Recommended Post Slide Out For Blogger

Ελα και εσύ στην παρέα του Ola-e-tipota!Κάνε like εδώ

Powered By | Blog Gadgets Via Blogger Widgets

Παρασκευή 20 Μαρτίου 2015

0 Υπέρ της λύσης των δύο κρατών ο Νετανιάχου


Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου διαβεβαίωσε και πάλι σήμερα ότι δεν έχει αλλάξει στάση όσον αφορά τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους, ωστόσο θεωρεί ότι ακόμη δεν υπάρχουν οι αναγκαίες συνθήκες για να γίνει κάτι τέτοιο.

«Δεν θέλω να υπάρχει μόνο ένα κράτος. Όταν μιλάω για δύο κράτη αναφέρομαι σε ένα αποστρατιωτικοποιημένο παλαιστινιακό κράτος το οποίο θα αναγνωρίζει το εβραϊκό κράτος. Δεν έχω αλλάξει στάση», είπε ο Νετανιάχου σε συνέντευξη που παραχώρησε στο δημόσιο ραδιόφωνο NPR των ΗΠΑ.

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας για τις βουλευτικές εκλογές της περασμένης Τρίτης, τις οποίες κέρδισε, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός είχε τονίσει ότι θα αντιταχθεί στη δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους. Στη συνέντευξή του στο NPR, όπως και σε άλλες συνεντεύξεις σε αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα, υποστήριξε ότι οι δηλώσεις εκείνες αφορούσαν τις «παρούσες συνθήκες» που εμποδίζουν, όπως ισχυρίζεται, την ίδρυση μιας ανεξάρτητης Παλαιστίνης.

Ορισμένα από τα εμπόδια που επικαλέστηκε ο Νετανιάχου είναι «η απόφαση της ηγεσίας της Παλαιστινιακής Αρχής να υπογράψει μια συνθήκη με τη Χαμάς πέρσι (...) και οι ριζικές αλλαγές που έχουν επέλθει τα τελευταία χρόνια στην περιοχή με την άνοδο ενός ριζοσπαστικού ισλάμ στα εδάφη που εγκαταλείπονται».

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός είπε μάλιστα ότι δεν θεωρεί ότι οι εβραϊκοί οικισμοί στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη συνιστούν σημαντικό εμπόδιο για την επίλυση του προβλήματος, σε αντίθεση με όσα υποστηρίζουν οι ΗΠΑ αλλά και οι ίδιοι οι Παλαιστίνιοι. «Δεν νομίζω ότι παρεμποδίζουν την επίτευξη μιας ειρηνευτικής συμφωνίας. Πιστεύω εξάλλου ότι ουδέποτε τέθηκε τέτοιο θέμα. Αν παρακολουθήσατε την προεκλογική εκστρατεία, θα είδατε ότι το θέμα αυτό δεν θίχτηκε από κανένα πολιτικό κόμμα» συνέχισε.

Η Δύση επιμένει ότι θα πρέπει να ξαναρχίσει η ειρηνευτική διαδικασία με στόχο την επίτευξη μιας συμφωνίας στη βάση της λύσης των δύο κρατών. Την άποψη αυτή εξέφρασε και πάλι σήμερα ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ δηλώνοντας ότι το Παρίσι είναι έτοιμο να αναλάβει «μεσολαβητικό ρόλο» προς αυτήν την κατεύθυνση.

«Η Γαλλία μπορεί να διαδραματίσει χρήσιμο ρόλο» στη διαδικασία, είπε ο Ολάντ, χάρη «στις φιλικές σχέσεις που διατηρεί» τόσο με το Ισραήλ, όσο και με την Παλαιστινιακή Αρχή. «Η θέση της Γαλλία ήταν και θα είναι πάντα υπέρ της λύσης των δύο κρατών, με βασική αρχή μας την ασφάλεια του Ισραήλ», τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος μετά τη λήξη της συνόδου κορυφής των ηγετών των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες.
Share

BloggerTT

Ενημερώσου με ενα Like

Αρχειοθήκη ιστολογίου

i

Θα μεταφερθείτε στη νέα σελίδα σε

Δευτερόλεπτα
 

Ola-i-tipota Copyright © 2011 - |- Template created by O Pregador - |- Powered by Blogger Templates