Recommended Post Slide Out For Blogger

Ελα και εσύ στην παρέα του Ola-e-tipota!Κάνε like εδώ

Powered By | Blog Gadgets Via Blogger Widgets

Δευτέρα 8 Αυγούστου 2016

0 Μετά το Instagram και το Facebook αντιγράφει το Snapchat;

Το Facebook προσπαθεί να αντιγράψει το Snapchat εδώ και τόσο πολύ καιρό που έχει γίνει πλέον ένα είδος ανέκδοτου μεταξύ των τεχνολογικών κύκλων.

Ο γίγαντας της κοινωνικής δικτύωσης είχε ξεκινήσει την προσπάθεια αντιγραφής των βασικών λειτουργιών της εφαρμογής αποστολής προσωρινών μηνυμάτων ακόμα και πριν την αποτυχημένη πρόταση εξαγοράς ύψους 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων που υπέβαλλε το 2013. Και όλο αυτό λέει πολλά για τη δύναμη της συγκεκριμένης υπηρεσίας.

Η τελευταία απόπειρα αντιγραφής έκανε την εμφάνισή της την περασμένη Τρίτη όταν το Instagram, που ανήκει στη Facebook, παρουσίασε μια νέα λειτουργία που ονομάζεται Stories, η οποία επιτρέπει σε χρήστες να διαμοιράζονται μια συλλογή φωτογραφιών και βίντεο που εξαφανίζεται ύστερα από 24 ώρες. Η νέα αυτή λειτουργία είναι θεμελιωδώς ίδια με το Stories του Snapchat – ακόμα και ως προς το όνομα.

Αυτή είναι η τέταρτη ή πέμπτη τέτοια κίνηση από τη Facebook. Η πρώτη ήταν μια εφαρμογή που λεγόταν Poke, η οποία προσέφερε μηνύματα που εξαφανίζονταν αυτόματα. Λανσαρίστηκε το 2012 και έκλεισε το 2014. Το 2013, το Instagram παρουσίασε το Instagram Direct, μια λειτουργία αποστολής ιδιωτικών μηνυμάτων, και το 2014 έκανε το ντεμπούτο του στο Facebook η εφαρμογή Slingshot, η οποία κι αυτή μετά απεσύρθη.

Καθεμιά απ’ αυτές τις απόπειρες αντιγραφής του Snapchat στόχο είχε να αντιγράψει μία ή περισσότερες από τις βασικές λειτουργίες του Snapchat:

1) Είναι ιδιωτικό, και άρα δεν υπάρχουν δημόσια likes ή αγαπημένα ή σχόλια, και

2) Τα μηνύματά του είναι «εφήμερα», που σημαίνει ότι εξαφανίζονται αυτόματα ύστερα από μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο.

Τις πρώτες μέρες, αυτά τα στοιχεία είχαν οδηγήσει πολλούς παρατηρητές στο να απορρίπτουν το Snapchat ως μια εφαρμογή ‘sexting’, σχεδιασμένη έτσι ώστε να επιτρέπει σε εφήβους και νεαρούς είκοσι-κάτι χρονών να στέλνουν φωτογραφίες προσωπικού χαρακτήρα.

Όμως, το Snapchat απεδείχθη ότι ήταν κάτι πολύ πιο ισχυρό, το οποίο βοήθησε την εταιρεία να διεξάγει με επιτυχία πολλαπλούς γύρους χρηματοδότησης, και πλέον η θεωρητική αγοραία της αξία να αγγίζει τα 19 δισεκατομμύρια δολάρια.

Σε μια συνέντευξή του στη Wall Street Journal, ο διευθύνων σύμβουλος της Instagram, Κέβιν Σίστρομ, παραδέχθηκε ότι η νέα λειτουργία της πλατφόρμας του ήταν ουσιαστικά μια αντιγραφή του Snapchat και είπε ότι αυτό συνέβη επειδή «πρέπει να έχουμε έναν χώρο όπου θα νοιώθεις ελεύθερος να ανεβάσεις ό,τι θες χωρίς τον φόβο του αν θα αρέσει σε κάποιον ή όχι».

Αν και ο CEO της Instagram δεν ανέφερε στοιχεία, η εφημερίδα παρέπεμψε σε εσωτερικά έγγραφα της εταιρείας που αναφέρουν ότι πάνω από τους μισούς έφηβους χρήστες της εφαρμογής σβήνουν τις αναρτήσεις αν δεν λάβουν αρκετά like ή αγαπημένα. Με άλλα λόγια, το γεγονός ότι οι ενημερώσεις είναι δημόσιες δημιουργεί ένα είδος άγχους επίδοσης σε πολλούς χρήστες – κάτι που έχει αναφερθεί κι από χρήστες Facebook και Twitter.

Αντίθετα, οι αναρτήσεις στο Snapchat δεν έχουν δημόσια likes ή αγαπημένα ή σχόλια, ή μέτρηση αριθμού followers. Ο Τζάστιν Καν, ο οποίος πούλησε τη νεοφυή επιχείρηση βίντεο streaming Twitch στην Amazon για 1 δισεκατομμύριο δολάρια το 2014, σημείωσε σε πρόσφατη ανάρτησή του ότι οι κοινωνικές και ψυχολογικές προστριβές που προκύπτουν από άλλες υπηρεσίες δεν υπάρχουν στο Snapchat. Γι’ αυτό και τα επίπεδα εμπλοκής των χρηστών είναι πολύ υψηλότερα εκεί. Στο Snapchat, το περιεχόμενο δεν πρέπει σώνει και καλά να είναι καλό, εφόσον θα εξαφανιστεί έτσι κι αλλιώς, και ούτε και των άλλων το περιεχόμενο είναι κάτι το αξιοσημείωτο. Κανένας δεν μετράει followers και views και likes και γενικά δεν υπάρχει η αίσθηση του διαγωνισμού μεταξύ των χρηστών για το ποιος είναι ο καλύτερος.

Το μόνο πρόβλημα για το Snapchat είναι ότι τα μηνύματα που εξαφανίζονται αυτόματα δεν αποτελούν κατάλληλο περιβάλλον για διαφημιστές ή για τη δημιουργία περιεχομένου που θα αφορά μια ποικιλία χρηστών – κάτι στο οποίο το Instagram έχει αποδειχθεί πολύ καλό. Γι’ αυτό και το Snapchat δημιούργησε νέες λειτουργίες όπως το Discover, που παρουσιάζει περιεχόμενο από μέσα ενημέρωσης, και το Memories, όπου οι χρήστες μπορούν να σώζουν αναρτήσεις και ιστορίες.

Όμως, πολλοί νεότεροι χρήστες δεν φαίνεται να ενδιαφέρονται γι’ αυτές τις άλλες λειτουργίες. Θέλουν απλώς να συνεχίζουν να μοιράζονται τις προσωπικές τους φωτογραφίες και βίντεο χωρίς καμία πίεση να συλλέγουν likes και followers. Μπορεί το Instagram να τους πείσει ότι η νέα λειτουργία Stories ανταποκρίνεται στις προσδοκίες τους, ή θα φαίνεται απλώς σαν ένα αντίγραφο δίχως καμία δική του ιδέα;

Υπό μία έννοια, το Snapchat θέλει να γίνει λίγο σαν το Instagram ώστε να γίνει δημοφιλέστερο μεταξύ των διαφημιστών, ενώ το Instagram θέλει να γίνει λίγο σαν το Snapchat ώστε να προσελκύσει νεότερους χρήστες που δεν επιζητούν την κοινωνική πίεση μιας δημόσιας ροής. Μένει να δούμε ποια από τις δύο πλατφόρμες θα αγγίξει πρώτη τον στόχο της – το έπαθλο είναι δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια σε αξία που περιμένουν τον νικητή.
Share

BloggerTT

Ενημερώσου με ενα Like

Αρχειοθήκη ιστολογίου

i

Θα μεταφερθείτε στη νέα σελίδα σε

Δευτερόλεπτα
 

Ola-i-tipota Copyright © 2011 - |- Template created by O Pregador - |- Powered by Blogger Templates