των ελληνικών πανεπιστημίων να μην είναι ιδιαίτερα ικανοποιητική, αλλά είναι καλύτερη από εκείνη που καταλαμβάνουν τα αντίστοιχα ιδρύματα από μεγαλύτερες ή πλουσιότερες χώρες.
Για παράδειγμα, το εκπαιδευτικό σύστημα της Ελλάδας κρίνεται καλύτερο από εκείνο της Ιταλίας, που καταλαμβάνει την 30ή θέση, όπως και από εκείνα της Ρωσίας (32η θέση), της Μαλαισίας (36η θέση), της Αργεντινής (38η θέση), της Κίνας (39η θέση), της Βραζιλίας (40ή θέση), της Κροατίας (44η θέση), της Τουρκίας (45η θέση) και της Νότιας Αφρικής (46η θέση).
Από την άλλη, υπολείπεται εκπαιδευτικών συστημάτων άλλων ευρωπαϊκών χωρών με αντίστοιχο μέγεθος ή οικονομικές δυνατότητες, όπως του Βελγίου (13η θέση), της Ιρλανδίας (16η θέση), του Ισραήλ (19η θέση), της Πορτογαλίας (23η θέση) και της Ισπανίας (24η θέση).
Σε ό,τι αφορά την πρώτη δεκάδα, στην κορυφή βρίσκονται οι ΗΠΑ και ακολουθούν κατά σειρά η Σουηδία, ο Καναδάς, η Φινλανδία, η Δανία, η Ελβετία, η Νορβηγία, η Αυστραλία, η Ολλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο.
Για την κατάταξη των εκπαιδευτικών συστημάτων οι ερευνητές έλαβαν υπόψη τους τέσσερα κριτήρια: το ύψος της χρηματοδότησης από το κράτος και ιδιώτες (25%), τον όγκο των δημοσιεύσεων και την απήχησή τους στον ακαδημαϊκό κόσμο (40%), τη συνδεσιμότητα του συστήματος με ξένα πανεπιστήμια (10%) και, τέλος, το νομοθετικό πλαίσιο που διέπει το σύστημα, τις υποδομές του και τη σύνδεσή του με την αγορά εργασίας (25%).
Τετάρτη 16 Μαΐου 2012
0 Στην 29η θέση τα ελληνικά πανεπιστήμια (ανάμεσα σε 48 χώρες)
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου