Recommended Post Slide Out For Blogger

Ελα και εσύ στην παρέα του Ola-e-tipota!Κάνε like εδώ

Powered By | Blog Gadgets Via Blogger Widgets

Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2011

0 Οι "τελικοί" της Εθνικής Ελλάδας




Ενόψει της αναμέτρησης Ελλάδα-Κροατία που θα κρίνει την πρωτιά του ομίλου, το Sport24.gr θυμάται όλους του "τελικούς" που έχει δώσει η εθνική μας ομάδα.

To Sport24.gr σας θυμίζει τους πιο χαρακτηριστικούς τελικούς, προτάσοντας λογικά τους τέσσερις που οδήγησαν το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα στην τελική φάση μιας διοργάνωσης. Χαρακτηριστικό τους, πως όλοι τελείωσαν με 1-0 υπέρ της εθνικής μας.



TO ΤΟΠ 4 ΤΩΝ «ΤΕΛΙΚΩΝ» ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ:





1. (ΠΕΠ 1980)

12.9.1979:

Ελλάδα-Σοβιετική Ενωση 1-0

(25’ Νικολούδης).



Πρόκειται για την πρώτη πρόκριση σε τελική φάση μεγάλης διοργάνωσης και είναι ίσως ο πιο δύσκολος «τελικός» από αυτούς που κερδίσαμε σε δρόμο προς πρόκριση.

Η Σοβιετική Ενωση με μεγάλους παίκτες (Ντασάεφ, Μπουμπνόφ, Χιντιατούλιν, Γκαβρίλοφ, Σενγκέλια) που έπαιζαν και στο εξωτερικό ήταν το μεγάλο φαβορί εκείνη τη «Μεγάλη Τετάρτη» του ελληνικού ποδοσφαίρου, όπως ονομάστηκε λόγω της επίτευξης του θριάμβου. Το γκολ του Τάκη Νικολούδη στο πρώτο ημίχρονο δημιούργησε ενθουσιασμό στους 25.000 και πλέον φιλάθλους που είχαν κατακλύσει τη Λεωφόρο Αλεξάνδρας και τελικά η ομάδα τα κατάφερε να ταξιδέψει στα τελικά της Ιταλίας. Και να σκεφτεί κανείς πως είχε ξεκινήσει με συντριβή (6-1) από τη Ρουμανία στο πρώτο φιλικό και μετά είχε δύο ήττες στο ξεκίνημα από Φινλανδία (3-1) και Ρωσία (2-0). Οπως δηλαδή και η ομάδα του 2004 που είχε ξεκινήσει με ήττες από Ισπανία και Ουκρανία.

2. (ΠΕΠ 2008):

17.10.2007:

Τουρκία-Ελλάδα 0-1

(79’ Αμανατίδης).



Μια από τις μεγαλύτερες νίκες της εθνικής μας ομάδα με το γκολ του Γιάννη Αμανατίδη στην Πόλη που μας χάρισε την πρόκριση στα τελικά του Euro 2008. Ηταν η ρεβάνς για τη βαριά ήττα μας στον Πειραιά (4-1) που δεν είχε συνέχεια στα γήπεδα της Αυστρίας και της Ελβετίας. Αντίθετα οι γείτονές μας, έφτασαν και αυτοί στα τελικά όπου έκαναν μια αξιοθαύμαστη πορεία μέχρι τα ημιτελικά !



3 (ΠΠΚ 1994):

31.3.1993:

Ουγγαρία-Ελλάδα 0-1

(70’ Αποστολάκης πεν.).

Η πρώτη πρόκριση σε τελική φάση Παγκοσμίου κυπέλλου (1994) πανάξια, όσο και αν ο όμιλός μας είχε αποφύγει τη μεγάλη Σερβία λόγω του εμπάργκο του ΟΗΕ. Η Εθνική στη Βουδαπέστη ήξερε πως με νίκη άφηνε πολύ πίσω τους αντιπάλους της όπως και έγινε. Το χέρι του Τέλεκ στη σέντρα του Αντωνίου σταμάτησε τη μπάλα και ο Αποστολάκης τους εφιάλτες για την εθνική μας. Το γκολ ήταν «χρυσάφι» και ουσιαστικά εκεί «σφραγίστηκε» η πρόκριση που αργότερα έγινε και πρωτιά με τη νίκη επί της Ρωσίας.



4. (ΠΕΠ 2004):

11.6.2003:

Ελλάδα-Ουκρανία 1-0

(86’ Χαριστέας).

Το...χρυσό πόδι του Αγγελου Χαριστέα βρήκε στόχο τέσσερα λεπτά πριν λήξει το παιχνίδι και το όνειρο του ιδίου, των παικτών και του τεχνικού τιμ για την παρουσία (και πάλι) σε τελική φάση Euro ήταν δεδομένη. Οι νίκες επί Αρμενίας και Β.Ιρλανδίας που ακολούθησαν ήταν απλά το επιστέγασμα. Το τι ακολούθησε στην τελική φάση της Πορτογαλίας είναι γνωστό ως το «ελληνικό θαύμα».



Η πέμπτη πρόκριση (Μουντιάλ 2010) προήλθε μέσω μπαράζ με την Ουκρανία (0-0 και 1-0) και γι’ αυτό δεν τη συμπεριλάβαμε στην λίστα των «τελικών».

Ομως υπάρχουν και άλλοι «τελικοί» δυστυχώς χωρίς ευτυχή κατάληξη. Σας τους θυμίζουμε:



(ΠΠΚ 1970): 16.11.1969 Ρουμανία-Ελλάδα 1-1.

(37’ Ντεμπρόφσκι - 50’ Δομάζος).



Μια από τις καλύτερες εθνικές ομάδες όλων των εποχών, έχασε μέσα από τα χέρια της την ιστορική πρόκριση στο Μουντιάλ του Μεξικού, όπου μάλιστα θα ήμασταν στον όμιλο της κορυφαίας ομάδας στην ιστορία, της Βραζιλίας του Πελέ και των άλλων κορυφαίων αστέρων.

Ήταν ο τελευταίος αγώνας του ομίλου μας, με Ρουμανία και Ελλάδα να διεκδικούν την πρώτη θέση και το μοναδικό εισιτήριο για το Μουντιάλ. Το παιχνίδι θύμιζε (βαθμολογικά) τις τωρινές συνθήκες αφού θέλαμε μόνο νίκη.

Η εθνική του Λάκη Πετρόπουλου, μπήκε δυνατά, έχασε ευκαιρίες και συνέχισε το ίδιο δυνατά ακόμα και όταν βρέθηκε πίσω στο σκορ από την κεφαλιά του Ντεμπρόφσκι στο 37’. Ο Μίμης Δομάζος, με εξαιρετική ενέργεια και κεραυνό έξω από την περιοχή άφησε «άγαλμα» τον Ραντουκάνου στο 50 λεπτό και από εκεί και πέρα παίξαμε τους Ρουμάνους σαν την γάτα με το ποντίκι. Τουλάχιστον 4-5 κλασσικές ευκαιρίες χάθηκαν για το νικητήριο γκολ της πρόκρισης, και δυστυχώς (άδικα συνολικά) προκρίθηκαν οι Ρουμάνοι που τερμάτισαν πρώτοι με 8 βαθμούς έναντι 7 της εθνικής μας (τότε η νίκη έδινε δύο βαθμούς).

Η ελληνική ομάδα σε εκείνη την προκριματική φάση πλήρωσε αρχικά το επεισόδιο του προπονητή Ντάν Γεωργιάδη με τον Μίμη Δομάζο πριν το παιχνίδι με τη Ρουμανία στον Πειραιά (εκεί παίξαμε καλύτερα αλλά ισοφαριστήκαμε δύο φορές, στο τελικό 2-2) και την οπισθοχώρηση στην Πορτογαλία μετά το επικό 2-0 υπέρ μας, που έφερε δυστυχώς άλλη μια οδυνηρή ισοφάριση (2-2) στο τελευταίο δεκάλεπτο !



(ΠΠΚ 1978): 28.5.1977: Ουγγαρία-Ελλάδα 3-0

(12’ Πουστάι, 15’ Νίλαζι, 87’ Φαζέκας).



Οι ελπίδες ήταν λίγες, αλλά η νίκη μας επί της Σοβιετικής Ένωσης με 1-0 είχε δημιουργήσει αισιοδοξία. Αν και η ελληνική ομάδα (με νίκη εξασφάλιζε την πρόκριση στα τελικά του Μουντιάλ της Αργεντινής του 1978) αιφνιδιάστηκε και βρέθηκε να χάνει με 2-0 στο 15’. Πάλεψε έχασε ευκαιρίες, με κορυφαία το δοκάρι του Κούδα στο 55’, αλλά δεν μπορούσε να ανατρέψει την κατάσταση. Τελική βαθμολογία: Ουγγαρία 5, Σ.Ενωση 4, Ελλάδα 3.



(ΠΠΚ 1998): 11.10.1997: Ελλάδα-Δανία 0-0

Ενα από τα συγκλονιστικότερα παιχνίδια στην ιστορία της εθνικής. Εχασε ευκαιρίες για τη νίκη πρόκριση στο Μουντιάλ της Γαλλίας, αλλά οι καρδιές των 65.000 θεατών «έσπασαν» στο 88’ όταν ο Αλεξανδρής βγήκε σε ανεπανάληπτο τετ α τετ με τον Πήτερ Σμάιχελ, που όμως τον νίκησε. Τότε προκρίνονταν στο Μουντιάλ οι δύο πρώτες ομάδες και αυτές ήταν η Κροατία και η Δανία. Τελική βαθμολογία ομίλου: Δανία 17, Κροατία 15. Ελλάδα 14. Βοσνία 9, Σλοβενία 1.



(ΠΠΚ 2006): 8.10.2005: Δανία-Ελλάδα 1-0

(40’ Γκράβγκαρντ).

Δυστυχώς «επτωχεύσαμε». Η εθνική στάθηκε εξαιρετικά στα ντέρμπι, αλλά την πάτησε αλά...Μάλτας στην ήττα από την Αλβανία στην πρεμιέρα του ομίλου των προκριματικώ. Στο πρώτο επίσημο παιχνίδια μετά τον θρίαμβο της Πορτογαλίας το 2004. Στη συνέχεια όλο κυνηγάγαμε και τελικά το τρίποντο δεν ήρθε στην Κοπεγχάγη. Η βαθμολογία: Ουκρανία 25, Τουρκία 23, Δανία 22, Ελλάδα 21, Αλβανία 13, Γεωργία 10., Καζακχστάν 1

Υπό προϋποθέσεις, ως τελικοί θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν και το 1-1 με τη μεγάλη Δυτική Γερμανία στο εξωτερικό (ΠΕΚ 1976) και η ήττα από τηγ Σκωτία (1-0) για τα (ΠΕΠ 1996).

Η ευχή όλων να δούμε άλλη μια μεγάλη νίκη σε «Tελικό» που θα μας πάει απ’ ευθείας σε Πολωνία και Ουκρανία (2012).
Share

BloggerTT

Ενημερώσου με ενα Like

Αρχειοθήκη ιστολογίου

i

Θα μεταφερθείτε στη νέα σελίδα σε

Δευτερόλεπτα
 

Ola-i-tipota Copyright © 2011 - |- Template created by O Pregador - |- Powered by Blogger Templates