Το γεγονός παραδέχτηκε και ο ίδιος ο υφυπουργός Υγείας, Μ. Τιμοσίδης, ο οποίος μιλώντας στο Βήμαfm υποστήριξε ότι η έξαρση της ασθένειας οφείλεται στην μαζική άφιξη των αλλοδαπών, κυρίως από το Μπαγκλαντές.
«Υπάρχει, όντως, πρόβλημα, εδώ και δύο χρόνια, αλλά, κυρίως, από πέρυσι όταν εμφανίστηκαν, σε μια τάση αυξητική της εκδήλωσης, κρούσματα ελονοσίας στη Λακωνία», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τιμοσίδης και πρόσθεσε πως «και στην Αττική υπάρχουν κρούσματα αλλά μεμονωμένα».
«Τα κρούσματα προέκυψαν από την παρουσία μεταναστών οι οποίοι εισέρχονται και με παράνομο τρόπο στη χώρα μας, ιδιαίτερα στη περιοχή της Λακωνίας, όπου οι συνθήκες να πολλαπλασιαστεί η ελονοσία ευνοούνται», τόνισε επίσης.
Εκτός από την Λακωνία, που συναντάται το μεγαλύτερο πρόβλημα περιστατικά έχουν καταγραφεί σε Εύβοια, Λάρισα, Ανατολική Αττική και Βοιωτία.
Το ανησυχητικό είναι ότι αριθμός των νεκρών έχει αυξηθεί δραματικά για τα δεδομένα της εποχής, αν λάβει κανείς υπόψη ότι η συγκεκριμένη νόσος είχε εκλείψει από το 1974, μετά από εντατικό πρόγραμμα καταπολέμησης της.
Συμπτώματα ασθένειας
Τα συμπτώματα της νόσου εμφανίζονται συνήθως μετά από μία έως τέσσερις εβδομάδες από την στιγμή της μόλυνσης, ενώ συχνά παρατηρούνται υποτροπές. Βασικά συμπτώματα είναι ο πολύ υψηλός πυρετός, η έντονη εφίδρωση, οι πονοκέφαλοι κ.α.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου