Recommended Post Slide Out For Blogger

Ελα και εσύ στην παρέα του Ola-e-tipota!Κάνε like εδώ

Powered By | Blog Gadgets Via Blogger Widgets

Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2012

0 Τα νέα μέτρα της Τρόικας που θα μελετήσουν οι Αρχηγοί



Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΝΤ1, στο τραπέζι θα τεθούν τρία ή τέσσερα σχέδια, κι επαφίεται στους αρχηγούς των κομμάτων να επιλέξουν. Τα έγγραφα που τίθενται στους πολιτικούς αρχηγούς από το Μέγαρο Μαξίμου είναι...

το τελικό σχέδιο του προσυμφώνου για το νέο οικονομικό πρόγραμμα, όπως διαμορφώθηκε μετά τις πολυήμερες διαπραγματεύσεις που τελείωσαν στις 3 τα ξημερώματα ανάμεσα στον πρωθυπουργό και τους εκπροσώπους της τρόικας, παρουσία του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου και του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κουτρουμάνη, βάσει του οποίου θα δοθεί το νέο δάνειο των 130 και πλέον δισ. ευρώ στην Ελλάδα, ενώ αλλεπάλληλες συναντήσεις έγιναν πριν και θα ακολουθήσουν και μετά το ραντεβού των πολιτικών αρχηγών.

Σύμφωνα με πληροφορίες τα μέτρα που "κλείδωσαν" στη χθεσινή διαπραγμάτευση με την τρόικα είναι η μείωση 22% του κατώτατου μισθού, η διατήρηση των κλαδικών συμβάσεων και των βασικών επιδομάτων, ενώ υπάρχουν και σενάρια για τις επικουρικές συντάξεις. Το πρώτο κάνει λόγο για μείωση 15% μεσοσταθμικά στις επικουρικές, το δεύτερο για μείωση 5% στις επικουρικές και 10% στις κύριες, το τρίτο για μείωση 10% στις κύριες και 5% στις επικουρικές, ενώ ένα τέταρτο σενάριο κάνει λόγο για μείωση 20% μόνο στις κύριες συντάξεις άνω των 1200 ευρώ.

Στο Μέγαρο Μαξίμου βρίσκονται ο Τσαρλς Νταλάρα, για να συζητήσει με τον κ. Παπαδήμο τις τελευταίες λεπτομέρειες για το κούρεμα του ελληνικού χρέους, αλλά και ο κ. Άκερμαν.

Μετά το τέλος της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών, που στηρίζουν την κυβέρνηση, κι αν υπάρξουν τα χρονικά περιθώρια, πρόκειται να συνεδριάσει το υπουργικό Συμβούλιο για να ενημερωθεί και να επικυρώσει την τελική συμφωνία, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός μετά τη συνάντηση με τους πολιτικούς αρχηγούς αναμένεται να προβεί σε δήλωση προς τον ελληνικό λαό

«Οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα για το νέο πρόγραμμα συνεχίζονται και είναι προφανές ότι ασκείται πολύ μεγάλη πίεση απέναντι στη χώρα, ασκείται πολύ μεγάλη πίεση στον ελληνικό λαό, στους Έλληνες πολίτες, οι οποίοι καλούνται να αντιμετωπίσουν ένα δραματικό και οξύ δίλημμα. Διότι η σωτηρία της χώρας, η παραμονή της στο ευρώ, το PSI, η οριστικοποίηση της νέα δανειακής σύμβασης και η λήψη των χρημάτων που είναι ζωτικής σημασίας για τη σωτηρία της Ελλάδας, συνεπάγεται ένα πολύ μεγάλο κοινωνικό κόστος, συνεπάγεται θυσίες». Aυτά τόνισε, μετά την ολοκλήρωση της χθεσινής διαπραγμάτευσης με την τρόικα, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών.

Πάντως, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο τάχθηκε υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ, αφού ένα από τα μέλη της Επιτροπής, η Ολλανδή Νίλι Κρους, υποτίμησε την επίδραση που ενδεχομένως θα έχει μια έξοδος της Αθήνας από τη νομισματική ένωση.

Η ελληνική ηγεσία έχει ορισμένες δεσμεύσεις που με σχολαστικότητα θα πρέπει να τις σεβαστεί, τόνισε επίσης, ο Γάλλος πρόεδρος Ν. Σαρκοζί στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με την Γερμανίδα καγκελάριο Α. Μέρκελ.

«Δεν μπορούμε να διώξουμε την Ελλάδα από το ευρώ» δηλώνει ο Jean Claude Juncker, ο επικεφαλής του Eurogroup σπεύδοντας ωστόσο, να συμπληρώσει ότι δεν έχει «καμία αμφιβολία ότι η Ελλάδα θα ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της».

Ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη «δεν θα αποτελούσε και δράμα» για την Ευρωπαϊκή Ένωση, δηλώνει η Ευρωπαία επίτροπος, αρμόδια για τις νέες τεχνολογίες Νίλι Κρους σε συνέντευξή της στην ολλανδική εφημερίδα De Volkskrant.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, πάντως, στην συνεδρίαση της 6ης Φεβρουαρίου 2012 αποφάσισε ομόφωνα την αποστολή επιστολής προς τον Πρωθυπουργό της χώρας και τους αρχηγούς των κομμάτων, μεταφέροντας την αγωνία του εμπορικού κόσμου αλλά και εφιστώντας τους, την προσοχή στον κίνδυνο για εσωτερική παύση πληρωμών. Ως κύριος φορέας εκπροσώπησης του ελληνικού εμπορίου, η ΕΣΕΕ, προσδοκά σε άμεση και ουσιαστική παρέμβαση.

24ωρη πανελλαδική απεργία πραγματοποιούν η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ, που διαμαρτύρονται για την πορεία των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με την τρόικα.

Την ίδια ώρα, η Νέα Δημοκρατία περιμένει να ολοκληρωθεί η συνάντηση με τον πρωθυπουργό και τους πολιτικούς αρχηγούς, προκειμένου να πραγματοποιηθεί η διευρυμένη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας και του οικονομικού επιτελείου της ΝΔ υπό την προεδρία του Αντώνη Σαμαρά.

Από πλευράς ΠΑΣΟΚ, την Τετάρτη, κατά πάσα πιθανότητα, θα συνεδριάσει η ΚΟ με αντικείμενο τα μέτρα που ζήτησε η τρόικα, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου και βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Πάνο Μπεγλίτη.
Share

BloggerTT

Ενημερώσου με ενα Like

Αρχειοθήκη ιστολογίου

i

Θα μεταφερθείτε στη νέα σελίδα σε

Δευτερόλεπτα
 

Ola-i-tipota Copyright © 2011 - |- Template created by O Pregador - |- Powered by Blogger Templates