Recommended Post Slide Out For Blogger

Ελα και εσύ στην παρέα του Ola-e-tipota!Κάνε like εδώ

Powered By | Blog Gadgets Via Blogger Widgets

Δευτέρα 30 Μαρτίου 2015

0 «Ο κ. Τσίπρας έχει ο ίδιος σκάψει τον λάκκο του»


Wall Street Journal: Η τύχη της Ελλάδας είναι στα χέρια της, όχι στα χέρια του Βερολίνου


Τους χειρισμούς της κυβέρνησης Τσίπρα απέναντι στους εταίρους της αναφορικά με το πρόγραμμα διάσωσης επικρίνει,  ο γνωστός αρθρογράφος της Wall Street Journal, Σάιμον Νίξον, σημειώνοντας ωστόσο ότι οι Γερμανοί αξιωματούχοι αισιοδοξούν ότι ο πρωθυπουργός μπορεί να επιτύχει μία συμφωνία με τους θεσμούς που θα ικανοποιεί και τις δύο πλευρές.

Το άρθρο έχει τίτλο: «Η τύχη της Ελλάδας είναι στα χέρια της, όχι στα χέρια του Βερολίνου» και εκτιμά πως ένα από τα μεγαλύτερα λάθη της νέας κυβέρνησης είναι ότι θεωρεί πως η μοίρα της βρίσκεσαι στα γερμανικά χέρια. 

«Επί δύο μήνες αρνούνταν να συζητήσει με την 'τρόικα', μετονομάζοντάς την σε 'θεσμούς' και στη συνέχεια σε 'Brussels Group'. Ήταν διστακτική ακόμη και να διαπραγματευτεί με το Eurogroup, που έχει την πολιτική ευθύνη για την επίβλεψη όλων των πακέτων διάσωσης της Ευρωζώνης», γράφει προσθέτοντας ότι ο Αλέξης Τσίπρας πίστευε ότι η τύχη της Ελλάδας κρέμεται σε μια «πολιτική συμφωνία» με το Βερολίνο.

«Επί δέκα ώρες, στη συνάντησή τους τόσο στις Βρυξέλλες όσο και στη γερμανική πρωτεύουσα, η γερμανίδα Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ προσπαθούσε να του αποδείξει ότι κάνει λάθος: έχει υπερτιμήσει τη δύναμη της Γερμανίας και έχει υποτιμήσει το πόσο σημαντικό είναι να σεβαστεί τους κανόνες και τις διαδικασίες της ευρωζώνης».

Ο κ. Τσίπρας ίσως έχει ο ίδιος σκάψει τον λάκκο του υποσχόμενος στους ψηφοφόρους του ότι θα τερματίσει το πρόγραμμα αλλά η κ. Μέρκελ δεν μπορεί να κάνει πολλά για να τον βγάλει από αυτόν, συνεχίζει ο αρθρογράφος τονίζοντας ότι «αυτό δεν σημαίνει ότι η Μέρκελ αδιαφορεί για τη μοίρα της Ελλάδας».

«Η γερμανίδα καγκελάριος δεν χρειάζεται κηρύγματα για να κατανοήσει πόσο σημαντικό είναι να διατηρήσει ανέπαφη την ευρωζώνη: στο κάτω - κάτω αψήφησε τις εσωτερικές αντιδράσεις στη χώρα της όταν το 2012 συμφώνησε σε ένα πρόγραμμα διάσωσης για την Ελλάδα που απέτρεψε το Grexit, λέγοντας τότε πως «αν αποτύχει το ευρώ, αποτυγχάνει και η Ευρώπη», μια θέση που επαναλαμβάνει και σήμερα.

Στο Βερολίνο -και τη λοιπή Ευρωζώνη- υπάρχει απογοήτευση με την Αθήνα, καθώς άφησε το χρόνο να περάσει αμφισβητώντας τη διαδικασία, ενώ θα έπρεπε να εργάζεται για την ουσία, τονίζει.

Ο Νίξον υπογραμμίζει πάντως ότι οι Γερμανοί αξιωματούχοι παραμένουν αισιόδοξοι ότι θα υπάρξει συμφωνία, αν και αυτή τη στιγμή φαίνεται να είναι μακριά, ενώ σημειώνουν ότι υπάρχουν πάντοτε περισσότεροι τους ενός δρόμοι για την επίτευξη του ίδιου στόχου.

Share

BloggerTT

Ενημερώσου με ενα Like

Αρχειοθήκη ιστολογίου

i

Θα μεταφερθείτε στη νέα σελίδα σε

Δευτερόλεπτα
 

Ola-i-tipota Copyright © 2011 - |- Template created by O Pregador - |- Powered by Blogger Templates