Το νομοσχέδιο κατετέθη στη Βουλή με τη διαδικασία του κατεπείγοντος και θα τεθεί προς ψήφιση τα μεσάνυχτα της Κυριακής, αφού θα έχει ολοκληρωθεί η σχετική συζήτηση στην Ολομέλεια.
Οι βουλευτές, ευρισκόμενοι στις Συμπληγάδες Πέτρες, από τη μία της κατακραυγής της κοινής γνώμης που τους θεωρεί κατώτερους των περιστάσεων και των ασφυκτικών επιταγών της τρόικα από την άλλη, καλούνται να ψηφίσουν τρία άρθρα: Το PSI, την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και την εξουσιοδότηση στον πρωθυπουργό και τον υπουργό Οικονομικών να υπογράψουν τη νέα δανειακή σύμβαση.
Κατά την χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων, σε κλίμα εκρηκτικό συζητήθηκε το νομοσχέδιο, με βουλευτές και από τα δύο μεγάλα κόμματα να δηλώνουν ότι θα το καταψηφίσουν και να στρέφονται με οργή κατά της κομματικής πειθαρχίας.
Την παραίτησή τους ανακοίνωσαν ήδη οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Πέμυ Ζούνη (Α' Αθήνας) και Δημήτρης Βαρβαρίγος (Ζακύνθου), εκφράζοντάς την αντίθεσή τους στη νέα σύμβαση. Οι παραιτήσεις ανακοινώθηκαν μετά από εκείνη του βουλευτή Αρτας Π. Στασινού, την Παρασκευή.
Μέχρι στιγμής, δήλωσαν ότι δεν θα ψηφίσουν τα νέα μέτρα οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Μαγκούφης, Ιωάννης Μιχελογιαννάκης, Τσετίν Μάντατζη, Οδυσσέας Βουδούρης, Δ. Δημητρουλόπουλος, Χρύσα Αράπογλου, Λ. Κατσέλη, Β. Παπανδρέου, καθώς και η αναπληρωτής ΥΠΕΞ Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.
Από την Νέα Δημοκρατία, μέχρι στιγμής έχουν δηλώσει ότι διαφωνούν με τη νέα δανειακή σύμβαση ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Κώστας Μαρκόπουλος, ο τομεάρχης εσωτερικών Χρήστος Ζώης, ο τομεάρχης Άμυνας Μαργαρίτης Τζίμας, οι βουλευτές Μαρία Κόλλια-Τσαρούχα, Παναγιώτης Μελάς, Σπύρος Γαληνός, Δημήτρης Σταμάτης, Κώστας Παπασιώζος, Γιώργος Βαγιωνάς, Ζήσης Τζηκαλάγιας, Δημήτρης Δερμετζόπουλος, Γιώργος Βλάχος και Μιχάλης Παπαδόπουλος.
Ανοικτό αφήνουν το ενδεχόμενο να μην ψηφίσουν το νέο μνημόνιο οι. Κώστας Τζαβάρας, Κώστας Γκιουλέκας και Κώστας Μουσουρούλης.
Η Κεντρική Επιτροπή του ΛΑΟΣ στήριξε την εισήγηση του προέδρου Γιώργου Καρατζαφέρη να καταψηφιστεί η δανειακή σύμβαση.
Νωρίτερα, ο κ. Καρατζαφέρης, σε αιχμηρές δηλώσεις του δεν είχε αποκλείσει το ενδεχόμενο διαγραφής του Μάκη Βορίδη και του Άδωνη Γεωργιάδη, οι οποίοι είχαν αφήσει να εννοηθεί ότι μπορεί να υπερψήφιζαν το νομοσχέδιο.
Με τα κυβερνητικά κόμματα να επαπειλούνται με διάλυση, με έντονη οσμή αποσύνθεσης του πολιτικού σκηνικού και σε κλίμα απαξίωσης της χώρας διεθνώς, αρχίζει στις δύο το μεσημέρι στη Βουλή η συζήτηση επί του νομοσχεδίου για τη νέα δανειακή σύμβαση.
Οι πολίτες έχοντας απολέσει πλήρως την εμπιστοσύνη τους στο πολιτικό σύστημα, υποχρεώνονται, κοχλάζοντας από αισθήματα οργής, να υποστούν ένα κοινωνικό ολοκαύτωμα. Είναι φανερό πως βλέπουν πλέον τους πολιτικούς ως τον αδίστακτο βραχίονα της τρόικα που θα εκμηδενίσει μισθούς και συντάξεις, θα διαγράψει τα εργασιακά δικαιώματα και θα ξεπουλήσει έναντι πινακίου φακής ότι έχει απομείνει από τη χώρα.
Την ώρα που στη Βουλή θα συζητείται το νέο μνημόνιο, οι πολίτες καλούνται από συνδικαλιστικές οργανώσεις, κινήματα και κόμματα της Αριστεράς να διατρανώσουν την αντίθεσή τους σε όσα πρόκειται να συμβούν.
Η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ καλούν τους εργαζόμενους στο Σύνταγμα στις 17:00 το απόγευμα, ενώ το ΠΑΜΕ θα πραγματοποιήσει ξεχωριστή συγκέντρωση στην Ομόνοια.
Ο Μίκης Θεοδωράκης και ο Μανώλης Γλέζος με κοινή δήλωσή τους καλούν σε συγκέντρωση έξω από τη Βουλή «για να σταματήσει η προδοσία» και να μην ψηφιστεί η νέα δανειακή σύμβαση.
Υπό το φόβο επεισοδίων, πάνω από 5.000 αστυνομικοί θα βρίσκονται επί ποδός, ενώ μετά από εντολή της αστυνομίας ο σταθμός του Μετρό «Σύνταγμα» θα παραμείνει κλειστός καθ΄ όλη τη διάρκεια της ημέρας.
Η συζήτηση θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα και αμέσως μετά θα διεξαχθεί η ονομαστική ψηφοφορία, που αναμένεται να ολοκληρωθεί περίπου στις 2.00 τα ξημερώματα.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου