Της Δήμητρας Καδδά
Ομαλή διάλυση τραπεζών ως επιλογή σε περίπτωση που δεν θα
εξυγιανθούν, κατάργηση ή τροποποίηση της διάταξης περί στρατηγικών
εταιρειών, αυξήσεις τιμολογίων ΔΕΚΟ και αντικειμενικών αξιών αλλά και
άρση της«ασυλίας» όσων μπουν σε ρύθμιση. Το Μνημόνιο αναφέρει ότι
· Οι τράπεζες θα έχουν το χρόνο για να αντλήσουν κεφάλαια από την αγορά. Βάσει τηςαξιολόγησης της βιωσιμότητάς τους και των σχεδίων τους για άντληση κεφαλαίων, έως το τέλος Απριλίου 2012, ηΤράπεζα της Ελλάδας θα κοινοποιήσει στις τράπεζες συγκεκριμένες προθεσμίες για την άντληση κεφαλαίων από την αγορά. Οι προθεσμίες για την άντληση κεφαλαίων θαοριστούν για κάθε τράπεζα, ανά περίπτωση, με μέγιστη διάρκεια έως το 3οτρίμηνο του 2012.
· Ωστόσο, οι τράπεζες που δεν υποβάλουν βιώσιμα σχέδια άντλησης κεφαλαίων και/ή που δεν αντλούν τα κεφάλαια που χρειάζονται για νακαλύψουν τις κανονιστικές απαιτήσεις εντός της προθεσμίας που έχει θέσει ηΤράπεζα της Ελλάδας θα εξυγιανθούν κατά ομαλό τρόπο και με το ελάχιστο κόστοςγια το Κράτος, κατά τρόπο που διασφαλίζει τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και οοποίος ακολουθεί το συνολικό στρατηγικό σχεδιασμό για την εξυγίανση των στοιχείων του τραπεζικού συστήματος. Οι επιλογές της εξυγίανσης περιλαμβάνουντα εργαλεία που διατίθενται από το νόμο όπως, μεταξύ άλλων, αγορά και ανάληψη (εντολή μεταβίβασης), μεταβατικό πιστωτικό ίδρυμα και ομαλή διάλυση.
· η Κυβέρνηση εφαρμόζει το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων με σκοπό την είσπραξη 50 δισεκατομμυρίωνΕυρώ μεσοπρόθεσμα. Εως το τέλος του 2015 πρέπει να έρθουν 15 δις ευρώ. Για να το πετύχει «δηλώνει την ετοιμότητά της να προσφέρει προς πώληση ταεναπομείναντα μερίδιά της στις κρατικές επιχειρήσεις, εάν παραστεί ανάγκη, έτσιώστε να επιτευχθούν οι στόχοι αποκρατικοποιήσεων. Ο έλεγχος του δημοσίου θα πρέπεινα περιορισθεί μόνον σε περιπτώσεις κρισίμων δικτυακών υποδομών».
· Δεσμεύεται επίσης ότι «δεν θα προβεί ούτε θα εισαγάγει οποιαδήποτε ανώταταόρια δικαιωμάτων ψήφου ή εξαγορών και δεν θα θεσπίσει οποιαδήποτε δυσανάλογα καιμή δικαιολογούμενα δικαιώματα αρνησικυρίας (βέτο) ούτε οποιαδήποτε άλλη μορφή ειδικώνδικαιωμάτων στις αποκρατικοποιούμενες εταιρίες. Ουδέν περαιτέρω ειδικό δικαίωμαθα εισαχθεί κατά την διάρκεια της πορείας των μελλοντικών διαδικασιών αποκρατικοποίησης».
· Ο Νόμος περί ΣτρατηγικώνΕταιριών (Νόμος 3631/2008, Άρθρο 11) καταργείται ή καταλλήλως τροποποιείται [Δεύτερο Τρίμηνο του 2012]. Το άρθρο προβλέπει ότι επί ανωνύμων εταιριών εθνικής στρατηγικής σημασίας, που έχουν ή είχαν μονοπωλιακό χαρακτήρα, και ιδίως όταν πρόκειται για εταιρίες που έχουν στην κυριότητά τους ή εκμεταλλεύονται ή διαχειρίζονται εθνικά δίκτυα υποδομών, η απόκτηση από άλλο μέτοχο, εκτός του Ελληνικού Δημοσίου, ή από συνδεδεμένες με αυτόν επιχειρήσεις κατά την έννοια του άρθρου 42 ε του κ.ν. 2190/1920, ή από μετόχους που δρούν από κοινού με εναρμονισμένο τρόπο, δικαιωμάτων ψήφου από 20% του συνολικού μετοχικού κεφαλαίου και άνω, προϋποθέτει την προγενέστερη έγκριση της Διυπουργικής Επιτροπής Αποκρατικοποιήσεων του ν. 3049/2002, κατά τη διαδικασία του νόμου αυτού.
· Η Κυβέρνηση επισπεύδειτην καταχώρηση της κυριότητας των κρατικών εδαφικών/οικοπεδικών εκτάσεων. Για τονσκοπό αυτό, η Κυβέρνηση: (i) συντάσσει πλήρη απογραφή περιουσιακών στοιχείων, (ii) προετοιμάζει ειδικό νόμο για την αξιοποίηση της Περιοχής του Ελληνικού, (iii) αποσαφηνίζει το καθεστώς χρήσεως γης για τα μεμονωμένα περιουσιακά στοιχείακαι/ή τα χαρτοφυλάκια περιουσιακών στοιχείων τα οποία θα εκτιμηθούν και θα επιλεγούνπρος εκμετάλλευση εντός του 2012 [ΔεύτεροΤρίμηνο του 2012].
· Τα τιμολόγια του ΟΑΣΑ,του ΟΣΕ και της ΤΡΑΙΝΟΣΕ θα αυξηθούν κατά τουλάχιστον 25% ενώ τα επιχειρησιακά τουςσχέδια θα επικαιροποιηθούν καταλλήλως [ΠρώτοΤρίμηνο του 2013].
· Μέχρι τον Ιούνιο του 2012 η Κυβέρνηση θα αναθεωρήσειτις αντικειμενικές αξίες της ακίνητης περιουσίας για να τις ευθυγραμμίσει σε μεγαλύτεροβαθμό προς τις τιμές της αγοράς.
· Τα Άρθρα3 και 21 του Νόμου 4038/2012 τροποποιούνταιπρίν την εκταμίευση. Η αναστολή της ποινικής διώξεως και η δέσμευση κεφαλαίων/περιουσιακώνστοιχείων απαλείφονται.
Οι όροι παρατάσεως των χρονοδιαγραμμάτων καταβολής δόσεωνγια εκπρόθεσμους φόρους και εισφορές κοινωνικής ασφάλισης αναθεωρούνται έτσι ώστετα χρονοδιαγράμματα καταβολής δόσεων να ισχύουν μόνον ως προς τα υφιστάμενα εκπρόθεσμαποσά κάτω των 10.000 Ευρώ για φυσικά πρόσωπα και κάτω των 75.000 ευρώ για εταιρίες.
Οι φορολογούμενοι οι οποίοι υποβάλλουν αίτηση για παράταση στο χρονοδιάγραμμα καταβολήςδόσεων θα πρέπει να εμφανίσουν όλες τις οικονομικές τους καταστάσεις στις φορολογικέςαρχές.
Επιπλέον, κατά την διάρκεια των ετών τα οποία καλύπτονται από το πρόγραμμα οικονομικού διακανονισμού, η Κυβέρνηση δεσμεύεται να μη θεσπίσει νέες φορολογικές αμνηστίες ούτε να παρατείνειτις υφιστάμενες για την είσπραξη φόρων και εισφορών κοινωνικής ασφάλισης.
Πηγή:www.capital.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου