Ελλειψη συντονισμού των αρμόδιων υπηρεσιών στην αντιμετώπιση πυρκαγιών, εντοπίζουν ο Πρόεδρος και τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Περιβάλλοντος.
Σε δηλώσεις του μετά απ
Παρόλο, ανέφερε, «που υπάρχει μια πάρα πολύ καλή ομάδα, η οποία έχει ήδη συνεδριάσει και αποτελείται από εκπροσώπους του Υπουργείου Εσωτερικών που επιτελεί τον κύριο ρόλο, αλλά και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας που υπάγεται στο Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης και τις άλλες υπηρεσίες του Υπουργείου Γεωργίας και Φυσικών Πόρων, του Τμήματος Δασών εντούτοις προσέξαμε ότι υπάρχει ένα έλλειμμα στελέχωσης για το οποίο ζητήσαμε από την Πυροσβεστική Υπηρεσία στην παρουσία και της εκπροσώπου του Υπουργείου Οικονομικών να προσπαθήσει να επιλύσει το θέμα αυτό, ώστε και εκείνοι οι δύο τρεις πυροσταθμοί, οι οποίοι δεν είναι στελεχωμένοι, να στελεχωθούν».
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Επιτροπής, «είναι γεγονός ότι έχουν γίνει αρκετές προσπάθειες, όμως υπάρχει πολύς δρόμος ακόμα να καλυφθεί».
Προσωπικά, είπε, «έθεσα και το θέμα της τεχνολογίας, η οποία θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί». Οπως ανέφερε, με τη συγχρηματοδότηση της ΕΕ χρησιμοποιούνται προηγμένα συστήματα έγκαιρης ανίχνευσης των πυρκαγιών στο δάσος του Ακάμα και ζητήθηκε από τους αρμόδιους να ενημερώσουν, αν προτίθενται να εφαρμόσουν τέτοιες τεχνολογίες και στα άλλα μεγάλα δάση της Κύπρου.
Παράλληλα ο κ. Αδάμου ανέφερε ότι ζήτησε να πληροφορηθεί αν υπάρχουν σχέδια για χρήση δορυφόρων για ανίχνευση πυρκαγιών.
Εξέφρασε την πεποίθηση ότι έχουμε την υποχρέωση να προχωρήσουμε στην τεχνολογία, η οποία θα μας στοιχίσει και λιγότερο, αλλά θα είναι και πιο λίγοι οι ανθρώπινοι πόροι που θα χρειαζόμαστε.
«Επειδή πρέπει να λειτουργούμε προληπτικά σ' αυτό τον τόπο, έχω εγγράψει το θέμα στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής και έχουμε συζητήσει σήμερα με όλους τους αρμόδιους φορείς τρόπους με τους οποίους θα μπορέσουμε να λειτουργήσουμε έγκαιρα ούτως ώστε οι πυρκαγιές οι οποίες θα αναπτύσσονται να περιορίζονται και να μην εξαπλώνονται», δήλωσε κατά τη διάρκεια δηλώσεων του, ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Αντρέας Κυπριανού.
Δυστυχώς, πρόσθεσε, «έχει φανεί ξεκάθαρα μέσα από τη συζήτηση ότι υπάρχει πολύ μεγάλη έλλειψη συντονισμού των Υπηρεσιών». Κανένας, ανέφερε, «δεν ξέρει ποιος έχει ουσιαστικά την αρμοδιότητα να συντονίζει όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες».
Συνέχισε λέγοντας ότι «αυτό το θέμα είναι πάρα πολύ σοβαρό και πρέπει να ξεκαθαρίσει κι αν θέλετε μπορεί να μελετήσουμε σε μεταγενέστερο στάδιο και πώς θεσμικά θα ρυθμίσουμε το θέμα του συντονισμού για την κατάσβεση των δασικών πυρκαγιών».
Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ ανέφερε επίσης ότι κατά τη διάρκεια της συνεδρίας συζητήθηκε επίσης το θέμα των σκυβαλότοπων τόσο των νόμιμων όσο και των παράνομων, λέγοντας ότι ζητήθηκε από την Πυροσβεστική Υπηρεσία να ελέγξει κατά πόσο υπάρχουν πυρκαγιές που τοποθετούνται κακόβουλα σε σκυβαλότοπους, όπως και στην περίπτωση της Ελλάδας και από ποιους.
Σε αναφορά του για τους έκτακτους πυροφύλακες, ο κ. Κυπριανού είπε ότι προσλαμβάνονται πέραν των 800 ατόμων κάθε χρόνο για έξι μήνες, προσθέτοντας ότι ζητήθηκε όπως ενημερωθεί η Επιτροπή πώς αξιοποιούνται αυτά τα άτομα.
Οσον αφορά στον εθελοντισμό, εξέφρασε τη θέση ότι η πολιτεία «πρέπει επιτέλους να αξιοποιήσει τις εθελοντικές δυνάμεις πυρόσβεσης, οι οποίες είναι εκεί και είναι διατεθειμένες να βοηθήσουν».
Διευκρίνισε ότι αναφέρεται στους κατοίκους των κοινοτήτων αλλά και κυνηγετικές και άλλες οργανώσεις-φορείς, τους οποίους το κράτος πρέπει κατά τον κ. Κυπριανού, να εξοπλίσει, να εκπαιδεύσει σωστά, να οργανώσει και να συντονίσει ώστε να μπορούν να δώσουν το παρόν τους την κρίσιμη ώρα.
Πρόσθεσε ότι πρέπει επίσης να γίνει διάθεση κατάλληλα εξοπλισμένων οχημάτων σε εθελοντικούς οργανισμούς καθώς και για την ανάγκη τοποθέτησης στους κύριους δασικούς δρόμους, πυροσβεστικών φωλιών.
«Δυστυχώς, σε μια χρονιά η οποία θα είναι δύσκολη σε σχέση με τις δασικές πυρκαγιές δεν έχει υπάρξει καμία απολύτως αλλαγή στρατηγικής σε σχέση με την οργάνωση και την κατάσβεση δασικών πυρκαγιών», είπε.
Σε δικές του δηλώσεις για το θέμα ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Σοφοκλής Φυττής είπε ότι «το βάρος είναι στους ώμους των αρμοδίων υπηρεσιών γι αυτό και σήμερα είχαμε μια εκτενή συζήτηση πάνω στα μέτρα που λαμβάνονται και το συντονισμό που χρειάζεται όσον αφορά τη φετινή χρονιά που είχαμε αρκετή βροχόπτωση, βλάστηση σε όλη τη νήσο».
Πρόσθεσε ότι «η επέκταση της αρμοδιότητας του Τμήματος Δασών με το νέο νόμο, ο οποίος θα ψηφιστεί σε δεκαπέντε μέρες, από ένα χιλιόμετρο σε δύο έξω από την οροθετική ζώνη των κυρίων δασών μας, δίνει στο Τμήμα Δασών περισσότερες αρμοδιότητες για την κατάσβεση τω δασικών πυρκαγιών και μέσα σε δύο χιλιόμετρα πέραν του δάσους».
Ζητήσαμε, ανέφερε, «πολλές λεπτομέρειες τόσο από την Πυροσβεστική, το Τμήμα Δασών, τους Επάρχους, το Υπουργείο Εσωτερικών, τα Κοινοτικά Συμβούλια, την Υπηρεσία Θήρας πώς συντονίζονται».
«Λυπούμαι να πω κι εγώ μαζί με τους άλλους συναδέλφους ότι δεν είμαστε ικανοποιημένοι από τη μορφή συντονισμού που μας ανέφεραν στη συνεδρία γι αυτό και η συνεδρία θα συνεχιστεί σε άλλο στάδιο, σύντομα, αφού μας φέρουν όλες τις πληροφορίες που ζητήσαμε», πρόσθεσε.
«Θέλω να σημειώσω ότι μας έχουν αναφερθεί ότι οι κυριότερες πυρκαγιές ξεκινούν από κάψιμο αγριόχορτων, από πέταγμα αποτσίγαρων αναμένων - και υπάρχει σχετικός νόμος που απαγορεύει να πετάς αναμμένο αποτσίγαρο έξω από το αυτοκίνητό σου - από πεδία βολής και από κακόβουλες ενέργειες», είπε.
Επόμενως, συμπλήρωσε, «θα πρέπει να ληφθούν έγκαιρα μέτρα».
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου