Όταν η ζυγαριά κολλάει, δοκίμασε αυτές τις τεχνικές για να ενεργοποιήσεις και πάλι το μηχανισμό απώλειας βάρους.
Αυτά τα αντικείμενα μπορεί να μη φαντάζουν σαν κάτι ιδιαίτερο, αλλά είναι ουσιώδη για να φτάσεις στο στόχο σου.
1. Η ζυγαριά σου:
«Το να ζυγίζεσαι κάθε πρωί σε κάνει να σκέφτεσαι τις ευεργετικές για την υγεία σου στρατηγικές που μπορείς να ακολουθήσεις μες στην ημέρα» λέει η Τζένιφερ Λιντ, Ph.D., επίκουρος καθηγήτρια Δημόσιας Υγείας στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα. Στη διάρκεια έρευνάς της, οι άνθρωποι που ανέβαιναν στη ζυγαριά καθημερινά έχασαν περίπου 5 κιλά επιπλέον σε διάστημα δύο ετών σε σχέση με αυτούς που ζυγίζονταν κάθε μήνα. Η στρατηγική αυτή αυξάνει τις πιθανότητες που έχεις για να αντιληφθείς μικρές αλλαγές, τις οποίες ασυναίσθητα κάνεις, και να επανέλθεις στη φυσιολογική σου κατάσταση πιο γρήγορα με σωστή διατροφή και άσκηση.
2. Tο τραπέζι σου: Απόλαυσε το γεύμα σου κάθε φορά μακριά από περισπασμούς. Σε μελέτη διαπιστώθηκε ότι οι άνθρωποι που έβλεπαν τηλεόραση ενώ έτρωγαν πήραν 44% περισσότερες θερμίδες από αυτούς που δεν το έκαναν. Εάν δεν είσαι συγκεντρωμένη στο φαγητό σου, ο εγκέφαλός σου έχει λιγότερες πιθανότητες να καταγράψει πόσο έχεις καταναλώσει και θα χρειαστείς περισσότερο χρόνο για να νιώσεις χορτάτη.
3. Tα δοχεία μέτρησης: Σκέψου τι ήταν αυτό που σε βοήθησε να χάσεις βάρος στην αρχή της δίαιτάς σου. «Για τους περισσότερους ανθρώπους», σημειώνει η Τζένιφερ Λιντ, «τα αποτελέσματα έρχονται μετρώντας προσεκτικά το μέγεθος των μερίδων».
Απόφυγε τα μεγαλύτερα «οδοφράγματα» μιας δίαιτας.
Είναι γεγονός και ταυτόχρονα απογοητευτικό: Όσο πλησιάζεις το στόχο σου, η απώλεια βάρους γίνεται δυσκολότερη. Υπάρχουν τρεις λόγοι, αλλά και τρεις λύσεις. Χρειάζεσαι λιγότερες θερμίδες. Το μικρότερο σε όγκο σώμα σου χρειάζεται πια λιγότερη ενέργεια. «Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι άνθρωποι που έχουν χάσει κιλά χρειάζονται 20% λιγότερες θερμίδες για να διατηρήσουν το βάρος τους από αυτούς που δεν έχουν σημειώσει απώλεια κιλών» επισημαίνει η γενική ιατρός Ντομένικα Ρουμπίνο, M.D., μέλος του Προγράμματος Διαχείρισης Βάρους του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον.
H λύση: Άρχισε να ελέγχεις άμεσα τις μερίδες σου, γεμίζοντας το μισό πιάτο με λαχανικά και το άλλο μισό με άπαχη πρωτεΐνη και σιτηρά ολικής αλέσεως.
Ο μεταβολισμός σου έχει επιβραδυνθεί. Το σώμα σου δεν αναγνωρίζει αν κάνεις δίαιτα για αισθητικούς λόγους ή αν λιμοκτονείς. Έτσι, η άμεση αντίδρασή του είναι να κάνει οικονομία στην καύση θερμίδων και λίπους σε βάρος του μυϊκού ιστού (για να σώσει τη ζωή σου). Η μικρότερη μυϊκή μάζα σημαίνει όμως ότι θα καις θερμίδες με μικρότερο ρυθμό.
Η λύση: Διπλασίασε την πρόσληψη του αμινοξέος λευκίνη, που εντοπίζεται στις πρωτεϊνούχες τροφές. Η έρευνα δείχνει ότι χρειάζεσαι τουλάχιστον 9 με 10 γραμμάρια (ποσότητα που βρίσκεται σε περίπου 3 μερίδες πρωτεΐνης) για να επιταχύνεις το μεταβολισμό σου. Η λευκίνη βοηθά να διατηρήσεις το μυϊκό σου ιστό ενώ αδυνατίζεις, κάτι που με τη σειρά του σε βοηθά να καις το λίπος ταχύτερα.
Πείνας περισσότερο:Όταν το βάρος σου μειώνεται, το ίδιο κάνουν και τα επίπεδα της ορμόνης λεπτίνη, που σε κάνει να νιώθεις χορτάτη. Στην πραγματικότητα, ισχυρά σήματα από το γαστρεντερικό σύστημα, τον εγκέφαλο και τα λιποκύτταρα λένε στο σώμα σου «φάε, φάε, φάε»!
Η λύση: Ακούγεται τρελό, αλλά ενδεχομένως να πρέπει να καταναλώσεις περισσότερα λιπαρά. Το σώμα σου χρειάζεται περισσότερη ώρα για να τα χωνέψει και έτσι αισθάνεσαι χορτάτη για περισσότερη ώρα. Πάρε τουλάχιστον το 20% των θερμίδων σου από ακόρεστα λιπαρά, όπως το ελαιόλαδο και οι ξηροί καρποί.
Πόσο ρεαλιστικός είναι ο δικός σου στόχος απώλειας βάρους;
Εάν η τελευταία φορά που κατάφερες να διατηρήσεις το ιδανικό σου βάρος ήταν στο λύκειο, ίσως πρέπει να επανεξετάσεις τα πράγματα. «Ο πρώτος και κυριότερος λόγος που αποτυγχάνει μια δίαιτα είναι ο καθορισμός ενός πολύ χαμηλού βάρους ως στόχου» εξηγεί η Μάντλιν Φέρνστρομ, Ph.D., διευθύντρια του Κέντρου Διαχείρισης Βάρους στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ. Θέτοντας ανέφικτους στόχους, μπορεί να απογοητευτείς και να ξανακυλήσεις. Σιγουρέψου πρώτα ότι ο στόχος που έχεις θέσει δε θα σε κατατάξει στην ελλιποβαρή κατηγορία (αν τον πετύχεις). Η ειδικός προτείνει επίσης να βαθμολογήσεις την προσπάθεια απώλειας βάρους σου σε κλίμακα από το 1 έως το 10 (με το 1 να σημαίνει μηδαμινή σχεδόν προσπάθεια). Πρέπει να είσαι γύρω στο 5, που σημαίνει πως θα μειώσεις το φαγητό, αλλά θα αφήσεις χώρο για ένα γλυκό πού και πού και ότι θα προσαρμόσεις την άσκησή σου χωρίς να εξαντληθείς. Εάν πας ψηλότερα, με αποτέλεσμα να είσαι πεινασμένη συνέχεια και εξαντλημένη μετά την άσκηση, επαναπροσδιόρισε το στόχο σου. Ίσως το να χάσεις 2 ή 3 κιλά, αντί για 5, να κάνει τη διαφορά ανάμεσα στο να νιώθεις χαρούμενη ή δυστυχισμένη.
Star.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου