Οι ειδικοί είναι πλέον σαφείς: επιδοθείτε σε σεξουαλική δραστηριότητα για να αποφύγετε τα καρδιαγγειακά νοσήματα και ρίξτε και έναν μεσημεριανό υπνάκο για να ζήσετε περισσότερο!
Έρευνα που παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια ημερίδας μεταβολισμού που διοργάνωσαν το Ελληνικό Κέντρο Μεταβολικών Νοσημάτων και το Διαβητολογικό Κέντρο του Γ.Ν. Πειραιά «Τζάνειο» έδειξε ότι η καλή σεξουαλική ζωή προστατεύει την καρδιά και αποτελεί σημαντικό παράγοντα καλής σωματικής και ψυχικής υγείας, ενώ είναι μία από τις καλύτερες στρατηγικές πρόληψης για τα καρδιαγγειακά νοσήματα.
Ειδικότερα όπως υπογράμμισε ο Ανδρέας Μελιδώνης Πρόεδρος της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας, στην έρευνα όπου οι ειδικοί παρακολουθούσαν επί 16 χρόνια 1165 άνδρες, απεδείχθη ότι οι άνδρες ηλικίας 40 έως 70 ετών, που διατηρούσαν ενεργό σεξουαλική ζωή κάνοντας σεξ, τουλάχιστον 2 με 3 φορές την εβδομάδα μείωσαν κατά 50% τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου, ενώ οι άνδρες με μεγαλύτερο αριθμό επαφών την εβδομάδα είχαν σταθερές συναισθηματικές σχέσεις και προστατεύονταν έτσι από το stress και τα καρδιακά επεισόδια εξαιτίας της καλής ψυχολογίας.
Μάλιστα ο κ.Μελιδώνης για να ενισχύσει την ευεργετική …δράση του σεξ και να εξοβελίσει κάθε φόβο, είπε χαρακτηριστικά ότι το σεξ πυροδοτεί ένα έμφραγμα μόνο σε ποσοστό 0,9% σε αντίθεση με την άσκηση που μπορεί να προκαλέσει έμφραγμα σε ποσοστό 3,8%.
Πάντως «νάρκες» για την μακροζωία αποτελούν οι επιδημίες της παχυσαρκίας και του διαβήτη. Για να διασφαλίσουμε πολλά και καλά χρόνια ζωής, οι ειδικοί συνιστούν το σεξ φυσικά αλλά σε συνδυασμό με έναν καλό μεσημεριανό ύπνο.
Άλλωστε τα στοιχεία για την κατάσταση του πληθυσμού είναι ανησυχητικά. Το 35,2% των πολιτών είναι υπέρβαροι, το 22,5% παχύσαρκοι και το 10% πάσχει από σακχαρώδη διαβήτη, καταστάσεις ακόμη και με θανατηφόρες συνέπειες.
Ίσως γι αυτό οι Έλληνες δε ζουν πια πάρα πολύ. Είναι ενδεικτικό ότι στη χώρα μας, σύμφωνα με στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας, το 0,15% των ανδρών και το 0,44% των γυναικών είναι άνω των 90 ετών, με την Ικαρία να αναδεικνύεται στο νησί της μακροζωίας με ποσοστά 1,1 και 1,6% αντίστοιχα.
Το πρόβλημα της γήρανσης βρίσκεται μάλλον σε περιβαλλοντικά αίτια, τα οποία συμβάλλουν κατά 75% και λιγότερο στα γονίδια, αφού η γενετική συμβολή ανέρχεται στο 25%.
Εκτιμάται ότι παγκοσμίως 102 εκατομμύρια είναι άνω των 80 ετών με προοπτική να γίνουν 161 εκατομμύρια το 2025 και 395 το 2050.
Επιπλέον βοήθεια στο κυνήγι της μακροζωίας δίνουν η αποφυγή του καπνίσματος, μια δίαιτα βασισμένη σε φυτικές τροφές και ίνες, με χαμηλή πρόσληψη κρέατος, η καθημερινή δραστηριότητα, η μεσημεριανή ανάπαυση, η διατήρηση φυσιολογικού βάρους στις ηλικίες 25 έως 35 ετών, η κοινωνικότητα, η οικογενειακή συνοχή αλλά και το γεγονός να είναι κανείς … γυναίκα!
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου