Recommended Post Slide Out For Blogger

Ελα και εσύ στην παρέα του Ola-e-tipota!Κάνε like εδώ

Powered By | Blog Gadgets Via Blogger Widgets

Παρασκευή 16 Ιανουαρίου 2015

0 ''ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΣΥΜΦΩΝΗΣΟΥΜΕ ΣΕ ΝΕΑ ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ''...

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν μπορεί να συμφωνήσει σε καμιά περίπτωση ...

σε μια νέα διαγραφή χρέους για την Ελλάδα, διότι από νομική άποψη αυτό θα ήταν απαγορευμένη κρατική χρηματοδότηση, τονίζει ο διοικητής της Αυστριακής Κεντρικής Τράπεζας και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ Έβαλντ Νοβότνι, σε σημερινή συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα «Τιρόλερ Τάγκες Τσάιτουνγκ».


Προσθέτει δε ότι κάποιοι εμπειρογνώμονες αναμένουν πως, αντί μιας διαγραφής, θα μπορέσει να υπάρξει διαπραγμάτευση για παράταση του χρόνου αποπληρωμής- και σε κάθε περίπτωση το «κλειδί» έχουν τώρα οι Έλληνες, οι οποίοι θα πρέπει να εφαρμόσουν τα προγράμματα.

Σύμφωνα με τον κ. Νοβότνι, θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι οι πραγματικές αποφάσεις παίρνονται στην ίδια την Ελλάδα, όπως επίσης ότι το πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου λήγει στις αρχές Μαρτίου και ως εκ τούτου θα μπορούσαν να προκύψουν στενά χρονικά περιθώρια.

Χωρίς ένα πρόγραμμα σε ισχύ, επηρεάζονται εξαιρετικά αρνητικά οι δυνατότητες της ΕΚΤ να παραχωρήσει δάνεια σε ελληνικές τράπεζες και άρα υπάρχει σοβαρή χρονική πίεση, αναφέρει.

Ο διοικητής της Αυστριακής Κεντρικής Τράπεζας θεωρεί, επίσης, πως μια ενδεχόμενη χρεοκοπία και μια ενδεχόμενη έξοδος από το ευρώ αυτήν τη στιγμή, θα ήταν «μια καταστροφή για την Ελλάδα», επισημαίνοντας ωστόσο πως από καθαρά νομική άποψη μια έξοδος από την Ευρωζώνη δεν είναι δυνατή, η Ελλάδα θα έπρεπε να εγκαταλείψει συνολικά την ΕΕ- και μια επανένταξή της πρέπει να εξεταστεί όπως μια τελείως νέα ένταξη, που πρέπει να εγκρίνουν όλες οι άλλες χώρες της ΕΕ.

Ο ίδιος παρατηρεί πως μια έξοδος από τη Νομισματική Ένωση, μακροπρόθεσμα δεν θα βοηθούσε καθόλου τους Έλληνες στην ανταγωνιστικότητα και το εξωτερικό χρέος, το οποίο θα παρέμενε σε ευρώ, θα αυξανόταν μετά από μια αναπόφευκτη υποτίμηση, ενώ τα εισοδήματα των Ελλήνων θα συρρικνώνονταν μαζικά.

Στο ερώτημα πόσο πιθανή είναι η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ, ο Έβαλντ Νοβότνι απαντά ότι δεν θα απέκλειε τελείως ένα τέτοιο σενάριο, το οποίο, όπως λέει, θα ήταν εξαιρετικά επικίνδυνο και σίγουρα ανεπιθύμητο.

Στην ίδια συνέντευξη, ο διοικητής της ΑΚΤ χαιρετίζει τη γνωμάτευση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, με την οποία επιτρέπεται η αγορά από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ομολόγων από χώρες που αντιμετωπίζουν κρίση, γνωμάτευση, η οποία, όπως σημειώνει ο κ. Νοβότνι, αποτελεί επιβεβαίωση της δικής του θέσης.

«Οχι» σε κούρεμα και από Ρεν

Να ξεχάσουν τα περί διαγραφή του χρέους κάλεσε τους Έλληνες πολιτικούς ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Όλι Ρεν, υπογραμμίζοντας πώς η χώρα θα πρέπει να εστιάσει στην επιμήκυνση των δανείων.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο Bloomberg, ο πρώην επίτροπος Οικονομικών τόνισε πως είναι πολύ δύσκολο για την Ελλάδα να πετύχει «κούρεμα» του χρέους και σημείωσε ότι πρέπει να εστιάσει την προσοχή της στο ενδεχόμενο ελάφρυνσης του χρέους, μέσω της επιμήκυνσης της περιόδου αποπληρωμής.

«Η προσωπική μου άποψη είναι πως δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια για μια επαναδιαπραγμάτευση του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής», είπε, ενώ προειδοποίησε πως η Ελλάδα πρέπει να αποφύγει μια επανάληψη των εκλογών του 2012, όταν χρειάστηκε και δεύτερος γύρος για την εκλογή κυβέρνησης.

Σύμφωνα με τον κ. Ρεν, αυτή τη στιγμή προέχει η καταπολέμηση της πολιτικής αβεβαιότητας μέσω του γρήγορου σχηματισμού κυβέρνησης και στη συνέχεια, με την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης με την τρόικα.

«Το 2012 ήταν ένα χαμένο έτος οικονομικά για την Ελλάδα, που οδήγησε σε μεγάλα κοινωνικά κόστη», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Ρεν αναφέρθηκε, επίσης, στις συζητήσεις περί Grexit σημειώνοντας πως αν και η Ευρωζώνη είναι σήμερα καλύτερα προετοιμασμένη να διαχειριστεί τυχόν αναταράξεις, ωστόσο, τόνισε ότι αυτό δεν καθιστά πιθανή την έξοδο της χώρας μας από το κοινό νόμισμα.


Εκπρόσωπος του γερμανικού ΥΠΟΙΚ: Υπόθεση της Ελλάδας ενδεχόμενο αίτημα για παράταση βοήθειας

Υπόθεση της ελληνικής κυβέρνησης θα ήταν ενδεχόμενο αίτημα για παράταση του τρέχοντος προγράμματος στήριξης κατά δύο μήνες, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, Μάρτιν Γιέγκερ, απαντώντας σε ερώτηση εάν Βρυξέλλες και Βερολίνο εξετάζουν τέτοια περίπτωση. Από την πλευρά του Βερολίνου διευκρινίστηκε ακόμη, με αφορμή δημοσιεύματα που ήθελαν τον υφυπουργό Εργασίας Γιεργκ ΄Ασμουσεν να λειτουργεί ως σύνδεσμος της γερμανικής πλευράς με τον ΣΥΡΙΖΑ, ότι επίσημος συνομιλητής της γερμανικής κυβέρνησης είναι μόνον η ελληνική κυβέρνηση.

«Θα ήταν υπόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να υποβάλει ένα τέτοιο αίτημα» δήλωσε ο κ. Γιέγκερ σχετικά με το ενδεχόμενο παράτασης του τρέχοντος προγράμματος και πρόσθεσε: «Το αν κάτι τέτοιο είναι πιθανό αποτελεί μια εικασία, μια υποθετική ερώτηση, όπως τόσες πολλές, τις οποίες τις τελευταίες ημέρες έχουμε συζητήσει εδώ σχετικά με την Ελλάδα. Σε αυτό δεν θα ήθελα να τοποθετηθώ».

Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με πιθανές επαφές του κ. ΄Ασμουσεν με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφεν Ζάιμπερτ, σημείωσε ότι δεν υπάρχει κάποια εντολή για τέτοιες επαφές και δεν υπάρχει κάποια αρμοδιότητα γι’ αυτό το θέμα η οποία να προέρχεται από το προηγούμενο αξίωμά του (ενν. στην ΕΚΤ). «Ο συνομιλητής της κυβέρνησης είναι, όπως ισχύει και για όλους τους Ευρωπαίους εταίρους μας, η κυβέρνηση της χώρας. Και με αυτήν οι επαφές είναι πολύ στενές» πρόσθεσε. Αντίστοιχα ο κ. Γιέγκερ διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχουν ανεπίσημες επαφές του υπουργείου Οικονομικών με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ερωτηθείς εάν η καγκελάριος είναι ενήμερη για συνάντηση του κ. Άσμουσεν με υψηλόβαθμα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ πριν από τα Χριστούγεννα, ο κ. Ζάιμπερτ σημείωσε ότι η κ. Μέρκελ είναι απολύτως ενήμερη για το συνολικό θέμα «Ελλάδα» και για τη συνεργασία με την Ελλάδα. «Κατά τα άλλα, ισχύει αυτό που είπα: ο συνομιλητής μας στην Ελλάδα είναι, όπως και σε άλλες χώρες, η κυβέρνηση. Επίσημη εντολή από τη γερμανική κυβέρνηση για τέτοιες συνομιλίες - εφόσον υπάρχουν, κάτι που δεν το γνωρίζω - δεν υπάρχει» πρόσθεσε.

Από την πλευρά του γερμανικού υπουργείου Εργασίας, ο Ντομινίκ Ερεντράουτ επιβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει κάποια εντολή για τον κ. ΄Ασμουσεν. «Και δεν είναι εντεταλμένος για τις επαφές με την Ελλάδα. Είναι υφυπουργός Εργασίας. Είναι σαφές ότι κατά το παρελθόν, ως υφυπουργός Οικονομικών και ως στέλεχος της ΕΚΤ είχε, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, επαφές με την Ελλάδα και εάν αυτές οι επαφές συνεχίζονται, έχουν οπωσδήποτε ανεπίσημο χαρακτήρα. Αν υπάρχουν, δεν μπορώ να σας το πω. Μπορώ να σας ενημερώσω μόνο για τον ρόλο του υφυπουργού Εργασίας και σε αυτόν δεν υπάρχει κάποια επίσημη εντολή» δήλωσε, αλλά αρνήθηκε να διαψεύσει ή να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες.

Ο κ. Ζάιμπερτ πάντως, απαντώντας σε ερώτηση σχετικώς με το εάν αυτές οι συνομιλίες γίνονται με το βλέμμα σε μια πιθανή ανάληψη της εξουσίας από τον ΣΥΡΙΖΑ, επισήμανε: «Περιμένουμε τις εκλογές στην Ελλάδα στο τέλος του μήνα. Αυτό μου φαίνεται ως η φυσιολογική και δημοκρατική διαδικασία από την πλευρά ενός Ευρωπαίου εταίρου».
Share

BloggerTT

Ενημερώσου με ενα Like

Αρχειοθήκη ιστολογίου

i

Θα μεταφερθείτε στη νέα σελίδα σε

Δευτερόλεπτα
 

Ola-i-tipota Copyright © 2011 - |- Template created by O Pregador - |- Powered by Blogger Templates