Recommended Post Slide Out For Blogger

Ελα και εσύ στην παρέα του Ola-e-tipota!Κάνε like εδώ

Powered By | Blog Gadgets Via Blogger Widgets

Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2011

0 «Εγγύηση για την Ελλάδα η συμμετοχή του Κατάρ»


<%= CmtFramework.Web.Portal.CurrentArticle.Title %> Ανακοινώθηκε και επίσημα η συμφωνία της συγχώνευσης Alpha - Eurobank σε συνέντευξη τύπου στο ξενοδοχείο Χίλτον και όπως προέκυψε από τις δηλώσεις των επικεφαλής των δύο τραπεζών στην "Alpha Eurobank" - όπως θα ονομάζεται πλέον - η οικογένεια Λάτση θα έχει το 13%, η οικογένεια Κωστοπούλου το 4% και το Κατάρ θα είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος με 17%.

Ψήφο εμπιστοσύνης προς την Ελλάδα, χαρακτήρισε ο Γιάννης Κωστόπουλος τη συμμετοχή του Κατάρ στο σχήμα, ενώ την ικανοποίησή του εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών Ευ.Βενιζέλος, που χαρακτήρισε την κρίση ευκαιρία για διαρθρωτικές αλλαγές.

Η συμφωνία έγινε δεκτή από την αγουρά με ενθουσιασμό και από το πρωί το χρηματιστήριο καταγράφει ράλι. Στις 14:50 ο Γενικός Δείκτης κατέγραφε άνοδο 14,52%, έσπασε τις 1.000 μονάδες στις 2 το μεσημέρι και μόλις πέρασαν και πάλι στο ταμπλό οι μετοχές των δύο τραπεζών, η Alpha κατέγραψε άνοδο 30%.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Δημήτρης Μαντζούνης, επιβεβαίωσε τα της κεφαλαιακής ενίσχυσης: τα 2,1 δισ. ευρώ θα είναι μέσω εσωτερικών πρωτοβουλιών, τα 500 εκατ. ευρώ θα είναι η συμμετοχή του Κατάρ, ενώ στις αρχές του επομένου έτους θα γίνει αύξηση κεφαλαίου 1,2 δισ.. ευρώ.

Τόνισε ότι η συγχώνευση είναι συναλλαγή μεταξύ ίσων και ότι το νέο σχήμα προσβλέπει σε διάστημα τριών ετών σε συνέργειες 650 εκ. ευρώ, καταλαμβάνοντας την 23η θέση στην Ευρωζώνη. Τα δάνεια θα είναι 120 δισ. ευρώ και οι καταθέσεις 80 δισ. ευρώ.

"Θέλω να συγχαρώ όσους εργάστηκαν για να γίνει πραγματικότητα" τόνισε ο πρόεδρος του ΔΣ της Eurobank Τίμος Χριστοδούλου.

Αναφορά έγινε και στην περιστολή του κόστους λειτουργίας, καθώς από τη συγχώνευση θα προκύψουν οφέλη, χωρίς ωστόσο να δοθούν διευκρινίσεις για τα ακριβή μεγέθη του προσωπικού της νέας τράπεζας:

"Μην πηγαίνει το νου σας μόνο στο προσωπικό. Πληρώνουμε 200 εκατ. ευρώ μόνο για τα νοίκια. Οι δαπάνες για προμηθευτές ηλεκτρονικού εξοπλισμού είναι 50 εκατ. ευρώ. Μόνο 20% να κόψουμε από αυτά είναι σημαντικό" είπε ο Ν.Νανόπουλος.

Ο πρόεδρος της Alpha Γ.Κωστόπουλος, είπε από την πλευρά του, πως είναι πιθανό να κλείσουν κάποια καταστήματα, αλλά αυτό δεν είναι προτεραιότητα. Ωστόσο οι πληροφορίες κάνουν λόγο για κλείσιμο καταστημάτων που αλληλοκαλύπτονται και μεταθέσεις υπαλλήλων.

Απόλυτη ικανοποίηση Βενιζέλου

"Η απόφαση των δύο τραπεζών να προχωρήσουν στη συγχώνευσή τους είναι μία θετική εξέλιξη που δείχνει το δυναμισμό και τις προοπτικές του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.

Η πρωτοβουλία αυτή δείχνει ότι η σημερινή κρίση μπορεί να λειτουργεί ως ευκαιρία για διαρθρωτικού χαρακτήρα κινήσεις που δίνουν ώθηση, τόσο στη χρηματοοικονομική σφαίρα όσο και στη σφαίρα της πραγματικής οικονομίας, καθώς όλα κρίνονται τελικά στο επίπεδο αυτό.

Είναι επίσης σημαντικό το γεγονός ότι μετέχει στο νέο σχήμα το Κατάρ, που επενδύει στην Ελλάδα και στέλνει διεθνώς ένα μήνυμα εμπιστοσύνης στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

Έχω τονίσει πολλές φορές ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι απολύτως ασφαλές και πάνω στο υπόβαθρο αυτό μπορούν και πρέπει να γίνουν όλες οι αλλαγές που διαμορφώνουν το νέο τραπεζικό τοπίο, προς όφελος της εθνικής οικονομίας, των καταθετών, των επιχειρήσεων, των εργαζομένων" ήταν η δήλωση που διανεμήθηκε στον τύπο από το γραφείο του υπουργού Οικονομικών.

Ανοίγει ο κύκλος για επόμενες κινήσεις

Κύκλο νέων εξαγορών, συγχωνεύσεων και συνεργασιών εκτιμάται ότι θα πυροδοτήσει η επικείμενη συγχώνευση της Alpha Bank με την Eurobank, με ουσιαστική συμμετοχή του Κατάρ, οι λεπτομέρειες της οποίας θα ανακοινωθούν το μεσημέρι, μετά τις συνεδριάσεις των διοικητικών συμβουλίων των δύο τραπεζών.

Όπως, πάντως, έχει γίνει ήδη γνωστό με τη συγκεκριμένη επιχειρηματική κίνηση, με την προϋπόθεση βέβαια ότι θα ολοκληρωθεί με επιτυχία, δημιουργείται η μεγαλύτερη τράπεζα στην ΝΑ Ευρώπη

Θετικές επιπτώσεις θα υπάρξουν και στο σταδιακό άνοιγμα της διατραπεζικής αγοράς με ότι συνεπάγεται αυτό για την διοχέτευση της πολυπόθητης ρευστότητας προς τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, ώστε να κινητοποιηθεί η ανάπτυξη της οικονομίας γενικότερα.

Σε ανακοίνωση της η ΟΤΟΕ, αναφέρει ανέφερε ότι αναμένει με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις επίσημες ανακοινώσεις και τις λεπτομέρειες της συμφωνίας στα συνολικότερα ζητήματα, αλλά και σε αυτά που αφορούν τη στήριξη του εγχειρήματος από τους βασικούς μετόχους καθώς και στον τρόπο αντιμετώπισης της κρατικής χρηματοδότησης που ήδη έχουν λάβει οι δύο Τράπεζες για να ενισχύσουν τα κεφάλαιά τους.

Σε κάθε περίπτωση στις συγχωνεύσεις ή συνεργασίες Τραπεζών, επισημαίνει στην ανακοίνωση της η ΟΤΟΕ, πρέπει να διασφαλίζονται η στήριξη της πραγματικής οικονομίας και των ελληνικών νοικοκυριών, η απασχόληση των εργαζομένων, η αποτροπή των απολύσεων και η διασφάλιση των εργασιακών τους δικαιωμάτων καθώς και η βιωσιμότητα και η επιχειρησιακή προοπτική των συγχωνευόμενων Τραπεζών.
Share

BloggerTT

Ενημερώσου με ενα Like

Αρχειοθήκη ιστολογίου

i

Θα μεταφερθείτε στη νέα σελίδα σε

Δευτερόλεπτα
 

Ola-i-tipota Copyright © 2011 - |- Template created by O Pregador - |- Powered by Blogger Templates