Διάθεση για συναίνεση από τον Πρωθυπουργό στην πρωτολογία του στη συζήτηση για τα Εθνικά.
Ο Γιώργος Παπανδρέου στην πρωτολογία του έκανε «άνοιγμα» σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις για ένα μίνιμουμ συναίνεσης στα εθνικά θέματα ενώ συνέδεσε ευθέως την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης και την αποκατάσταση της αξιοπιστίας στην εικόνα της χώρας με τη θέση ισχύος που θα έχει η Ελλάδα και στα ανοιχτά μέτωπα της εξωτερικής πολιτικής.
«Αρκετά προβλήματα έχουμε ας μην κατασκευάζουμε επίπλαστες αντιπαλότητες, εγχώριους εχθρούς. Μετά τη μνημοσιολογία ας μην κυνηγάμε ανύπαρκτα φαντάσματα, ας μην κυνηγάμε χίμαιρες» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπανδρέου.
Ο Πρωθυπουργός μίλησε για έναν νέο πατριωτισμό που οικοδομείται μέσα από τις αλλαγές που προωθεί η κυβέρνησή γου για ένα κράτους δικαίου και μία ευνομούμενη κοινωνία όπου δεν θα επικρατούν οι πελατειακές, όπως είπε, λογικές.
«Η εξωτερική πολιτική πρέπει να ενώνει τους Έλληνες. Σαν μια γροθιά να αγωνιστούμε για αυτόν τον νέο πατριωτισμό» είπε ο κ. Παπανδρέου ξεδιπλώνοντας τις προτεραιότητες του για την εξωτερική πολιτική.
Για τα ελληνοτουρκικά: Ο Πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η κυβέρνησή του ακολουθεί πιστά μία πολιτική ετών που επενδύει στην ειρηνική επίλυση με βάση το διεθνές δίκαιο κάτι που όπως, σημείωσε, απαιτεί πνεύμα συνεργασίας.
Όπως είπε ο κ. Παπανδρέου, υπάρχουν δυο ακόμη επιλογές: ή να συνεχίσουμε να κρύβουμε τα προβλήματα κάτω από χαλί παρατείνοντας ένα καθεστώς έντασης ή να λύσουμε τα προβλήματα δια της βίας.
«Αν κάποιος διαφωνεί με την πρώτη επιλογή μας τότε ας έχει το θάρρος να μας πει ποια από τις άλλες δυο επιλογές προτείνει, όχι μόνο ανέξοδη κριτική» σημείωσε ο κ. Παπανδρέου.
Ο Πρωθυπουργός υπεραμύνθηκε τις πολιτικής της προσέγγισης και του διαλόγου με την Τουρκία, χωρίς ταμπού όπως τόνισε, ενώ μίλησε για «μικρά βήματα της Τουρκίας προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο και τη μειονότητα»
«Αρκούν αυτά; Λύθηκαν τα προβλήματα;» είπε ο κ. Παπανδρέου και πρόσθεσε: «οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους. Η κυβέρνησή μου είναι απηλλαγμένη από φοβικά σύνδρομα» τόνισε για την ομιλία του στους Τούρκους πρέσβεις στο Ερζερούμ.
Πάντως ο κ. Παπανδρέου επανέλαβε όπως και στα βάθη της Ανατολίας ότι με απειλές πολέμου και παραβιάσεις της εθνικής κυριαρχίας δεν αλλάζουν το καθεστώς στο Αιγαίο.
Σε αυτό το σημείο ο κ. Παπανδρέου έκανε ειδική αναφορά στα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων αλλά και στον ήρωα πιλότο τον Κώστα Ηλιάκη που έχασε τη ζωή του υπερασπιζόμενος τον Ελληνικό εθνικό εναέριο χώρο.
Ο κ. Παπανδρέου χαρακτήρισε την υφαλοκρηπίδα ως νομικό και σύνθετο πρόβλημα ενώ επανέλαβε ότι είναι προτεραιότητά για την κυβέρνηση η οριοθέτηση των Θαλάσσιων Ζωνών με όλους τους γείτονες μας.
Για το Σκοπιανό: Ο κ. Παπανδρέου δεν εμφανίστηκε αισιόδοξος λόγω της στάσης της ηγεσίας των Σκοπίων, μίλησε για αδιαλλαξία ενώ εξέφρασε τη στήριξή του στον Μ. Νίμιτς.
Για το Κυπριακό: Επανέλαβε ότι οι δυο λαοί θα πρέπει να αποφασίσουν για το κοινό τους μέλλον χωρίς έξωθεν παρεμβάσεις. «Η διεθνής κοινότητας δεν θα νομιμοποιήσει την εισβολή ούτε η Ε.Ε. την κατοχή. Ο Δ. Χριστόφιας είναι ο ηγέτης που μπορεί να κάνει πραγματικότητα τη λύση. Τώρα είναι η ώρα της λύσης» τόνισε ο Πρωθυπουργός.
«Είναι η ώρα ενός γνήσιου πατριωτισμού. Δεν είναι η ώρα για διαιρέσεις σε πολύ ή λιγότερο πατριώτες» τόνισε ο Πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Επιχειρούμε να είμαστε παντού. Χωρίς υστερίες αλλά με σοβαρότητα και αξιοπιστία. Η λογική της ευκολίας, της ευνοιοκρατίας του παρασιτισμού τελείωσε. Η μεταβατική περίοδος είναι δύσκολη αλλά οδηγεί σε μία Ελλάδα πιο ισχυρή».
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου