Recommended Post Slide Out For Blogger

Ελα και εσύ στην παρέα του Ola-e-tipota!Κάνε like εδώ

Powered By | Blog Gadgets Via Blogger Widgets

Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2011

0 Στο «παρά 5΄» η Εθνική αντλεί €1 δισ. από το Δημόσιο με το νόμο Αλογοσκούφη

 Στο «παρά 5΄» η Εθνική αντλεί €1 δισ. από το Δημόσιο με το νόμο Αλογοσκούφη

Η τράπεζα προχωρά στην έκδοση προνομιούχων μετοχών υπέρ του Δημοσίου εκμεταλλευόμενη το πακέτο Αλογοσκούφη που εκπνέει φέτος.

Έκτακτη γενική συνέλευση στις 22 Δεκεμβρίου με αντικείμενο την ενίχυση της κεφαλαιακής της επάρκειας κατά 1 δισ. ευρώ μέσω της έκδοσης προνομιούχων μετοχών υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου, ανακοίνωσε η Εθνική Τράπεζα, η οποία σπεύδει με αυτόν τον τρόπο να εκμεταλλευτεί το δικαίωμα που της δίνει ο σχετικός νόμος Αλογοσκούφη, λίγες ημέρες πριν την εκπνοή του.

Πηγές από την Εθνική σχολίαζαν ότι με την κίνηση αυτή «αποκαθίσταται η ισότιμη στήριξη των ελληνικών τραπεζών από το ελληνικό Δημόσιο, γεγονός που θα επιτρέψει να προχωρήσουν τα σχέδια επανακεφαλαιοποίησής τους από την ίδια αφετηρία».

Όπως επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση, η τράπεζα σχεδιάζει αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας με εισφορά σε είδος κατά ποσό έως 1.000.000.000 ευρώ, με έκδοση προνομιούχων μετοχών χωρίς δικαίωμα ψήφου σύμφωνα με το άρθρο 1 του ν. 3723/2008 «για την ενίσχυση της ρευστότητας της οικονομίας και την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης» και κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης των υφιστάμενων μετόχων.

Βάσει του νόμου 3723/2008 για την ενίσχυση της ρευστότητας των τραπεζών, η Εθνική είχε αντλήσει από το ποσό που της αναλογούσε μόλις 350.000.000 ευρώ, ποσό που αντιστοιχούσε, τότε, στο 0,5% του σταθμισμένου ενεργητικού της και στο 4% των ιδίων κεφαλαίων της (οι υπόλοιπες τράπεζες που συμμετείχαν στο πρόγραμμα είχαν λάβει ποσά που αντιστοιχούσαν στο 2% του σταθμισμένου ενεργητικού και στο 17% των ιδίων κεφαλαίων τους. Μάλιστα, το 2010 η τράπεζα ζήτησε να αποπληρώσει τις μετοχές αυτές, αλλά δεν πήρε τη σχετική έγκριση.

Μετά την ολοκλήρωση της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου και για την Εθνική η σχετική αντιστοιχία θα φτάσει το 2% του σταθμισμένου ενεργητικού και το 16% των ιδίων κεφαλαίων τους. Παράλληλα, ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας της τράπεζας θα ενισχυθεί στο 11% από 9,5% που ήταν το Σεπτέμβριο.

Κύριοι παράγοντες για την απόφαση αυτή θεωρούνται η εξέλιξη της κρίσης και οι επιπτώσεις στον τραπεζικό κλάδο, το πρόγραμμα του κουρέματος δημόσιου χρέους που έχει μπροστά της, αλλά και οι έλεγχοι της Blackrock που την αναγκάζουν να συμβαδίσει σε τυπικά μεγέθη με τον ανταγωνισμό.
Share

BloggerTT

Ενημερώσου με ενα Like

Αρχειοθήκη ιστολογίου

i

Θα μεταφερθείτε στη νέα σελίδα σε

Δευτερόλεπτα
 

Ola-i-tipota Copyright © 2011 - |- Template created by O Pregador - |- Powered by Blogger Templates