Recommended Post Slide Out For Blogger

Ελα και εσύ στην παρέα του Ola-e-tipota!Κάνε like εδώ

Powered By | Blog Gadgets Via Blogger Widgets

Κυριακή 24 Ιουλίου 2016

0 ΑΡΧΕΣ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΣΟΚ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ

Eντεκα κλάδους και 312.000συνταξιούχους «ακουμπά» το πρώτο κύμα επανυπολογισμού των επικουρικών συντάξεων που έρχεται με την πληρωμή του Αυγούστου. Από αυτούς υπολογίζεται πως... 
10.000-15.000 θα υποστούν μειώσεις 8-10% μεσοσταθμικά στο καταβαλλόμενο ποσό (πέφτουν πάνω από το όριο προστασίας των 1.300 ευρώ μεικτά -κύριες και επικουρικές συντάξεις).
Ετσι, σε δυο κύματα έρχονται ο ανακαθορισμός και οι περικοπές των επικουρικών συντάξεων. Το πρώτο «πακέτο» επανυπολογίζει τις επικουρικές 312.000 συνταξιούχων από 11 κλάδους με κυρίαρχο το Δημόσιο (ΤΕΑΔΥ) και... καταφτάνει στις 2 Αυγούστου με την πληρωμή των συντάξεων Αυγούστου.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών, από αυτό το πρώτο κύμα θα υπάρξουν μειώσεις σε 10.000 - 15.000 συνταξιούχους, οι οποίοι θα υποστούν περικοπές 8% - 10% στο καθαρό ποσό της επικουρικής. Μεγάλοι χαμένοι του πρώτου «πακέτου» είναι οι δημοτικοί υπάλληλοι, οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί και οι συνταξιούχοι τραπεζοϋπάλληλοι της πρώην ΕΤΒΑ, που αν πέφτουν πάνω από το πλέγμα προστασίας των 1.300 ευρώ (μεικτά κύριας και επικουρικής) χάνουν άμεσα τη διαφορά ανάμεσα στην παλιά και τη νέα επικουρική.
Για την εφαρμογή του ορίου των 1.300 ευρώ, πάνω από το οποίο πέφτει ο «πέλεκυς» των περικοπών στις επικουρικές, θα λαμβάνονται αθροιστικά υπόψη συντάξεις από οποιαδήποτε αιτία.
Οι μεγάλες μειώσεις αναμένονται στο δεύτερο κύμα του επανυπολογισμού που θα έρθει με τη σύνταξη του Σεπτεμβρίου για περίπου ένα εκατομμύριο συνταξιούχους. Εκτιμάται πως από τις περικοπές του δεύτερου «πακέτου» θα επηρεαστούν πάνω από 160.000 συνταξιούχοι με τη μεγάλη πλειοψηφία να ανήκει στους μισθωτούς του ΕΤΕΑΜ. Εκτός από τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα (ΙΚΑ - ΕΤΕΑΜ) από τις περικοπές του Σεπτεμβρίου χάνουν επίσης συνταξιούχοι εμποροϋπάλληλοι, ναυτικοί πράκτορες, υπάλληλοι ΔΕΗ, πρώην τραπεζοϋπάλληλοι Alpha και Εμπορικής, δικηγόροι του ΕΤΑΑ και ναυτικοί του ΚΕΑΝ.
Όλες οι επικουρικές (γήρατος, αναπηρίας και χηρείας) επανυπολογίζονται και αναπροσαρμόζονται στο νέο σύστημα. Κάποιες κατηγορίες (π.χ. δημόσιοι υπάλληλοι) διασώζονται, καθώς η διαφορά ανάμεσα στο νέο μεικτό ποσό και το παλιό «ισοφαρίζεται» από περικοπές προηγούμενων μνημονίων που καταργούνται (έχουν κριθεί αντισυνταγματικές). Ορισμένοι μάλιστα δεν αποκλείεται να δουν ακόμη και εξαιρετικά οριακές αυξήσεις επειδή το νέο μεικτό τους πέφτει κάτω από το όριο των 300 ευρώ και δεν θα έχουν πλέον κράτηση υπέρ ΑΚΑΓΕ.
Όσοι εισπράττουν αθροιστικά από 1.300 ευρώ μεικτά (1.120 καθαρά) και κάτω διασώζονται από το άμεσο «μαχαίρι», αλλά μπαίνουν στον μηχανισμό της «προσωπικής διαφοράς».
Share

BloggerTT

Ενημερώσου με ενα Like

Αρχειοθήκη ιστολογίου

i

Θα μεταφερθείτε στη νέα σελίδα σε

Δευτερόλεπτα
 

Ola-i-tipota Copyright © 2011 - |- Template created by O Pregador - |- Powered by Blogger Templates