Και όμως: Ενώ υπάρχουν διαθέσιμα ευρωπαϊκά εργαλεία για την αντιμετώπιση του προβλήματος υποσιτισμού παιδιών στην Ελλάδα, οι αρμόδιοι …κωφεύουν!

Με αφορμή αναφορών σχετικά με κρούσματα μη επαρκούς σίτισης μαθητών και έπειτα από κοινοβουλευτικό έλεγχο του ευρωβουλευτή της Ν.Δ. κ. Γ. Παπανικολάου, ο Ευρωπαίος Επίτροπος για θέματα Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Ντ. Τσόλος ενημέρωσε για την παραπάνω δυνατότητα

Συγκεκριμένα υπάρχουν:

Το ευρωπαϊκό πρόγραμμα επισιτιστικής βοήθειας για τα πλέον άπορα άτομα, αν και δεν εστιάζει άμεσα σε παιδιά, θα μπορούσε να βοηθήσει στη μείωση της επισιτιστικής ανασφάλειας για τα παιδιά στην Ελλάδα.

Το σχέδιο προώθησης της κατανάλωσης φρούτων στα σχολεία. Αυτό το σχέδιο απευθύνεται σε παιδιά που φοιτούν σε εκπαιδευτικά ιδρύματα, από νηπιαγωγεία μέχρι σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Το ευρωπαϊκό πρόγραμμα διανομής γάλακτος στα σχολεία, όπου τα παιδιά μπορούν να λαμβάνουν επιδοτούμενα υγιεινά γαλακτοκομικά προϊόντα, που περιέχουν σημαντικές βιταμίνες και ιχνοστοιχεία.

Τι αξιοποιούμε από όλα αυτά; Τα ξέρουν οι εδώ αρμόδιοι; Ο κ. Παπανικολάου δήλωσε: «Δυστυχώς στη χώρα μας, καθημερινά ακούμε ολοένα και περισσότερες αναφορές για παιδιά που βρίσκονται στα όρια του υποσιτισμού. Η ύφεση που συνεχίζει να πλήττει την χώρα και η οικονομική εξαθλίωση χιλιάδων ελληνικών νοικοκυριών επαναφέρει εικόνες που η Ελλάδα είχε ξεχάσει. Αυτές τις δύσκολες στιγμές, χρέος όλων είναι να αναζητούμε τις βέλτιστες πολιτικές στήριξης εκείνων που το έχουν περισσότερο ανάγκη, πολύ δε περισσότερο των παιδιών. Ευρωπαϊκά εργαλεία για την σίτιση των απόρων παιδιών στα σχολεία, αλλά και εκτός αυτών, υπάρχουν. Το ζήτημα είναι η πολιτεία να τα αξιοποιεί στο ακέραιο».