Recommended Post Slide Out For Blogger

Ελα και εσύ στην παρέα του Ola-e-tipota!Κάνε like εδώ

Powered By | Blog Gadgets Via Blogger Widgets

Παρασκευή 16 Ιανουαρίου 2015

0 BBC για καθαρίστριες: «Η εξέγερση του πλαστικού γαντιού»

Τις 600 καθαρίστριες που απολύθηκαν από το υπουργείο Οικονομικών πριν 16 μήνες, αλλά αγωνίζονται...
 σθεναρά για την επαναπρόσληψή τους έχοντας στρατοπεδεύσει έξω από το υπουργείο, παρουσιάζει σήμερα στην ηλεκτρονική του έκδοση το βρετανικό δίκτυο BBC.



Με έμβλημα του αγώνα τους τα πλαστικά κόκκινα γάντια, που χρησιμοποιούν όταν εργάζονται, οι γυναίκες αυτές, που στην πλειοψηφία τους βρίσκονται στην μέση ηλικία, δεν έχουν ελπίδα να βρουν κάπου αλλού δουλειά στην Ελλάδα της κρίσης.


Ο χώρος που έχουν μετατρέψει σε «σπίτι» τους όλο αυτό το χρονικό διάστημα του αγώνα τους αποτελείται από μια σκηνή, ένα πλαστικό στρώμα, μερικές πλαστικές καρέκλες και ένα φούρνο μικροκυμάτων, αλλά εκείνο που κυριαρχεί παντού σε κολώνες στο κέντρο της Αθήνας και σε άλλα σημεία, είναι οι αφίσες τους, που δείχνουν τα χέρια τους με τα κόκκινα λαστιχένια γάντια τους να σχηματίζουν το σήμα της νίκης ή μια γροθιά, σύμβολο δύναμης και επιμονής μέχρι να δικαιωθεί ο αγώνας τους...

Οι γυναίκες αυτές που έχουν συγκρουστεί με τα ΜΑΤ, δεν έχουν προηγούμενη εμπειρία στον ακτιβισμό, αλλά, όπως επισημαίνει το βρετανικό δίκτυο «αποτελούν το έμβλημα της γενικής δυσαρέσκειας για την κρίση στη χώρα που καλείται να άρει το νέο αριστερό κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ στις επερχόμενες εθνικές εκλογές που θα διενεργηθούν στο τέλος του μήνα».

Στο αφιέρωμα περιλαμβάνονται συνεντεύξεις μερικών από τις καθαρίστριες, οι περισσότερες με ηλικία άνω των 40 ετών, που μιλούν για τις στερήσεις της ζωής τους, τα επαγγέλματα που έχουν κάνει κατά καιρούς και φωνάζουν ότι το μόνο που ζητούν και το μόνο για το οποίο αγωνίζονται είναι να πάρουν πίσω τη δουλειά τους για να μπορέσουν να στηρίξουν τους εαυτούς τους και τις οικογένειες τους.

Δίπλα σε αυτές τις αγωνίστριες βρίσκεται ο δικηγόρος τους, εργατολόγος Γιάννης Καρούζος, ο οποίος μίλησε στο BBC και ανέφερε ότι στην Ελλάδα της κρίσης το Εργατικό δίκαιο άλλαξε τόσο γρήγορα που ο ίδιος αναγκάστηκε να μετακομίσει τα δύο τρίτα του αρχείου του στο υπόγειο! Ο ίδιος ανέφερε ότι η τελική απόφαση για επαναπρόσληψη αυτών των γυναικών στις εργασίες τους θα εκδοθεί στις 24 Φεβρουαρίου και θα εξαρτηθεί κατά πολύ από ποια κυβέρνηση θα βρίσκεται τότε στην εξουσία.
Share

BloggerTT

Ενημερώσου με ενα Like

Αρχειοθήκη ιστολογίου

i

Θα μεταφερθείτε στη νέα σελίδα σε

Δευτερόλεπτα
 

Ola-i-tipota Copyright © 2011 - |- Template created by O Pregador - |- Powered by Blogger Templates