Το "μαχαίρι" στους μισθούς και το "ψαλίδι" στις θέσεις εργασίας οδήγησαν στην αύξηση της παραγωγικότητας της Ελλάδας, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ. Και κατ' επέκταση, η βελτίωση της παραγωγικότητας και η μείωση του κόστους εργασίας οδηγούν στην ανταγωνιστικότητα της οικονομίας
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, ο δείκτης ανταγωνιστικότητας της χώρας μας αυξήθηκε μετά τη μείωση των μισθών των εργαζομένων.
Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, η παραγωγικότητα εργασίας στη χώρα μας σημείωσε αύξηση κατά 2,4%, το α΄ τρίμηνο του 2011, έναντι μείωσης 0,1% κατά μέσο όρο στις χώρες του ΟΟΣΑ και αύξησης 0,7% στην Ευρωζώνη.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας, στο εννεάμηνο του 2011 το 32,5% των νέων συμβάσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα αφορούσε μερική απασχόληση και το 8,6% εκ περιτροπής απασχόληση.
Επιπλέον, 42.800 συμβάσεις πλήρους απασχόλησης μετατράπηκαν σε μερικής ή εκ περιτροπής (αύξηση 173% σε σχέση με το εννεάμηνο του 2010).
Σε ό,τι αφορά το κόστος εργασίας η χώρα μας παρουσιάζει τη μεγαλύτερη μείωση στην Ευρώπη με 2,8%, ενώ δεύτερη με διαφορά είναι η Ιρλανδία με ρυθμό μείωσης 1,3% και αμέσως μετά η Ισπανία, με 0,7% και η Ολλανδία με 0,6%.
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Τράπεζας της Ελλάδος, πέρυσι το κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος μειώθηκε κατά 3,8%.
Η παραγωγικότητα, παρά τη μεγάλη ανεργία και τη μείωση του εργατικού δυναμικού, διαμορφώθηκε στο 2,4% το τέταρτο τρίμηνο του 2011 από 1,3%, δίνοντας μας και πάλι την πρώτη θέση στη σχετικό πίνακα με τις Ιρλανδία, Ουγγαρία, Γερμανία και Πολωνία να ακολουθούν.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου