Η Σελήνη, λόγω της ελλειπτικής τροχιάς της γύρω από την Γη (εκκεντρότητα 0.055), άλλοτε πλησιάζει και άλλοτε απομακρύνεται από αυτήν μία φορά κάθε μήνα. Το σημείο της κοντινότερης προσέγγισης Γης – Σελήνης ονομάζεται περίγειο (κοντά στην πανσέληνο) και της μακρύτερης προσέγγισης απόγειο (κοντά στην νέα Σελήνη). Αν η μέση απόσταση Γης – Σελήνης είναι περίπου 384.000 χιλιόμετρα, τότε οι δύο προηγούμενες αποστάσεις διαφέρουν μεταξύ τους περίπου κατά 50.000 χιλιόμετρα. Λόγω της πολυσύνθετης κίνησης Γης – Σελήνης, ούτε τα περίγεια έχουν σταθερή απόσταση αλλά ούτε και οι πανσέληνοι που εμφανίζονται τις περίοδους εκείνες έχουν τα ίδια χαρακτηριστικά.
Ένα τυπικό παράδειγμα αποτελεί η πανσέληνος της 19ης Μαρτίου του 2011, η οποία απέχει περίπου 1 ώρα από το περίγειο της σεληνιακής τροχιάς, ένα φαινόμενο με περίοδο περίπου 18 χρόνια. Την ημέρα εκείνη το περίγειο θα βρίσκεται σε απόσταση περίπου 356.580 χιλιομέτρων, ενώ το αντίστοιχο στις 8 Μαρτίου του 1993 βρισκόταν σε απόσταση 356.530 χιλιομέτρων. Η Σελήνη του περιγείου φαίνεται μεγαλύτερη περίπου κατά 15% από την Σελήνη του απογείου, χωρίς αυτό να επηρεάζει σημαντικά την ήδη υπάρχουσα υψηλή παλλίροια.
Η πανσέληνος στις 19 Μαρτίου θα συμβεί στις 20:10 το βράδυ του Σαββάτου, ενώ η ανατολή και η δύση της θα λάβουν χώρα στις 18:34 το απόγευμα και 05:52 την αυγή αντίστοιχα. Το θέαμα της πανσελήνου του περιγείου θα είναι εντυπωσιακό ιδιαίτερα όταν η Σελήνη βρεθεί κοντά στον ορίζοντα.
http://ola-e-tipota.blogspot.com/
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου