Recommended Post Slide Out For Blogger

Ελα και εσύ στην παρέα του Ola-e-tipota!Κάνε like εδώ

Powered By | Blog Gadgets Via Blogger Widgets

Παρασκευή 20 Μαρτίου 2015

0 «Να εφαρμοστεί η συμφωνία του Μινσκ για να αρθούν οι κυρώσεις»

Συμφωνία των 28 για τις «συγκρούσεις» Ουκρανίας - Ρωσία

Σε συμφωνία κατέληξαν οι ηγέτες των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στη χθεσινή Σύνοδο Κορυφής όσον αφορά τις οικονομικές κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία. Σύμφωνα με την απόφαση, αυτές θα παραμείνουν σε ισχύ ώσπου η συμφωνία του Μινσκ για την Ουκρανία εφαρμοστεί πλήρως, πράγμα που πρακτικά σημαίνει ότι θα παραταθούν ως το τέλος του έτους, εάν χρειάζεται.

Η συμβιβαστική αυτή συμφωνία που επιτεύχθηκε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο όσον αφορά τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Μόσχα εξαιτίας του ρόλου που της προσάπτεται στην σύγκρουση με την Ουκρανία, φαίνεται πως διατήρησε την ενότητα της ΕΕ. 

Οι εντάσεις στους κόλπους της Ένωσης σχετικά με τις κυρώσεις, τις οποίες ορισμένα κράτη μέλη υποστηρίζουν με μεγάλο δισταγμό, είχαν κλιμακωθεί. Οι κυβερνήσεις της ΕΕ εμφανίστηκαν να διχάζονται αρχικά για το αν θα ανανεώσουν άμεσα τις κυρώσεις - η ισχύς των οποίων εκπνέει τον Ιούλιο - ή θα περιμένουν μερικούς μήνες πριν λάβουν μια απόφαση, ώστε να διαπιστώσουν αν η κατάπαυση του πυρός στην ανατολική Ουκρανία θα συνεχίσει να τηρείται.

Εν τέλει όμως ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγγελα Μέρκελ και ο πρόεδρο της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, -δύο δηλαδή από τους αρχιτέκτονες της συμφωνίας του Μινσκ που συνήφθη τον περασμένο μήνα - διαμόρφωσαν την συμβιβαστική απόφαση στην οποία κατέληξαν τα μέλη της Συνόδου. 

Οι 28 συμφώνησαν ότι η διάρκεια των κυρώσεων θα συνδεθεί ξεκάθαρα με την πλήρη εφαρμογή των συμφωνιών του Μινσκ, που επέτρεψαν να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός επί του πεδίου, κάτι που σημαίνει ότι οι οικονομικές κυρώσεις θα συνεχίσουν να επιβάλλονται μέχρι το τέλος του 2015, όπως ανέφερε ο κ. Τουσκ κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μετά τη Σύνοδο Κορυφής.

Ξεκαθαρίστηκε άλλωστε από μέρους του κ. Τουσκ πως οι ηγέτες των κρατών μελών της ΕΕ είναι επίσης έτοιμοι να λάβουν περαιτέρω αποφάσεις εάν είναι απαραίτητο, απειλώντας εμμέσως πλην σαφώς ότι θα επιβληθούν νέες κυρώσεις στη Ρωσία εάν η εκεχειρία στην ανατολική Ουκρανία καταρρεύσει.

Νομικά δεσμευτική απόφαση για την παράταση των κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας —στον τομέα της άμυνας, στον τομέα της ενέργειας και στον χρηματοοικονομικό τομέα— δεν ελήφθη, αναμένεται όμως να παρθεί επισήμως στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιουνίου.

Όπως διευκρίνισε άλλωστε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, πρέπει να διατηρήσουμε (σε ισχύ) τις κυρώσεις μας ώσπου η συμφωνία του Μινσκ εφαρμοστεί πλήρως.

«Εάν τα πράγματα επιδεινωθούν στο πεδίο, θα ενισχύσουμε τις κυρώσεις. Εάν, από την άλλη, η κατάσταση παραμείνει σταθερή και βελτιωθεί, τότε μπορεί να (...) προχωρήσουμε στην επανεξέταση της κλίμακας του πακέτου των κυρώσεων και πιθανόν να τις αμβλύνουμε» ανέφερε γαλλική διπλωματική πηγή.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι ευρωπαίοι υπουργοί είχαν καταστήσει πρόσφατα σαφές ότι εάν οι φιλορώσοι αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία αρχίσουν μια επιχείρηση με στόχο να καταλάβουν τη Μαριούπολη, αυτό θα πυροδοτήσει την επιβολή νέων κυρώσεων.
Share

BloggerTT

Ενημερώσου με ενα Like

Αρχειοθήκη ιστολογίου

i

Θα μεταφερθείτε στη νέα σελίδα σε

Δευτερόλεπτα
 

Ola-i-tipota Copyright © 2011 - |- Template created by O Pregador - |- Powered by Blogger Templates