Recommended Post Slide Out For Blogger

Ελα και εσύ στην παρέα του Ola-e-tipota!Κάνε like εδώ

Powered By | Blog Gadgets Via Blogger Widgets

Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2015

0 Μια διαφορετική μελέτη για τις δυνάμεις του... Spider-Man

Μια διαφορετική μελέτη για τις δυνάμεις του... Spider-ManΟι υπερήρωες είναι σαν τις καλές νεράιδες των παραμυθιών, που ξέρουμε ότι δεν υπάρχουν, αλλά τις έχουμε ανάγκη. Αλλά τι γίνεται όταν οι επιστήμονες τους αντιμετωπίζουν ωσάν να είναι αληθινοί; Τότε έχουμε στα χέρια μας μια "διαφορετική" μελέτη.

Ο καθηγητής Fritz Vollrath από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης έβαλε στο μικρόσκόπιό του τον υπερήρωα Spider-Man, στα πλαίσια μίας διασκεδαστικής μελέτης, για να απαντήσει στα ερωτήματα που βασανίζουν κάθε επιστήμονα που είναι ταυτόχρονα και φαν των κόμικ του Spidey, αλλά και για να ικανοποιήσει την περιέργεια όλων εμάς.

Ειδικότερα, ο καθηγητής από το τμήμα Ζωολογίας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, μαζί με την ερευνητική του ομάδα που εξειδικεύεται στις ιδιότητες του μεταξιού που υφαίνουν τα αραχνοειδή, ανέλυσε τις δραστηριότητες του χαρακτήρα της Marvel και τις σύγκρινε με εκείνες μιας πραγματικής αράχνης.

Αρχικά, όπως ο καθηγητής Vollrath εξηγεί στο περιοδικό Biochemica  Society (σελ. 6), ο τρόπος που το μετάξι βγαίνει από τους καρπούς του Spider-Man εγείρει μια σειρά από ερωτήσεις.Πού βρίσκονται οι μεταξωτοί αδένες, και πόσο μεγάλοι είναι για να κρατούν τόσο υλικό μέσα τους, αφού η διαδικασία παραγωγής μεταξιού είναι χρονοβόρα, όπως ξέρουμε από τις αράχνες;


Με βάση τις παρατηρήσεις της ομάδας του, ο καθηγητής καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι αδένες του Spider-Man θα έπρεπε να βρίσκονται στον θώρακά του, καθώς πρέπει να είναι πολύ μεγάλοι και δεν υπάρχει χώρος για αυτούς στα χέρια του υπερήρωα. Προτείνει, μάλιστα, μία απλή... ακτινογραφία, για να επαληθευτεί η υπόθεσή του.

Έπειτα, εντοπίζει ένα πρόβλημα: Σε αντίθεση με τις αράχνες, οι οποίες πάντα παράγουν δύο μεταξωτά νήματα κάθε φορά, το καθένα από τα οποία μπορεί από μόνο του να σηκώσει το βάρος του ζώου, ως ένα επιπλέον μέτρο ασφαλείας, ο Spidey τις περισσότερες φορές παράγει ένα μονό νήμα, από τον ένα καρπό.

“Αυτή η συμπεριφορά για μένα, φαίνεται να είναι πολύ υπεροπτική, αν δεν υπάρχουν επιπλέον χαρακτηριστικά ασφαλείας", γράφει ο καθηγητής. "Τι θα συνέβαινε, αν για παράδειγμα, ένα σημείο αποδυναμωθεί τοπικά; Όπως είναι γνωστό, ο πιο αδύναμος κρίκος μιας αλυσίδας καθορίζει τη συνολική δύναμή της", προσθέτει και καταλήγει ότι:

Για να έχει επιβιώσει ο Spider-Man τόσο καιρό, παρά την προφανή έλλειψη ενδιαφέροντος για την ασφάλεια, η οποία δικαιολογείται εν μέρει από την εφηβική ηλικία του ήρωα, πρέπει να υποθέσουμε την ύπαρξη κάποιου άκρως εξελιγμένου συστήματος ελέγχου ποιότητας, κοντά στον καρπό - ακροφύσιο ή στον ίδιο τον καρπό-ακροφύσιο ή στον αγωγό που συνδέει το ακροφύσιο και τον αδένα που παράγει μετάξι.

Μια διαφορετική μελέτη για τις δυνάμεις του... Spider-Man

Τέλος, ο Vollrath και η ερευνητική του ομάδα, απάντησαν ίσως στο πιο "σημαντικό" ερώτημα: Πόσο ισχυρό είναι το μετάξι του Spider-Man; Αναλύοντας τις κινήσεις του ήρωα στον αέρα, συνυπολογίζοντας το γεγονός ότι συχνά μεταφέρει "παρέα" μαζί του, και παρατηρώντας το πάχος των νημάτων που εκτοξεύει, οι ειδικοί απαντούν: "Το νήμα του Spider-Man πρέπει να είναι τόσο ισχυρό ώστε να σηκώνει βάρος έως και έναν τόνο".

"Με δεδομένο ότι το μέσο νήμα έχει απόλυτη δύναμη περίπου 1,5 γιγαπασκάλ (GPa) και μέτρο ελαστικότητας 15 GPa", γράφει ο Vollrath, "εκείνο του Spider-Man πρέπει να είναι λιγότερο αραχνοΰφαντο και περισσότερο ικανό". Επομένως, ο Spider-Man πρέπει να παράγει ένα ανώτερο μετάξι, υποθέτει ο καθηγητής, καταλήγοντας, ωστόσο, σημειώνοντας με χιούμορ ότι:

"Δυστυχώς, με δεδομένο ότι το δείγμα μας αποτελείται από ένα άτομο, είναι απίθανο ότι κάποιο επιστημονικό περιοδικό θα δεχτεί τη μελέτη μας για δημοσίευση. Επίσης, δεν νομίζω ότι η ομάδα μου θα προσπαθήσει να βρει χρήματα για να φέρει το δείγμα για μελέτη, οπότε θα πρέπει να συνεχίσουμε να βασιζόμαστε στις ταινίες, οι οποίες μπορεί φυσικά, να είναι... πειραγμένες".

Share

BloggerTT

Ενημερώσου με ενα Like

Αρχειοθήκη ιστολογίου

i

Θα μεταφερθείτε στη νέα σελίδα σε

Δευτερόλεπτα
 

Ola-i-tipota Copyright © 2011 - |- Template created by O Pregador - |- Powered by Blogger Templates